Autor Wątek: Spanie na dziko - kwestia legalności  (Przeczytany 159730 razy)

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
Jak sie ma sprawa jesli chodzi o Bałkany ? Głownie Grecja i Chorwacja mnie interesują .Ktos cos ?
Na temat Grecji sie nie wypowiem, natomiast w kwestii  Chorwacji moim zdaniem nie ma problemu. Oczywiście tamtejsze przepisy surowo zabraniają biwakowania na dziko. Chorwaci pilnują tego prawa. W tamtym roku jechaliśmy przy Adriatyku w kierunku Czarnogóry. Wszystki noclegi były na dziko. Trawa była tak sucha, że zrezygnowaliśmy z kuchenki i rozbijaliśmy się godzinę przed zachodem słońca żeby nie używać latarek. Linia brzegowa nie jest łatwym terenem pod namiot, ponieważ w większości miejsc skały wchodzą do morza. Dlatego przed wyjazdem wytypowaliśmy teoretyczne  miejscówki gdzie możemy spać. Wiadomo że nikt nie rozbije się w Makarskiej, ani w Dubrowniku ale wystarczy odjechać kilka kilometrów i skrawek płaskiego terenu się znajdzie.

Offline Mężczyzna Marcin89ck

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 28.03.2018
Spałem w każdym bałkańskim kraju poza Kosowem i wszystko było OK. Tym bardziej że były to wyprawy autem więc jeszcze ciężej było się gdzieś głębiej w krzaki schować. Zazwyczaj spaliśmy na polach (rzadko sie zdarzało) i lasach (cała reszta dzikich kempingów), gdzie stosuję zasadę 2Z: zjazd z głównej w zadupiastą drogę i z zadupiastej w jeszcze gorsze zadupie gdzie najmniejsze prawdopodobieństwo spotkania kogoś. W górach rzecz jasna ciężej jest gdzie wjechać ale zawsze się gdzieś za kamieniem może uda schować :)

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
Spałem w każdym bałkańskim kraju poza Kosowem i wszystko było OK. Tym bardziej że były to wyprawy autem więc jeszcze ciężej było się gdzieś głębiej w krzaki schować. Zazwyczaj spaliśmy na polach (rzadko sie zdarzało) i lasach (cała reszta dzikich kempingów), gdzie stosuję zasadę 2Z: zjazd z głównej w zadupiastą drogę i z zadupiastej w jeszcze gorsze zadupie gdzie najmniejsze prawdopodobieństwo spotkania kogoś. W górach rzecz jasna ciężej jest gdzie wjechać ale zawsze się gdzieś za kamieniem może uda schować :)

Jak sie ma sprawa jesli chodzi o miny na tych bałkanach ? nie bałes sie że łażąc po chaszczach  wdepniesz  na jakies ustrojstwo ?  są tabliczki jakies w miejscach zagrozenia ?Podobno tam jeszcze sporo tego syfu lezy  i   tak mnie teraz to zastanowiło troche .WOlałbym  unikac takich atrakcji bo nogi są czasem bardzo przydatne  .Planuje jechac wzdłuz wybrzeza
« Ostatnia zmiana: 15 Sty 2019, 19:45 Piotr St »
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Wzdłuż wybrzeża min nie ma. Są w głębi lądu, szczególnie w Bośni. Pola minowe są oznaczone trupią czaszką, ale można stosować inną zasadę. Jak trawa jest wysoka i widać, że dawno tam nikt nie wchodził, to też nie wchodzimy. Byłem na Bałkanach dwa razy. Pola minowe widziałem. Na dziko sypiałem. Żyję :-)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Wzdłuż wybrzeża min nie ma
A Zadar i okolice to co?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Tam są miny? Przejechałem spory odcinek chorwackiego wybrzeża, ale Zadar akurat ominąłem. Nigdzie na wybrzeżu min nie widziałem. Jeśli wprowadziłem w błąd - przepraszam.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Zadar był oblegany przez Serbów. Nad samą wodą min nie ma, ale wszystkie pola dookoła są traktowane jako potencjalnie zaminowane. Do poczytania historia Serbskiej Krajiny. Granice tego zlikwidowanego państwa to pole minowe.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
kolarz wybitny

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Tak jakbym to trzeci raz widział na forum  ;)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Sensacja roku ;P

Offline Mężczyzna zwierzak

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 03.12.2019
Dla wszystkich którzy chcą spać na dziko, Warto zapoznać się z ta mapą
https://mapy.cz/zakladni?x=15.3090327&y=50.8891615&z=13&q=Turistick%C3%BD%20p%C5%99%C3%ADst%C5%99e%C5%A1ek
Wszystkie wiatki, wiaty, bunkry itp zaznaczone na mapie.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Wszystkie wiatki, wiaty, bunkry itp zaznaczone na mapie.

Jako wieloletni użyszkodnik tych map zapewniam Cię, że nie wszyystkie... nawet nie połowa ;P

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Te zaznaczone w mojej okolicy to do biwakowania się całkiem nie nadają.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum