Autor Wątek: Blachosmrodowy bagażnik na hak a polskie prawo.  (Przeczytany 3984 razy)

Offline Kobieta Glizdawka

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 13.07.2011

Wiem, ze nie na temat, ale tak mnie zastanawia, czemu w związku z pojawieniem się dziecka musicie nabyć auto? :D
[/quote]

Różne czynniki na to wpływają, jednym jest to, że rodzice mieszkają 100 km od nas i przejazd z małym dzieckiem autobusem na trasie Kraków-Zakopane byłby bardzo męczący.
Ale i tak na razie temat leży, bo nie jesteśmy w stanie znaleźć nic sensownego w tym zakresie cenowym, który nas interesuje.

Offline Lady_Bird

• Na forum od: 10.01.2011
Dzięki za odpowiedz.
Faktycznie,  dojazd do Zakopca kuleje.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
używam bagażnika rowerowego na hak od 6 lat. Moim zdaniem bije na głowę te montowane na dachu, które mają jedynie dwie zalety: niższa cena, i nieco czystsze rowery po podróży. Wybierając się w podróż z rowerami po prosu demontuję tablicę z auta i zakładam ją na bagażnik rowerowy. Nigdy nie miałem problemów z Policją. Oni też maja pewnie świadomość niedoskonałości naszego prawa w tym obszarze. Mieszkając w Niemczech nie było problemu z dodatkową tablicą. Poszedłem do zakładu, który wyrabia tablice, pokazałem dowód rejestracyjny, powiedziałem po co potrzebuje trzecią sztukę i po 10 minutach była już gotowa.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Popiel

• Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Bagażnik Thule nie łamiący polskich przepisów czyli światła i tablica widoczna. Niestety albo stety na klapę. Ot taka ciekawostka dla zainteresowanych.

Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Zależy od układu tyłu auta - mnie akurat zasłoniłby całe światła
no i opory powietrza przy tak wystających ponad dach rowerach ustawionych w poprzek, oraz siła jakie na nie działa podczas jazdy raczej IMO za nim nie przemawiają

Offline Mężczyzna Popiel

• Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Odkopuję temat bo znalazłem takie ciekawe rozwiązanie. Dobre dla wysokich samochodów. Nazwa bagażnika to Evolution.

Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna dracorp

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 05.07.2013
    • Dziennik rowerowy…
Ciekawe rozwiązanie. Ze swojej strony mogę powiedzieć że na 100% zwiększa się zużycie paliwa przy bagażniku na dachu.
Gdy jechaliśmy 3 osoby i 3 rowery do Luksemburga z Belgii to auto spaliło około 2l więcej paliwa. Ale w sumie po drodze było trochę górek.
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
Chcemy, by nowe przepisy weszły w życie już przed wakacjami - usłyszeliśmy w biurze prasowym MiR.
Oba artykuły są sprzed kilku miesięcy - ktoś wie czy wspominane rozwiązania prawne weszły w życie?

suzi4wd

• Gość
« Ostatnia zmiana: 10 Sie 2015, 00:21 suzi4wd »

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Oba artykuły są sprzed kilku miesięcy - ktoś wie czy wspominane rozwiązania prawne weszły w życie?
z komentarzy w sieci wynika, że w urzędach jeszcze nic nie wiadomo.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
z komentarzy w sieci wynika, że w urzędach jeszcze nic nie wiadomo.

Wy serio się tym przejmujecie? Jeżdżę z takim bagażnikiem 7 lat, miałem 5 kontroli. Nigdy nie było problemu.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Witam
Jeżdżę z takim bagażnikiem 4 lata (cirka 4 razy do roku). Byłem raz zatrzymany i po negocjacjach zakończyło się pouczeniem.
Nie było u mnie problemu zasłaniania świateł stop, bo mam 3 światło stop powyżej bagażnika przy górnym spojeniu tylnej szyby. Nie było problemu zasłaniania świateł bo był środek dnia w lato. Skoro nie zasłaniał świateł stop to policjant czepiał się zasłaniania tablicy rejestracyjnej. Argumentowałem, że fotoradary robią zdjęcia z przodu auta, a tam tablica nie jest zasłonięta. Jak radiowóz jedzie za mną to czytelność tablic jest mniej istotna bo jak dopuszczę się jakiegoś wykroczenia drogowego to radiowóz mnie dogoni i zatrzyma.
Po tej rozmowie rozstaliśmy się w pokoju, jedynie z pouczeniem by więcej z tym bagażnikiem nie jeździć. :-)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Używam bagażnika od 8 lat. Jest wyposażony w światła, a problem zasłaniania tablicy rozwiązałem poprzez przekładanie jej na czas jazdy na bagażnik. Nigdy nie miałem żadnych problemów z tego powodu, ani w kraju, ani za granicą.
Dodatkowa tablica to dobry pomysł, tylko ile będzie ona kosztować? Znając życie niemało  :(  jak to u nas Polandii.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna adamoz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 25.04.2013
Jeżdżę od kilku lat z bagaznikiem na hak. Mam dodatkową tablicę własnej roboty i dodatkowe światła. Policja widziała mnie wielokrotnie ale nigdy nie zatrzymała do kontroli. Odnośnie spalania to, mimo że rowery są w większości schowane za autem, to jest większe o mniej więcej  1 litr. Im szybsza jazda to, wiadomo, spalanie bardziej rośnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum