Autor Wątek: wybór kuchenki wielopaliwowej  (Przeczytany 225744 razy)

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Odp: wybór kuchenki wielopaliwowej
« 21 Mar 2013, 11:59 »
Ja z własnego doświadczenia dodam, ze obsługiwanie przez kuchenkę paliw i gazu może pomóc w jej czyszczeniu (kuchenkę upie... benzyną mozna przepalić gazem)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 21 Mar 2013, 12:54 »
 ewcyna

po co? Ci dwa w jednym
chodzi przecież tylko o przygotowanie ciepłego posiłku, zagrzanie/gotowanie płynów
dla tego celu każdorazowo wystarcza jeden rodzaj paliwa

pod gaz -za ok. 25 euro- kupujesz se już wspominany MSR Pocketrocket /85 gram/ lub odpowiednik innej firmy i - zależnie od potrzeb - zabierasz jedno lub drugie

w gaz zwyczajowo trudniej jest przecież się zaopatrzyć niż w paliwo płynne

Ew. luknij też na Trangia
bardzo dobre opinie wśród użytkowników, choć może inna grupa docelowa
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 21 Mar 2013, 12:54 »
Ja z własnego doświadczenia dodam, ze obsługiwanie przez kuchenkę paliw i gazu może pomóc w jej czyszczeniu (kuchenkę upie... benzyną mozna przepalić gazem)
TO jest jakieś rozwiązanie :)

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Kobieta ewcyna

• Miasto: różnie, teraz.. Oman
  • Na forum od: 13.11.2012
« 21 Mar 2013, 13:07 »
Nie za bardzo chcialabym tu wyjasniac po co na co, ale dobra.
Bo lubie gotowac na gazie, a chcialabym kuchenke o nizszym zawieszeniu czyli nei nakrecana.
Jak wiemy to przydatne, mi tez sie nei raz udalo wywrocic nakrecana.
No i z drugiej strony jako laik w kwestii beznynowych boję się, ze cos tam mi sie zapcha na beznynie na na gazie ma szanse isc.
You can't buy happiness but you can buy a bike and that's pretty close
http://ewcyna.com/

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 21 Mar 2013, 13:38 »
Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że na benzynie ekstrakcyjnej kuchenka musiałaby ugotować setki obiadów, aby się porządnie zabrudzić. Nie zauważyłem zanieczyszczeń. Paląc się jest też bezwonna. Największe porównanie miałem gdy była nowa: gotując na benzynie ekstrakcyjnej na nowej kuchence 2-3 razy dziennie przez 20 dni nie zauważyłem zanieczyszczeń.

Kiedyś miałem podobnie: chciałem dwa w jednym - bo nie wiadomo kiedy się przyda.
Później Wilk mi pokazał, że po co dwa rodzaje paliw (benzyna, gaz) skoro i tak zawsze możesz użyć benzynę.
Po czasie widzę, że jest to logiczne. Mając na kuchenkę paliwową nawet nie myślę o gazie a dostępność benzyny, nafty, ropy jest lepsza. Po co miałbym gotować na gazie? Na benzynie jest szybciej, taniej.

Żeby ci się kuchenka zapchała to. wg. mojego stanu wiedzy i wyobrażenia musiałabyś lać w butlę chyba ropę lub coś gorszego - wtedy wyobrażam sobie złogi.
Mnie 1l benzyny ekstrakcyjnej wystarczył na 2 osoby, 2-3 razy dziennie na 20 dni podróży a na koniec na siłę dopalaliśmy, żeby tego nie wozić. Jeszcze ciutkę zostało.

Jest tylko jeden plus gazu: nie bucha, zapala się łagodnie od razu ze stabilnym płomieniem.
Jednak dla mnie osobiście nie jest to problem - mini praktyka na balkonie, 2-3 odpalenia i widziałem jak odpalić, aby było ok.

Szanuję oczywiście podejście :)
Przekazuję swoje spostrzeżenia / doświadczenia.
Każdy ma swoje podejście, które jest najważniejsze.

Pozdr.
Freud
« Ostatnia zmiana: 21 Mar 2013, 14:27 Freud »
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Na forum od: 21.01.2011
« 21 Mar 2013, 14:00 »
Gaz to też paliwo  ::) Odróżniaj benzynę od "paliwa".

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 21 Mar 2013, 14:27 »
Gaz to też paliwo  ::) Odróżniaj benzynę od "paliwa".
Fakt. Poprawiłem w poście dla jednoznaczności.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Kobieta ewcyna

« 21 Mar 2013, 21:38 »

Są przecież kuchenki tylko gazowe o budowie kuchenek benzynowych, gdzie kuchenki nie nakręca się na kartridż, a na wężyk.

Tak, wiem że są.
Napisałam na początku, że zależy mi na uniwersalności sprzętu no i w szczególności o opinii nt. Primus Gravity MF.
Ale wszystkie opinie są cenne, dziękuję.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 21 Mar 2013, 21:41 »
Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że na benzynie ekstrakcyjnej kuchenka musiałaby ugotować setki obiadów, aby się porządnie zabrudzić.

A jak z mocą? Ja miałem wrażenie, że na ekstrakcyjnej gotuje się dłużej niż na samochodowej. Tyle że było to zaraz po nabyciu kuchenki, nim doszedłem do wprawy, więc moje obserwacje mogą być błędne.

Żeby ci się kuchenka zapchała to. wg. mojego stanu wiedzy i wyobrażenia musiałabyś lać w butlę chyba ropę lub coś gorszego - wtedy wyobrażam sobie złogi.

Benzynę z Tanzanii :)

Offline Kobieta ewcyna

« 21 Mar 2013, 21:45 »
No i aż mnie korci spytać Emesie do jakiej kuchenki lałeś tą benzynę w Tanzanii?:)
ps. fajna prezentacja na Kolosach

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 21 Mar 2013, 21:52 »
Do Primusa Omnifuel. Lałem też kerosen z Rwandy i to było jeszcze gorsze, ale sam się przecież prosiłem ;)

Jak na razie moim ulubionym paliwem jest szwedzka i norweska parafina. Czysta, wydajna i nie wybucha przy rozpalaniu jak benzyna.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 21 Mar 2013, 22:12 »

Szkoda, że moja kuchenka o tym nie wiedziała, jak się ostatnio kilkanaście razy zapchała. Tankuję zwykłą bezołowiową, gdziekolwiek jestem. Wypaliłem też litr diesla, nie widziałem żadnej różnicy.

Ps. przez pierwsze 5-10L paliwa kuchenka mi się nie zapychała w ogóle, dopiero potem regularne czyszczenie stało się standardem. Jak mi ktoś powie jak ją wyczyścić do stanu pierwotnego, to postawię piwo albo i coś więcej.

Pps. uważam, że kupowanie kuchenki benzynowej "na wszelki wypadek", lub "bo jest uniwersalna" jest bez sensu, przez to upierdliwe dziadostwo miałem wiecznie czarne ręce od sadzy. Jedyne sensowne okoliczności to podróż przez kraje 3 świata i zima.

Offline Mateusz

• Na forum od: 13.06.2010
« 21 Mar 2013, 22:14 »
Żeby ci się kuchenka zapchała to. wg. mojego stanu wiedzy i wyobrażenia musiałabyś lać w butlę chyba ropę lub coś gorszego

Wystarczy zalać benzyną z kraju typu Peru/Kolumbia i kuchenka stoi. Nie doczyści się. Trzeba przepalać. Benzyna ekstrakcyjna jest niezastąpiona, ale nie wszędzie dostępna...

Jeszcze dla ścisłości: uzywamy MSR Whisperlite Internationale od ponad 6 lat. Jej nowa wersja pali też na gazie.

Inną kwestią są jeszcze wysokosci na jakich się podróżuje - ale to osobna historia...

Offline Maciej Mężyński

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 15.02.2011
    • http://www.rowerowewakacje.pl
« 21 Mar 2013, 22:27 »
Jak pisałem wcześniej, na rajdy z młodzieżą zabieram 4 kuchenki na raz. Wiele osób przed zakupem drąży temat na forum (niektórzy przez długi czas), dokonują zakupu i raczej kuchenki nie zmieniają ze względu na koszty. Po pewnym czasie przyzwyczajają się do tej wybranej i znajdują w niej pozytywy (często same) oraz nabierają wprawy w jej użytkowaniu co podnosi komfort tegoż użytkowania. I to jest wspaniałe. Kiedyś Pan Maciąg napisał, że na każdym rowerze da się zwiedzić świat, nie musi to być od razu VSF. I też się z tym zgadzam. Tak więc nieważne jaką kuchenkę kupisz, jak chcesz coś ugotować to ugotujesz. Po prostu, kup kuchenką i jedź na majówkę. Ja na najbliższej majówce będę miał już 5 kuchenek na raz, bo mnie Oszej nakręcił na Primusa Omnifuela. I uważam, po teście jaki zrobiliśmy z Oszejem w Niemcach, że Omnifuel z Primusa to najbardziej uniwersalny palnik dostępny aktualnie na rynku, ot tyle.
www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Offline Kobieta ewcyna

« 21 Mar 2013, 22:49 »
Zdecydowanie nie chcę już drążyć tematu, ale dzięki tym opiniom mogę podjąć pewnie lepszą decyzję. Zwłaszcza, że nie będę miała czasu przetestować sprzętu na majówce, wyjeżdżam za kilka dni  trochę dalej i na trochę dłużej, stąd te wahania.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum