4. Koniecznie wyjmij pompkę z butelki. Pomimo wielu kontroli na różnych lotniskach, raz zainteresowali się, co to za zbiornik z czymś. Tłumaczyłem się. Butelkę mi zabrali, wkład udało mi się, po podaniu ceny nowego odzyskać.(po umyciu w wodzie).
Z troski dla środowiska lepiej jest wypalić zawartość, a nie wylewac na glebę. Resztkę oparów wypalamy z butelki przy użyciu zapalniczki (położona na ziemi butla i przytykasz do końcówki zapalniczkę).
Kończę gotowanie zakręcając zawór na pompce, wtedy zawartość wężyka się wypala i nie capi w bagażu.
Rozumiem, że mowa tu o kontroli bagażu podręcznego? Czy też wzywali do rejestrowanego??
Myślałem raczej o zakupie większej butelki, żeby nie mnożyć śmierdzących elementów w plecaku. W jaką butelkę trzeba by mierzyć by na benzynie bezołowiowej zatankować tak z 30 l wody?
A nie ma ryzyka, szczegolnie w przypadku większej butelki, ze jak pier*$&#*47 to bede szukał ręki 100 metrów dalej?
Nie wiem gdzie zamierzasz z tej kuchenki korzystać, ale kombinacja duża wysokość (taka 3000+), zimno i gówniane paliwo to jest taki killer, że będziesz wodę w garnku gotował parę razy dłużej niż w domu na mazowszu. Nie przekalkulujesz w prosty sposób.
Możesz porównać wartość opałową, kilogram propanu lub butanu da ci 46 MJ, litr benzyny ok 32 MJ (ekstrakcyjna chyba mniej).Czyli kartusz 230 g to byłby odpowiednik 0.33 l benzyny.
Czyli kartusz 230 g to byłby odpowiednik 0.33 l benzyny.
W praktyce to część benzyny idzie na rozpalanie. Mi wychodzi coś koło małego kartusza 100g w butelce na 250ml (do butelki o pojemności 1L nie nalejesz 1L, jak chcesz jeszcze pompkę tam wsadzić)
W praktyce to część benzyny idzie na rozpalanie.
Z moich doświadczeń to kartusz 230g jest przynajmniej ze dwa razy wydajniejszy niż butelka 0,33l.
Czyli na ile dni starcza ci taka objętość? Z tego co pamiętam z różnych wypraw, to 1 litr benzyny (zwykłej ze stacji) starczał mi na około tydzień gotowania rano i wieczorem plus jakaś herbatka.
Niby tak kombinowalem.. ale od razu w glowie zapalila mi sie lampka z napisem "sprawnosc" - Dlatego wolę zapytać
Litr to raczej na 2 tygodnie, trochę więcej niż kartusz 230g.