Nie do mnie te pytania. Przecież to nie ja wydaję zakazy i rozporządzenia. Ja je tylko łamię.
Nie jest to przypadkiem związane z uznawaniem plaży jako elementu lądowego pasa granicznego, niezależnie od wód terytorialnych.
DOTYCZY BIWAKOWANIADyrektor Urzędu Morskiego informuje, że biwakowanie, w celach turystycznych, jest zabronione. Do tego rodzaju czynności wyznaczone są odpowiednie bazy noclegowe jak np. pola namiotowe, kempingi oraz inne miejsca spoczynkowe.Ponadto plaże, są to w większości tereny, na których nie ma odpowiedniej infrastruktury sanitarnej, oraz często występują zagrożenia powodziowe i pożarowe, mogące stworzyć niebezpieczeństwo utraty zdrowia lub życia.
No ale znowu - rozumiem, że plątanie się nocą pod granicą z Białorusią naraża nas na kontrolę - ale nie jest zakazane.
No to w przyszłym tygodniu pogranicznicy będą mieli ręce pełne roboty. Ultramaraton Wschód i ponad 300 osób przez kilka dni przejedzie w bezpośredniej bliskości granicy.
Za to wg komunikatu startowego: >>Nad brzegiem Zalewu Wiślanegozabronione jest przebywanie w odległości mniejszej niż 200 m. od granicy w porze nocnej<<
Cytat: wiki w 17 Sie 2021, 18:07 Za to wg komunikatu startowego: >>Nad brzegiem Zalewu Wiślanegozabronione jest przebywanie w odległości mniejszej niż 200 m. od granicy w porze nocnej<<To już jest ruska granica, więc może z tego powodu większe ograniczenia
Tak, to jest właściwe słowo
Cytat: Borafu w 18 Sie 2021, 10:04Tak, to jest właściwe słowoNie, no. Piractwo to jest na morzu. Tutaj jest desant.
Zalew Wiślany to już morze
ale na lądzie, może być nazwany aktem piractwa?
Właśnie miałem to napisać. To są oficjalne wody morskie, stąd i port w Elblągu jest morski