Autor Wątek: wybór kuchenki wielopaliwowej  (Przeczytany 225748 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Odp: wybór kuchenki
« 25 Lis 2012, 22:53 »
W stali lepiej robi grzańca no i szanse na Alzheimera są mniejsze.
A te nowe aluminiowe naczynia nie są bezpieczne? Czemu by je sprzedawali w dobrych sklepach, gdyby nie były?

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 25 Lis 2012, 23:04 »
Dowodów jednoznacznych brak. Człowiek który wieki temu napisał pracę i udowodnił w niej szkodliwość naczyń aluminiowych parę lat później sam podważył swoje przemyślenia. Nie zagłębiałem się bardziej w ten temat. Trzeba by postudiować prace naukowe etc.

Pewne jest, że połykamy sporo glinu i że on odkłada się w mózgu. Pewne jest, że pokrywa teflonowa w naczyniach (zwłaszcza porysowana) nie jest zdrowa. Pewne jest też, że anodowane aluminiowe naczynia są duuuzo twardsze od aluminium puszkowego, ale niestety nie są niezniszczalne i je też się je.
 A propos: Rzymianie też nie wiedzieli, że ołów jest szkodliwy ;)

Sporadyczne kucharzenie na aluminiowych naczyniach raczej nas nie zabije. A mówi się, że co nas nie zabije to nas wzmocni

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 25 Lis 2012, 23:08 »
Hmm, te moje garnki są podobno anodowane, cokolwiek to znaczy :) Ale postaram się pamiętać, żeby nie zeskrobywać tej pokrywy nawet jak będę bardzo głodna :P

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 25 Lis 2012, 23:10 »
MSR Pocket Rocket ma bardzo skupiony płomień i niezbyt szczęśliwie zaprojektowane nóżki (mała stabilność). Palnik na wąskie naczynia (kubki etc). Gwint w całości aluminiowy, więc mniej trwały niż te ze stali. Chociaż ta ostatnia uwaga ma się do tych, co nieostrożnie wkręcają.

Zdecydowanie dopłaciłbym np. do Cruxa.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 25 Lis 2012, 23:13 »
MSR Pocket Rocket ma bardzo skupiony płomień i niezbyt szczęśliwie zaprojektowane nóżki (mała stabilność). Palnik na wąskie naczynia (kubki etc).
Jak pisałam, stawiam na niej garnki 1.75 l i nie narzekam na stabilność. Gotuję najczęściej w namiocie, a gdyby kuchenka była rzeczywiście tak mało stabilna, nie odważyłabym się tego robić :) Ale może są kuchenki z dłuższymi "nóżkami" w podobnej cenie i podobnej jakości, nie wiem.

Online Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 26 Lis 2012, 00:55 »
Mam taki sam palnik MSR jak Janus.To nie palnik dla drużyny, tylko dla 1-2 osób, jest Wystarczająco stabilny,przez dwa lata nic mi nie spadło, ani się nie przewróciło.
Używam cienkościennych garnków ze stali nierdzewnej, pokrytych od zewnątrz miedzią
Raz mi się kasza jaglana przypaliła , bo odszedłem od kuchenki i nie było mnie zbyt długo.
Co do gwintu to też nie prawda, to nie czyste aluminium tylko jego stop,
trwałość zupełnie wystarczająca.
Można zastosować, kociołki  i jako palnik ognisko z chrustu i szyszek, płomienie o mniejszej ostrości cieplnej nic się nie przypali, tylko po co? To nie czasy Kazika Nowaka  ;),
chyba że wybieramy się w totalne bezludzie.
Co do szkodliwości aluminium to jest bardzo szkodliwe, dlatego naczynia są anodyzowane lub pokrywane warstwami izolującymi. Na pewno nikt nie umrze jak skorzysta sporadycznie z tych naczyń, każdy ma wybór. Ja wybrałem, nie używam żadnych naczyń aluminiowych od bardzo dawna.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 26 Lis 2012, 07:15 »
To zdjęcie poniżej dobrze obrazuje jak mały jest punkt podparcia na tej kuchence, gdy nie używamy kubków:

Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
  • Miasto: Warszawa/Radom
  • Na forum od: 27.08.2012
« 26 Lis 2012, 09:31 »
Hmm, ale ja czegoś nie rozumiem... Uważam, że punkt podparcia nie jest aż tak istotnym kryterium by się nim przejmować, przeciez to wyprawa rowerowa, musi być też trochę niewygodniej, no i odrobina improwizacji - można obłożyć kamieniami, gdyby teren był na tyle nierówny, że zagrażał by wywrotce :) Chyba się skuszę na ten palnik ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 26 Lis 2012, 09:38 »
Mam tą : http://sherpa.pl/kuchenka-f1-spirit i jestem zadowolony. :D

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 26 Lis 2012, 09:38 »
Nierówny teren to inna sprawa, do tego polecam podstawkę pod kartusz z gazem. Bardzo poprawia stabilność całej konstrukcji, ale nie rozwiązuje problemu tego małego punktu podparcia, o którym pisał arkadoo.

Online Mężczyzna JUREK

« 26 Lis 2012, 11:07 »
arkadoo na tym zdjęciu jest pokazane i tak jest w rzeczywistości że zarówno garnki jak i kubki podparte są zawsze w trzech punktach. podpory na garnek nie tworzą poziomej linii i tak ma być. w instrukcji jest napisane że należy używać garnków o maksymalnej średnicy 20 cm i wysokości12cm a waga 3,5 kg i to wszystko.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 26 Lis 2012, 11:37 »
Ja ostatecznie nabylam Optimusa Cruxa i jestem zadowolona, jest stabilna, woda gotuje sie szybko i ma dosc szeroki palnik w porownaniu z Pocket Rocket, nad ktora tez sie zastanawialam i szerokie, rozkladane podporki na ktorych garnek stoi stabilnie, cena podobna.

The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Online Mężczyzna JUREK

« 26 Lis 2012, 15:30 »
no to kuchenki turystyczne powinny mieć osłony takie jak w domowych kuchniach, zabezpieczających przed dziećmi :D.

Tak na poważnie w jakich okolicznościach zdarzyło się tak rozległe poparzenie?

Online Mężczyzna JUREK

« 26 Lis 2012, 16:29 »
Magda na niskim palniku na benzynę  też wylała zaparzoną herbatę ale winę za to w 100% ponosił olo  ;)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 26 Lis 2012, 23:50 »
Ja mam pytanie o tę kuchenkę, którą kupił olo:
http://dx.com/p/brs-8-multi-functional-oil-gas-stove-90761

Czy ona na pewno ma możliwość zasilania z kartuszy gazowych? Jeśli tak, to z jakich? Standardowych nakręcanych?
Niby jest w opisie "butane gas", ale pewności nigdy za wiele :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum