Autor Wątek: Spanie na dziko - kwestia legalności  (Przeczytany 167014 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
A ja zazwyczaj unikam miejsc zaznaczonych na mapach. Powody raczej dość oczywiste.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
Dla wszystkich którzy chcą spać na dziko, Warto zapoznać się z ta mapą
https://mapy.cz/zakladni?x=15.3090327&y=50.8891615&z=13&q=Turistick%C3%BD%20p%C5%99%C3%ADst%C5%99e%C5%A1ek
Wszystkie wiatki, wiaty, bunkry itp zaznaczone na mapie.
:) nawet fajna - dzieki
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna zwierzak

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 03.12.2019
Zawsze to jakas opcja. NIe każdy musi spać tam gdzie zaznaczone. Ja np często korzystam z takich domków aby jeść normalnie. Później hamak i wio.

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
Znalazłem w internetach taką opinię:
"znajdujące się wśród lasów łąki i polany publiczne, np. gminne, należące do Lasów Państwowych, są takim miejscem, ktorym bez problemu można nocowac pod namiotem. Tak samo plaże nad jeziorami i rzekami. W zasadzie jedyne warunki to: teren publiczny, brak zwartego drzewostanu, urządzeń leśnych, budowli i instalacji, brak rezerwatu przyrody lub parku narodowego i nie może być to plaża nadmorska, wydma ani klif. Wszystko jest w Ustawie o Lasach. W innych ustawach w ogóle nie występuje sformułowanie “biwakowanie”."

Zaglądnąłem do ustawy, jest definicja lasu i teoretycznie można byłoby wyszukać publiczne miejsca które lasem nie są. Czyli zakaz nie miałoby zastosowania ?

Pytanie moje brzmi: czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie ?
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna bastard

• Miasto: Kaszuby
  • Na forum od: 19.05.2020
\m/

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Czasami nadleśnictwa mają niezłą fantazję

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
Prawdziwa sztuka przetrwania.
Kto powiedział, że ma być miło.
Nie wszyscy chowają się, by się tylko przespać.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Znalazłem w internetach taką opinię:
"znajdujące się wśród lasów łąki i polany publiczne, np. gminne, należące do Lasów Państwowych, są takim miejscem, ktorym bez problemu można nocowac pod namiotem. Tak samo plaże nad jeziorami i rzekami. W zasadzie jedyne warunki to: teren publiczny, brak zwartego drzewostanu, urządzeń leśnych, budowli i instalacji, brak rezerwatu przyrody lub parku narodowego i nie może być to plaża nadmorska, wydma ani klif. Wszystko jest w Ustawie o Lasach. W innych ustawach w ogóle nie występuje sformułowanie “biwakowanie”."

Zaglądnąłem do ustawy, jest definicja lasu i teoretycznie można byłoby wyszukać publiczne miejsca które lasem nie są. Czyli zakaz nie miałoby zastosowania ?

Pytanie moje brzmi: czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie ?
Ja mam doświadczenie takie, że jak jadę sam to się zaszywam i nikt mnie nie widzi. W grupach często jednak biwakujemy przy wiatach. Bywało, że podjeżdżał samochód z leśnictwa i odjeżdżał. Czasem kurtuazyjna rozmowa o ogniu i śmieciach. Myślę, że rowerzyści są traktowani pobłażliwie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
nie może być to plaża nadmorska, wydma ani klif

A tak z ciekawości - ktoś wie dlaczego nie wolno się rozbijać na plaży nad morzem (zgaduję, że wydmy/klify to kwestia ochrony przyrody)?

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Może dlatego, że je latem bronują o 5 rano? A w Danii to nawet widziałem walec drogowy na plaży.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Może dlatego, że je latem bronują o 5 rano?
Nie, nie dlatego.
"To, co w powszechnym rozumieniu jest piękną polską plażą, w istocie stanowi pas nadbrzeżny, na który składa się pas techniczny oraz pas ochronny. Zgodnie z ustawą o obszarach morskich — co doprecyzowuje właściwe rozporządzenie — wykorzystanie pasa technicznego w pewnym zakresie wymaga zgody. Tak też, na przykładzie Urzędu Morskiego w Gdyni, biwakowanie na plaży wymaga stosownej zgody, w przeciwnym razie jest wykroczeniem, za które grozi kara grzywny."

to fragment tego artykułu:
https://bezprawnik.pl/namiot-w-miejscu-publicznym/

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
To nie tłumaczy dlaczego nie wolno.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Spanie "na dziko", w miejscach dozwolonych (w lasach wyznaczonych przez leśniczych), nie jest spanie m na dziko.
Prawdziwe, to tylko na nielegalu😉

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
To twierdzisz Romal, że dziesięciomilionowa horda rozkładaczy parawanów i kopaczy dziur, budowniczych zamków i miliony sikających psów, dzieci i pijaczyn nie da rady na tyle zrekultywować pasa technicznego, by jakiś turysta połozył sobie karimatkę na kilka godzin? A w Danii da radę, bo tam legalnie sie biwakuje na plaży.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
by jakiś turysta połozył sobie karimatkę na kilka godzin? A w Danii da radę, bo tam legalnie sie biwakuje na plaży

Nie do mnie te pytania. Przecież to nie ja wydaję zakazy i rozporządzenia. Ja je tylko łamię.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum