Autor Wątek: Spanie na dziko - kwestia legalności  (Przeczytany 171731 razy)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
To jasne.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Nie do mnie te pytania. Przecież to nie ja wydaję zakazy i rozporządzenia. Ja je tylko łamię.

A wszyscy odnieśliśmy wrażenie, ze to Ty wymyśliłeś  ;D ;D

Nie jest to przypadkiem związane z uznawaniem plaży jako elementu lądowego pasa granicznego, niezależnie od wód terytorialnych.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Nie jest to przypadkiem związane z uznawaniem plaży jako elementu lądowego pasa granicznego, niezależnie od wód terytorialnych.

No ale znowu - rozumiem, że plątanie się nocą pod granicą z Białorusią naraża nas na kontrolę - ale nie jest zakazane. Ustawa o ochronie granicy o niczym takim nie mówi http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19900780461/U/D19900461Lj.pdf

Pas drogi granicznej czyli ustawowe 15m od słupka obowiązuje niezależnie od pory dnia.

Ustawa o obszarach morskich mówi, że "wykorzystania pasa technicznego do innego celu niż utrzymanie brzegu w stanie zgodnym z wymogami bezpieczeństwa i ochrony środowiska" wymagają zgody - no i w tym temacie znalazłem https://www.umgdy.gov.pl/?p=33252

DOTYCZY BIWAKOWANIA
Dyrektor Urzędu Morskiego informuje, że biwakowanie, w celach turystycznych, jest zabronione. Do tego rodzaju czynności wyznaczone są odpowiednie bazy noclegowe jak np. pola namiotowe, kempingi oraz inne miejsca spoczynkowe.Ponadto plaże, są to w większości tereny, na których nie ma odpowiedniej infrastruktury sanitarnej, oraz często występują zagrożenia powodziowe i pożarowe, mogące stworzyć niebezpieczeństwo utraty zdrowia lub życia.

czyli wygląda na to, że Urząd Morski zakłada, że w pasie technicznym wszystko co nie jest dozwolone jest zakazane i tyle...

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa

No ale znowu - rozumiem, że plątanie się nocą pod granicą z Białorusią naraża nas na kontrolę - ale nie jest zakazane.

No to w przyszłym tygodniu pogranicznicy będą mieli ręce pełne roboty. Ultramaraton Wschód i ponad 300 osób przez kilka dni przejedzie w bezpośredniej bliskości granicy.

Za to wg komunikatu startowego: >>Nad brzegiem Zalewu Wiślanego
zabronione jest przebywanie w odległości mniejszej niż 200 m. od granicy w porze nocnej<<
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 58%]

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
No to w przyszłym tygodniu pogranicznicy będą mieli ręce pełne roboty. Ultramaraton Wschód i ponad 300 osób przez kilka dni przejedzie w bezpośredniej bliskości granicy.
Swoją drogą ciekawe czy nie będzie tam akcji ze Strażą Graniczną, szczególnie jak ludzie nocami będą jechać przy samej granicy. Na wschodzie to i na asfalcie kontrole SG nie należą do rzadkości, a jak tu ludzie w takich ilościach będą podjeżdżać pod same słupy graniczne to może być ciekawie  ;)

zabronione jest przebywanie w odległości mniejszej niż 200 m. od granicy w porze nocnej<<
To już jest ruska granica, więc może z tego powodu większe ograniczenia

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010

To już jest ruska granica, więc może z tego powodu większe ograniczenia
Nie dziwię się. Tam się różne rzeczy działy, łącznie z piractwem. Tak, to jest właściwe słowo dla określenia sytuacji kiedy kilku gości w motorówce dokonuje napadu po naszej stronie i zaraz powraca na swoją stronę granicy.

Tak, to jest właściwe słowo
Nie, no. Piractwo to jest na morzu. Tutaj jest desant.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Tak, to jest właściwe słowo
Nie, no. Piractwo to jest na morzu. Tutaj jest desant.
Zalew Wiślany to już morze

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego

Właśnie miałem to napisać. To są oficjalne wody morskie, stąd i port w Elblągu jest morski  :wink:

Raczej zatoka, czyli wydzielona część morza. W tym przypadku Morza Bałtyckiego.
Mi jednak chodziło o to, czy jeżeli napad nastąpił na lądzie, w efekcie desantu z jednostek pływających, to czy taki akt, który ma miejsce nie na wodzie, ale na lądzie, może być nazwany aktem piractwa?

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
OK, zdaje się że w świetle aktualnego prawa masz rację, ale ja ciągle jestem zanurzony w historii, kiedy piraci atakowali porty, porywali ludzi itd.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
ale na lądzie, może być nazwany aktem piractwa?
Tak, jeżeli został przeprowadzony z morza lub wód wewnętrznych i z prywatnego statku przez jego załogę lub pasażerów.

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.04.2021

Właśnie miałem to napisać. To są oficjalne wody morskie, stąd i port w Elblągu jest morski  :wink:

Tam samo kończą się dowcipy o Szczecinie leżącym nad morzem. Szach mat bo tor wodny to wody morskie więc tak jakby.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum