Autor Wątek: wybór kuchenki wielopaliwowej  (Przeczytany 225720 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: wybór kuchenki wielopaliwowej
« 4 Sty 2023, 10:36 »
Ale te pojemności butelek to chyba są podawane do "kreski", czyli poziomu ile można lać żeby pompka się zmieściła bez wylewania benzyny, przynajmniej w butelkach Primusa są takie kreski z podaną pojemnością.
https://8a.pl/butelka-primus-fuel-bottle-1000-ml (btw, serio teraz tyle to kosztuje?)
"Maksymalne wypełnienie paliwem: 890 ml" - czyli tyle w teorii do kreski. Jak nalejesz 1L na stacji benzynowej, to i tak musisz trochę odlać do innego pojemnika, żeby wcisnąć pompkę.
Stosunek pojemności całej butelki do butelki z pompką, przy małych pojemnościach, wychodzi już znacznie mniej korzystnie :)

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 4 Sty 2023, 16:16 »
https://8a.pl/butelka-primus-fuel-bottle-1000-ml (btw, serio teraz tyle to kosztuje?)
"Maksymalne wypełnienie paliwem: 890 ml" - czyli tyle w teorii do kreski. Jak nalejesz 1L na stacji benzynowej, to i tak musisz trochę odlać do innego pojemnika, żeby wcisnąć pompkę.
Stosunek pojemności całej butelki do butelki z pompką, przy małych pojemnościach, wychodzi już znacznie mniej korzystnie :)

W małych butelkach podają to realniej, jak sprawdziłem to ta różnica pomiędzy deklarowaną pojemnością, a "do kreski" jest bliższa prawdzie. Ja mam butelkę 0,35l i tam do kreski jest 10,6 uncji sześciennej, czyli 0,31l, to już niewielka różnica. Zresztą to przeliczenie na 8a jest błędne, litrowa butelka ma 30 uncji pojemności do kreski, czyli koło 0,92l, a nie 0,89 jak podali. Natomiast chyba najbardziej uniwersalna butelka 0,6l ma 18,7 uncji, więc 0,55l. Tak więc nie są to aż tak duże odstępstwa od wartości deklarowanych.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 5 Sty 2023, 09:43 »
pojemnością, a "do kreski"
Ta magiczna "kreska" to nie jest miejsce na pompkę. Ona aż tyle nie zajmuje. To poziom bezpieczny, który daje miejsce na rozprężanie się paliwa pod wpływem ciepła. Jak nie będziesz lał "do kreski" i wystawisz butelkę na słońce, to stanie się z nią to, co mi się stało: wyskoczyło dno. W tej chwili mam butelkę, której dno nie jest wklęsłe, tylko wypukłe. Fajnie, bo pojemność się zwiększyła, ale trochę strach używać, bo drugi raz bezpiecznik nie zadziała.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 5 Sty 2023, 11:01 »
Dobrze wiedzieć, ja zawsze lałem ponad kreskę :). Jeszcze jedna rzecz, której warto być świadomym, to że nie powinno się wlewać benzyny do nieprzystosowanych butelek, na przykład takich po napojach, bo może to spowodować zapłon (*). Dostałem raz za to opiernicz na stacji w Warszawie.

(*) nie dotyczy krajów trzeciego świata.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 5 Sty 2023, 11:19 »
nie powinno się wlewać benzyny do nieprzystosowanych butelek, na przykład takich po napojach, bo może to spowodować zapłon

W przypadku butelek z tworzywa (np. PET) to bym się raczej obawiał rozszczelnienia uszczelki w zakrętce niż zapłonu.

Zresztą aktualnie benzyna ekstrakcyjna jest sprzedawana w butelkach PET (być może skład tworzywa jest inny, być może wymagania na uszczelkę i zakrętkę są inne - ale szczerze wątpię aby dostosowywano do tego linie produkcyjne przy tak małej ilości w stosunku do produkcji butelek do napojów).

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 5 Sty 2023, 11:29 »
Takie są przepisy, podejrzewam że butelki do benzyny ekstrakcyjnej spełniają jakąś tam normę, tzn. nie elektryzują się. Szczelność to inna sprawa, akurat kiedyś butelki z benzyną ekstrakcyjną ze sklepu mi się rozszczelniły, prostym rozwiązaniem jest zakręcenie butelki z kawałkiem folii pod nakrętką. Działa też w zwykłych butelkach PET, woziłem tak benzynę całymi tygodniami bez wycieku.

Napisałem o tym tylko dlatego, że w Polsce można podobno dostać za to mandat, a na pewno opierdziel na stacji. Samo ryzyko jest chyba niezwykle niskie.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 5 Sty 2023, 11:42 »
Napisałem o tym tylko dlatego, że w Polsce można podobno dostać za to mandat, a na pewno opierdziel na stacji. Samo ryzyko jest chyba niezwykle niskie.

Bo oficjalnie być może w ogóle nie wolno przewozić takich materiałów.

Zdarzało mi się gotować w przedziale na gazie proste posiłki (raz nawet gotowaliśmy na kuchence benzynowej - ale to stare czasy). Kiedyś nakrył nas konduktor. Kazał schować kuchenkę (chodziło mu o butlę), żeby nie była na widoku.

W dzisiejszych czasach jak się robi kanapki w pociągu to ludzie się dziwnie patrzą.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 5 Sty 2023, 12:13 »
raz nawet gotowaliśmy na kuchence benzynowej

To już trochę bezczelność  :D

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 5 Sty 2023, 12:48 »
nie mogą sprzedawać paliwa do pojemników, które nie mają atestu na paliwo. Ostatnie głośne przypadki, to po 24 lutego zeszłego roku, jak eksperci podjeżdżali ze zbiornikami na wodę, takimi rolniczymi i tam próbowali zalać "zapas". Ewentualnie kompletni idioci, co tankowali do plastikowych worków.
W przypadku butelki na paliwo typu primus, dla większości napis na niej "fuel bottle" wystarczy. Jak kraj jest zbyt zachodni, to może służbiście nie wystarczyć.
W przypadku naprawdę posranych miejsc typu Sinciang w Chinach, na stacji benzynowej spisują numery pojazdów, które tankują (nie wiem z czego wynika ta paranoja, boją się, że ktoś nastuka koktaili mołotowa?). Wystarczy schować się za słupem, żeby kamera nie widziała i można lać :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 5 Sty 2023, 12:54 »
Bo oficjalnie być może w ogóle nie wolno przewozić takich materiałów.
Przechowywać wolno w pojemnikach, które mają odpowiedni certyfiakt. Mają je np. te pllastikjowe kanisterki, któe można kupić na stacjach, w marketach itp. Stacja nie powinna dopuszczać do tankowania paliwa w kontenery, które nie są dedykowanymi "kanistrami" i tutaj pracownik miał rację, ze interweniował. Natomiast w życiu codziennym ewidentnie te zasady się nie przyjęły :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 5 Sty 2023, 13:16 »
Ta magiczna "kreska" to nie jest miejsce na pompkę. Ona aż tyle nie zajmuje. To poziom bezpieczny, który daje miejsce na rozprężanie się paliwa pod wpływem ciepła. Jak nie będziesz lał "do kreski" i wystawisz butelkę na słońce, to stanie się z nią to, co mi się stało: wyskoczyło dno. W tej chwili mam butelkę, której dno nie jest wklęsłe, tylko wypukłe. Fajnie, bo pojemność się zwiększyła, ale trochę strach używać, bo drugi raz bezpiecznik nie zadziała.

Pewnie jedno z drugim.
Przecież rozprężanie to chyba aż tyle miejsca nie potrzebuje, 50-100ml benzyny od tego to raczej nie przybędzie
W przypadku butelek z tworzywa (np. PET) to bym się raczej obawiał rozszczelnienia uszczelki w zakrętce niż zapłonu.

Dokładnie, teraz ekstrakcyjną to sprzedają w plastikowej butelce (aczkolwiek wyraźnie grubszej niż zwykły PET. Natomiast te zakrętki to jest porażka, to łatwo może puścić, więc przewóz tego w bagażu jest ryzykowny, zwykły korek od PET jest sporo lepszy. Ja np. przewoziłem w samolocie ekstrakcyjną w zwykłej butelce od Sprite, bo na Okęciu butelki dedykowanej nie puszczą (już miałem sytuację, gdy mi kazali usuwać z kartonu z rowerem). A że ekstrakcyjna jest przezroczysta jak Sprite - to do tego się nikt nie czepia  :D

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 5 Sty 2023, 13:32 »

Pewnie jedno z drugim.
Przecież rozprężanie to chyba aż tyle miejsca nie potrzebuje, 50-100ml benzyny od tego to raczej nie przybędzie.

Rozprężanie postaci ciekłej pewnie nie, tu raczej chodzi o intensywność parowania wynikającą ze wzrostu temperatury i spowodowany tym wzrost ciśnienia wewnątrz. Silniki parowe tak działają :)
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 5 Sty 2023, 16:49 »
Mogę potwierdzić, że w UK (a ściślej w Anglii) też nie można lać benzyny do butelek po napojach. Raz obsługa nie zdążyła do mnie dojść kiedy to robiłem, ale opierdziel odpowiedni dostałem i nie pomagało tłumaczenie, że potrzebuję tylko troszkę 'do kosiarki'.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 5 Sty 2023, 17:14 »
Ten zakaz wlewania benzyny do butelek jest logiczny i potrzebny.
Są plastiki na które benzyna działa destrukcyjnie.
A nie każdy jest materiałoznawcą i rozpoznaje tworzywo PET.

Sa ludzie dla których każdy plastik to jedno i będą "tankować" do przypadkowych pojemników czy woreczków foliowych nawet:)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 6 Sty 2023, 14:31 »
Natomiast te zakrętki to jest porażka, to łatwo może puścić, więc przewóz tego w bagażu jest ryzykowny, zwykły korek od PET jest sporo lepszy.
Potwierdzam, bezpieczna zakrętka butelki z benzyną ekstrakcyjną odkręciła mi się kilka lat temu w sakwie, stwierdziłem, że skoro do biwaku mamy 12 kilometrów, to przeleję na miejsca, efektem czego gotowaliśmy wodę na ognisku.

W Tunezji 90% detalicznego obrotu paliwami ma po drodze etap butelek pet. W Omanie nie chcieli nam nalać do butelki od kuchenki, miejscowy kierowca, który stał przy nas, kazał obsłudze nalać do tej samej butelki i nie było problemu, dodatkowo fundnął nam te pół litra za złotówkę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum