Autor Wątek: wybór kuchenki wielopaliwowej  (Przeczytany 225743 razy)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Odp: wybór kuchenki
« 16 Kwi 2012, 20:42 »
Mały palnik na mniejsze menażki. Stosunkowo tani, dobrze wykonany. Wadą jest dla mnie wąski płomień. Raczej kupiłbym coś innego, w tej cenie jest niezły wybór.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna rowerzysta03

• Na forum od: 19.02.2012
« 16 Kwi 2012, 20:55 »
Dziękuję za odpowiedz ;)

Offline Mężczyzna Zielkq

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.05.2010
    • http://mecenas-zielinski.pl
« 16 Kwi 2012, 21:36 »
Co do MSR'a, to względnie stabilny (wbrew pozorom nie wygląda), nie ma co w nim odpadać i sie psuć (wszystko zrobione po spartańsku - nawet pokrętło) i wodę się nim nawet zagotuje  ;) (pozostaje tylko kwestia tego, ile trzeba czekać - osobiście wydaje mi się, że trochę za dużo czasu na tym schodzi - ale są to subiektywne uczucia po dniu podróży, kiedy człowiek myśli już tylko o tym, żeby zjeść coś ciepłego/napić się herbaty, jakoś nigdy nie sprawdziłem tego zegarkiem...
Ogólnie jednak nie ma co na niego narzekać, spełnia swoją funkcję, a i w komplecie jest specjalny plastikowy pojemnik do jego przewożenia. (choć i tak nie przebija to rozwiązania z któregoś Crux'a, gdzie mieści się on w zagłębieniu kartusza.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 15 Maj 2012, 15:45 »
Czyli wyglada na to że Crux lub Pocket Rocket.
A co powiecie o tego typu maszynkach:
http://allegro.pl/kuchenka-gaz-epigaz-folding-bardzo-stabilna-i2300700577.html
sprawdza się to lepeij. Czasami mozna tekie kupic w przedziale 100-150zł.

edit:
albo taka
http://www.e-horyzont.pl/kuchenka-spider_73823t.html

« 15 Maj 2012, 19:23 »
To Vango, to to samo co Pinguin. Są one wyprodukowane przez Fire-Maple. Sama kuchenka bardzo fajna, ale też ciężka. Najlepszym kompromisem wagi i szerokości dyszy jest tytanowy Pinguin Surpass Titan (kopia Optimus Crux w wykonaniu Fire-Maple brandowane przez Pinguina :) ). Poniżej tekst z forum sprzętowego o Pinguin Spider.

PINGUIN SPIDER

Waga   230g wg producenta, rzeczywista: 223g kuchenka + 49g opakowanie = 272g całość
wersja Spider Titan waży wg producenta 96g!, ale to już trochę inna kuchenka
Moc   3000W
Cena - około 100 zł

Zawsze denerwowały mnie klasyczne palniki, które przykręca się do butli. Jako rozwiązanie stosunkowo mało stabilne i podatne na wiatr. Najczęściej sam palnik jest stosunkowo wąski, co znacznie ułatwia przypalenie potrawy. Potrzebne było mi coś z szerszym palnikiem i bardziej stabilne, waga nie była dla mnie priorytetem. Onegdaj zainteresowałem się palnikiem Primus Spider. Temat umarł śmiercią naturalną, aż do czasu gdy zobaczyłem kuchenkę Pinguin Spider.

Kuchenka pakuje się do zielonego, plastikowego pudełka. Pudełko przypominało mi moją nieszczęsną kuchenkę Fire-Maple FMS 103 (opisaną na forum). Po wizycie na stronie Fire-Maple okazuje się, że mają produkt bliźniaczo podobny do Pinguina, Fire-Maple FMS-105.

Wykonanie jest na przyzwoitym poziomie, wszystko ładnie się otwiera, jest dobrze spasowane. Płomień jest równy, a regulacja działa płynnie. Waga nie zachwyca, ale jest znośna. Przykładowo standardowy palnik nakręcany na gaz waży około 100g. Pasują kartusze z gwintem. Póki co zbyt krótko użytkowałem kuchenkę żeby ocenić jej trwałość. Brakuje mi ciekawego patentu (obecnego np. w Primusie Spider) - cewki, która podgrzewa gaz, co zwiększa jego sprawność w niskich temperaturach.

Niewątpliwym plusem jest szeroki palnik, co pozwala na równomierne nagrzanie naczynia i zapewnia dużą stabilność. Dzięki temu, że palnik jest niżej mniej na niego oddziałowywuje wiatr. Rozdzielenie palnika i kartusza wężykiem umożliwia bezpieczne stosowanie osłony przeciwwietrznej.

Offline Mężczyzna qbab

« 15 Maj 2012, 20:42 »
Nie tylko waga się liczy. Uważam, że stabilność też jest ważna i wydaje sie że obsługa zaworka na wężyku tez jest wygodniejsza. Tak jak jest to napisane w przytoczonym tekście, ławiej tez taka kuchenke osłonić od wiatru. Wcześniej miałem Campigaz na kartusze przebijane ale od początku był problem z zaworem, chodził tak ciężko że musiałem przekręcać zawór kombinerkami (plastikowa gałka sie wyrobiła) - tak więc powiedziałem sobie że juz nigdy więcej produktom tej marki.

Wspomniana Pinguin Surpass Titan kusi jednak piórkowa wagą i małymi rozmiarami.
Nie wiem jednak czy gotowania dla 5 osob będzie wygodne na takiej małej kuchence.
Czy te stopki pod kartusze dużo poprawiaja stabilność?

« 15 Maj 2012, 20:57 »
Na 5 osób, to ze 3 kuchenki (2 to absolutne minimum) trzeba mieć, co by się dało normalnie gotować.

Offline Mężczyzna qbab

« 17 Maj 2012, 09:59 »
Jedna musi wystarczyć :) (2 osoby to dzieci, jedna przedstawicielka mlodzieży i ja z żoną)
Zresztą jeszcze nie wiemy na ile będziemy gotować i ile sie stołować w barach czy sklepach. Na pewno przyda się zrobić herbatę czy kisiel.

Mysle że kupie jednak tą typu spider bo masa nie ma aż takiego znaczenia jak przy wedrówkach pieszych a ergonomia i bezpieczeństwo jednak większe.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 17 Maj 2012, 10:04 »
Owszem, robił, bo robił to samo co MSR. Moim zdaniem do tych Omnifuelów prędzej wystartuje Dragonfly czy stary XGK, niż Whisperlite, który oczywiście nie jest zły, nigdzie tego nie napisałem, zasugerowałem tylko, że ma swoje drobne wady, jak każda kuchenka, dla mnie plastykowy tłoczek to poważna wada, dlatego też stawiam im minus przy ocenie. To wszystko. Tak jak wyżej napisałem, uważam, że to niezła kuchenka, ale minimalnie jej czegoś brakuje

Opierasz się na jakichś doświadczeniach czy teoretyzujesz? ;)

Używam MSR od 5 lat dosyć intensywnie i nie miałem ani jednego problemu, a pompkę wymieniłem tylko kiedy utknęła mi w butelce Primusa z zepsutym gwintem ;)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Na forum od: 21.01.2011
« 17 Maj 2012, 10:16 »
Ale odkopałeś ;) Sprzed 3 miesięcy :)
Swoje doświadczenia opieram tylko na Primusie i ruskiej kostce (bo tylko tym paliłem na swoich wyprawach), MSR to "zwierzenia" znajomego i moje obserwacje, odczucia, jak ktoś pali tylko benzyną i nie przeszkadza mu ten śmieszny tłoczek, to przecież już inszych różnic za bardzo nie ma :)
Czemu zboldowałeś Primusa, nie wiem, masz jakiś uraz do tej firmy? Gwint może trafić szlag w każdej jednej rzeczy :) Tak btw, to gwint fabrycznie zjechany, czy może ktoś źle wkręcał :)?

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 17 Maj 2012, 10:23 »
Heh, sorry, pojawiło mi się w nieprzeczytanych to odpisałem ;)

W internecie jest sporo bluzgów na te plastikowe pompki MSR, a jakoś nigdy nie słyszałem żeby się komuś zepsuła ;)

Do Primusa mam tylko żal o ten gwint, bo przez to musiałem dokupować pomkę i butelkę gdzieś w Szwajcarii, więc trochę przepłaciłem ;). Ale poza tym uważam, że cała trójca robi świetne kuchenki, w dzisiejszych czasach trudno znaleźć produkt który wytrzyma 5 lat katowania ;)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Na forum od: 21.01.2011
« 17 Maj 2012, 10:28 »
Butelkę mogłeś kupić Sigga, chyba tam są tańsze, niż u nas :)?

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 22 Cze 2012, 09:02 »
hej szybka piłka , nie mam czasu na przeglądanie całego tematu czekam na szybką poradę:
jest u mnie koleś z Hong Kongu, potrzebuje kuchenkę na benzynę kupić dzisiaj gdzieś w Krakowie, jak tak patrze na to o czym tu piszecie, to widzę że ceny są po ok 550zł(MSR jakiś)

to normalka?
są tańsze na benzynę?

« 22 Cze 2012, 09:05 »
Jest GoSystem, ale jakość mierna. Najlepszy będzie MSR lub coś z Optimusa. Primusy ostatnio znacząco podrożały. Najtańszy rozsądny sprzęt, to chyba obecnie MSR Whisperlite (poczytaj pomiędzy różnicami w wersji zwykłej i International na stronie producenta).

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 22 Cze 2012, 09:16 »
ok dzięki

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat