Autor Wątek: dolny śląsk  (Przeczytany 2936 razy)

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 15 441
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
Odp: dolny śląsk
« 3 Mar 2013, 21:44 »
Dolny Śląsk to że tak powiem mój rewir. Mieszkam w Świdnicy, kiedyś byłem wałbrzyszaninem. Ogólnie o Dolnym Śląsku można powiedzieć tak: im dalej na południe, tym ciekawiej. Część północna, nizinna, mieszkańcowi Kujaw nie da urozmaicenia. Ciekawych budowli jest dużo zarówno  w części nizinnej, jak i górzystej. Ja skoncentrowałbym się na tym, co określasz "cudami natury". Jest tu tego sporo. Moja sugestia: udajcie się nieco dalej na południe. Z Wałbrzycha przez Mieroszów do Czech, do miejscowości Adrspach. Jest tu do zwiedzenia niespotykany twór: Skalne Miasto. Zadziwiające formy skalne. Niestety raczej do zwiedzenia pieszego. Jeśli chcecie nie rozstawać się z rowerami, to sugeruję przejazd na trasie Radków-Kudowa Zdrój, Drogą Stu Zakrętów, przez Przełęcz Lisią. Droga przecina Park Narodowy Gór Stołowych. Podobnie jak w Adrspachu, można tu zobaczyć nawet przy drodze bardzo urokliwe skałki. Po zjeździe do Kudowy, dla wyrównania bilansu płynów i dla zdrowotności można łyknąć nieco mineralnej wody. No cóż, ale by to zaliczyć, musielibyście zrezygnować z części zachodniej swej trasy. Prawdę mówiąc to wam radzę, bo Lwówek czy Lubań to owszem miłe miasteczka, ale takich jak one jest wiele, a Droga Stu Zakrętów tylko jedna. Kiedyś przejeżdżajac nią  po raz któryś, liczyłem te zakręty. Mnie wyszło 107...
Pozdrawiam i życzę udanych wojaży. Może do zobaczenia.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 4 Mar 2013, 08:17 »
RODOS, akturat drogę 100 zakrętów, Srebrna Góra, góry Stołowe, albo Kudowa Zdrój, skalne miasto znam akurat w zimowej aurze, to znam. Dlatego owszem na południe i tak trochę przesunąłem trasę, aczkolwiek Głuszycę znam. Np. zamków w Brzegu nie widziałem albo Psie Pole lub Złotoryja czy organy koło Złotoryji. Zachodnie stronę nei znam z wyjątkiem Lubomierza i tamtych okolic, ale mój towarzysz nei był więc mu pokażę. Mieszkasz w Świdnicy, a będziesz w majówkę na miejscu lub można gdzeiś tam auto zostawić?

Offline Mężczyzna geppo

• ... a rower dostałem na Dzień Dziadka.
  • Miasto: DJA
  • Na forum od: 08.07.2011
« 4 Mar 2013, 08:28 »
Witam,
proponuję trasę Jawor-Złotoryja przesunąć trochę na południe, tzn. Jawor (kościół pokoju) - Myślibórz (Małe Organy Myśliborskie, Wąwóz Myśliborski) - Myślinów - Pomocne (Czartowska Skała) - Kondratów - Świerzawa (Organy Wielisławskie) - Wilków (Wilcza Góra) - Złotoryja- Grodziec (Zamek) - Pielgrzymka.
Trasa asfaltowa, boczna o małym ruchu samochodowym. Małe Organy Myśliborskie, Czartowska Skała i Wilcza Góra to są skały wulkaniczne bazaltowe o ciekawych formach. Z Czartowskiej Skały piękny widok na Karkonosze. Zamek w Grodźcu jest jednym z najładniejszych na Dolnym Śląsku. Zapraszam.

geppo

PS. zobacz: http://www.gorykaczawskie.pl/pl/organy-wielislawskie-wygasly-wulkan

« Ostatnia zmiana: 4 Mar 2013, 08:36 geppo »

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 4 Mar 2013, 10:35 »
Np. zamków w Brzegu nie widziałem

Nad Odrą są dwa Brzegi :) Brzeg (na wschód od Wrocławia), w którym rzeczywiście jest warty zwiedzenia zamek i Brzeg Dolny (na zachód od Wrocławia), który planowałeś odwiedzić w pierwotnym planie. Tam jest tylko duży co prawda, ale mało ciekawy pałac (obecnie są tam urzędy) wiec nic nie stracisz. Bardziej szkoda Lubiąża bo to imponujący obiekt, ale wszystkiego się nie da zobaczyć.
Również polecam zamek Grodziec. Piękny, klimatyczny zamek na szczycie wulkanu z widokiem na daleką okolicę.
We Lwówku, poza piciem świetnego piwa można zwiedzić browar.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 4 Mar 2013, 10:52 »
Ze Świdnicy warto skręcić na Pieszyce a przed przeł. Walimską w prawo na drogę Glinne-Michałkowa. Na twojej mapie jej niema ale jest na googlu. Jest super bo aż do jeziora praktycznie nie trzeba kręcić ani hamować.
A do Kowar chyba fajniej jest przez Lubawkę i Miszkowice. Ewentualnie jak byście złapali wiosennego lenia można lajtowo wzdłuż Bobru fajoskim szlakiem rowerowym który obowiązkowo powinni odwiedzać samorządowcy.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 4 Mar 2013, 11:23 »
Jak coś zauważycie że aż się prosi o zmianę to dajcie znać

Powtórzę się, ale wg mnie właśnie "aż się prosi":

W tej opcji z Krzeszowa na przełęcz Kowarską pojechałbym zdecydowanie przez Lubawkę i Miszkowice. Piękna widokowo droga.
Edit:
TEN odcinek mam na myśli.

A do Kowar chyba fajniej jest przez Lubawkę i Miszkowice.

Offline Mężczyzna RODDOS

« 4 Mar 2013, 12:33 »
Mieszkasz w Świdnicy, a będziesz w majówkę na miejscu lub można gdzeiś tam auto zostawić?
  Na majówkę się nie wybieram, będę w domu. Dla samochodu też miejsce się znajdzie. Proponuję wspólną rundkę przez pięć przełęczy w Górach Sowich. Jak macie ochotę, rzecz jasna.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 4 Mar 2013, 14:18 »
We Lwówku

są też fajne "skałki"(za dużo powiedziane) z punktem widokowym  - fajny widok na okolicę - mi się spodobał jak tam byłem ostatnio - z tym że nie wiem czy z rowerami tam się wejdzie bo schody są na początku ale pewnie jest wjazd od drugiej strony :)
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

« 4 Mar 2013, 14:27 »
są też fajne "skałki"

A racja, to się nazywa Szwajcaria Lwówecka i zdaje się że da się tam dostać rowerem. Spod tych skałek do Pławnej biegnie świetna droga rowerowa poprowadzona trasą dawnej kolei.
No i jeszcze średniowieczne mury obronne i baszty. Wg mnie Lwówek warto odwiedzić i z drugą częścią stwierdzenia
bo Lwówek czy Lubań to owszem miłe miasteczka, ale takich jak one jest wiele
się nie zgadzam ;)

Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna RODDOS

« 4 Mar 2013, 14:48 »
Nie zgadzasz się? Podobne w charakterze są: Gryfów Śl., Bolesławiec, Lubomierz, Jawor, Bolków, Złotoryja, Środa Śl., Dzierżoniów, Ząbkowice Śl., Kamieniec Ząbkowicki, Bystrzyca Kłodzka, no i nawet choć nieco większa moja Świdnica. Wymieniłem chyba wiele? A inne też by się znalazły...

« 4 Mar 2013, 15:52 »
To zależy jak definiujesz podobieństwo ;) Wiem o co Ci chodzi.
Wszystkie wymienione przez Ciebie miasteczka (i wiele innych na Dolnym Śląsku) mają średniowieczną genezę więc stąd podobny charakter i układ rynku. Tu podobieństwo owszem jest. Chociaż z Kamieńcem to już popłynąłeś.
Ale porównaj sobie np. Bolesławiec z Bystrzycą Kłodzką. Ja tu widzę więcej różnic niż podobieństw.
Dla mnie Lwówek jest unikalny np. ze względu na łanie zachowane elementy murów miejskich z basztami i ratusz.
Lubań, masz rację, można sobie spokojnie odpuścić.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 4 Mar 2013, 16:17 »
Lwówek Śl. warto odwiedzić, tamtejszy rynek jest po prostu wyjątkowy, zewnętrzne pierzeje, składające się wyłącznie z komunistycznych bloków, wryją się w pamięć każdego turysty.

Offline Mężczyzna RODDOS

« 4 Mar 2013, 16:47 »
To zależy jak definiujesz podobieństwo ;) Wiem o co Ci chodzi.
Wszystkie wymienione przez Ciebie miasteczka (i wiele innych na Dolnym Śląsku) mają średniowieczną genezę więc stąd podobny charakter i układ rynku. Tu podobieństwo owszem jest. Chociaż z Kamieńcem to już popłynąłeś.
Ale porównaj sobie np. Bolesławiec z Bystrzycą Kłodzką. Ja tu widzę więcej różnic niż podobieństw.
Dla mnie Lwówek jest unikalny np. ze względu na łanie zachowane elementy murów miejskich z basztami i ratusz.
Lubań, masz rację, można sobie spokojnie odpuścić.

Proponuję na tym zakończyć tę akademicką dyskusję w tym wątku. Prawda pewnie leży gdzieś pośrodku. Dla miłośników architektury każdy detal jest inny. Dla innych niekoniecznie. Ja mówiłem o charakterze miast, a nie o detalach. Kamieniec jest malutki, to chyba nawet jest administracyjnie wieś, ale dla mnie jego klimat (zamek!) jest podobny do innych wymienionych wcześniej miejscowości.
Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 4 Mar 2013, 16:58 RODDOS »

Offline Mężczyzna completny

• Podróże kształcą.
  • Miasto: Wro
  • Na forum od: 07.04.2012
« 4 Mar 2013, 17:11 »
DO USUNIĘCIA
« Ostatnia zmiana: 30 Lip 2017, 13:23 completny »

Offline Mężczyzna RODDOS

« 4 Mar 2013, 17:16 »
Oczywiście OBOWIĄZKOWYM punktem programu są kościoły pokoju (oba tj. w Jaworze i Świdnicy). Mnie bardziej podoba się w Świdnicy - hehe, ciekawe dlaczego..?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum