Autor Wątek: wybór kuchenki wielopaliwowej  (Przeczytany 225715 razy)

Offline Mężczyzna Motylop

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 02.01.2023
Odp: wybór kuchenki wielopaliwowej
« 13 Sty 2023, 08:00 »
No i przyszła...

Pierwsze wrażenie jest takie, że to jednak kawał klocka, nieporównywalnie większy i cięższy od stosowanej do tej pory kucheneczki gazowej ;(
Zobaczymy jak sprawdzi się to-to w testach.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 11 Mar 2023, 12:15 »
No i przyszła...

Pierwsze wrażenie jest takie, że to jednak kawał klocka, nieporównywalnie większy i cięższy od stosowanej do tej pory kucheneczki gazowej ;(
Zobaczymy jak sprawdzi się to-to w testach.

Można było kupić odpowiednik amerykańskich firmy MSR, który jest 40% lżejszy.
https://www.msrgear.com/ie/products/stoves/whisperlite-international/06635.html

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 11 Mar 2023, 13:34 »
Można było kupić odpowiednik amerykańskich firmy MSR, który jest 40% lżejszy.
https://www.msrgear.com/ie/products/stoves/whisperlite-international/06635.html

M.in. tym się kierowałem tę kupując.
Przyszła, nie działała (nie dało się odpalić).
Po kilku miesiącach wróciła z reklamacji - odpaliła pierwszy raz i drugi, trzeci już nie. Okres gwarancji już był upłynął, więc rzecz tę zupełnie rozebrałem, złożyłem. Kilka razy działa cięgiem, następnie już trza rozebrać, przeczyścić. Główny problem jest z tym drutem - ten nie chce współpracować (po wyciągnięciu strasznie w sadzy - pomimo odp. ciśnienia, nie działa podawanie paliwa).

- Jeśli ma się ze sobą kombinerki/-eczki, - po nabyciu doświadczenia -  dość sprawnie przebiegają czynności służące uruchomieniu. Regulacja płomienia - w stosunku do msr dragonfly - jest dramatycznie słaba.

Nie wiem, czy ma wpływ: gdzieś mi migło, msr ktoś miał kupić.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 11 Mar 2023, 13:56 »
Mam MSR (tylko już nie produkowany model podobny do tego Optimusa) od circa 1997r. Działa bezawaryjnie.

Stosowałem benzyny, parafiny do lamp (trzeba mieć coś innego na rozpałkę) bo mi w Szwecji nie chcieli pozwolić zatankować na stacji z dystrybutora, kerozyne w Azji. Wszystko działa.

Łatoślędka - ten drut w rurce też mam w sadzy i nic to nie powoduje. Raz na dwa tygodnie ruszę drutem 2-3cm w jedną w drugą i nie ma problemu. Prędzej dysza może się zatkać, ale w moim modelu była samoczyszcząca (taka iglica swobodnie latała i pod wpływem wibracji sama czyściła dyszę.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 11 Mar 2023, 14:50 »

Właśnie ruszać się - dosuwać - ten drut (linka) nie chce - we trzech trza go tam wpychać.
Dysza jest ok.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Motylop

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 02.01.2023
« 14 Mar 2023, 11:53 »
Jestem po "testach" Polarisa, ujdzie w tłoku, choć mam wrazenie ze malutki Optimus Crux grzał wodę szybciej.

Problem taki, że po tych testach butla i  pompka wali benzyną jak ... (tu niech kazdy sobie dopowie) a za trzy dni pierwszy lot. Butelkę jakoś ogarnę albo w ostatecznosci kupię nową - ale jak pozbyć się smrodu benzyny z pompki i kuchenki?? jakis patent????

Przeczytałem pół internetu i mam coraz większego stresa ze stracę kuchenkę przy pierwszej kontroli bagażu.

P.S. W przypadku gdy cos sie kontrolerom nie spodoba to będę wzywany z szansą na negocjacje czy po prostu wywalą mi to z bagażu bez zadnego info ????

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 14 Mar 2023, 13:09 »
Problem taki, że po tych testach butla i  pompka wali benzyną jak ... (tu niech kazdy sobie dopowie) a za trzy dni pierwszy lot. Butelkę jakoś ogarnę albo w ostatecznosci kupię nową - ale jak pozbyć się smrodu benzyny z pompki i kuchenki?? jakis patent????

Najlepiej stosować benzynę ekstrakcyjną (ale przewiezienie tej samolotem może też być problematyczne). Taka benzyna znacznie mniej śmierdzi niż samochodowa. Można próbować wkładać to do hermetycznie zamykanych torebek itd, ale w pełni pozbyć się zapachu benzyny nie byłem w stanie. Dlatego butlę lepiej wozić na zewnątrz bagażu.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 14 Mar 2023, 15:02 »
Wypłucz wodą i dobrze przewietrz, benzyna szybko ulatuje. W woreczki bym nie wkładał, bo wtedy właśnie może nagromadzić się zapach. Ja zwykle rozkręcam na kilka części i upycham luzem w różnych miejscach, zawsze to tez mniejsza szansa że wypatrzą to na skanerze. Butelkę koniecznie odkręconą.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 14 Mar 2023, 15:45 »
Umyj wszystkie elementy w benzynie ekstrakcyjnej (spłuka pozostałości benzyny sam.).
I wszystko dobrze wywietrz. Ekstrakcyjna nie zostawia zapachu.
Możesz na koniec przepłukać w izopropanol, zostawia lekki przyjemny zapach.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 14 Mar 2023, 21:47 »
Wywietrz. I wystarczy.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 15 Mar 2023, 06:18 »

mam coraz większego stresa ze stracę kuchenkę przy pierwszej kontroli bagażu.

Bez paniki.
Nigdy przed wylotem nie przygotowałem kuchenki, jedynie wypalałem zwykłą benzynę (bo taka najdostępniejsza), i wkładałem w foliową reklamówkę, by mniej było czuć.
Raz przy kontroli przedlotowej zabrali mi pompkę (pisałem wcześniej). Zaciekawiła ich butelka z włożoną pompką. Teraz ją wyjmuję trochę przewietrzę, butelkę po bardzo krótkim wietrzeniu zakręcam oryginalnym korkiem.
Latam od 17 lat z kuchenką (bez paliwa) i bez żadnego stresu.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 15 Mar 2023, 10:02 »
A ja miałem sytuację, gdy lecąc na Islandię z Berlina na odprawie czepili się właśnie do zapachu i ewentualnych oparów jakie kuchenka wydziela. Cudem dał się celnik ublagac, gdy spakowalem to do osobnej torebki. A ten zapach było naprawdę jednie symbolicznie czuć, w przypadku gdyby chodziło o samochodową benzynę to już by na pewno nie przeszło. Szansa na coś takiego niewielka, bo w ogóle bagaż rejestrowany rzadko otwierają ale nie jest to niemożliwe.
I wszystko dobrze wywietrz. Ekstrakcyjna nie zostawia zapachu.
Możesz na koniec przepłukać w izopropanol, zostawia lekki przyjemny zapach.
Nie wiem skąd się biorą te teorie że ekstrakcyjna jest bezwonna i nie zostawia zapachu. Te co są w sprzedaży ewidentnie mają zapach, choć jest znacznie mniej intensywny niż benzyny samochodowej i sporo krócej trzyma
« Ostatnia zmiana: 15 Mar 2023, 10:09 Wilk »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum