Autor Wątek: Blachosmrodowy bagażnik na hak a polskie prawo.  (Przeczytany 3972 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Dodatkowa tablica to dobry pomysł, tylko ile będzie ona kosztować? Znając życie niemało  :(  jak to u nas Polandii.
Nie wiem, więc ponarzekam już teraz, bo potem może nie być na co?  ;)

"Całkowity koszt to 52,50 zł na co składa się 50% opłaty za wydanie tablic (tj. 40 zł) i opłata za naklejki w kwocie 12,50 zł."

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Kiedyś, jak były jeszcze czarne tablice, wydanie trzeciej nie było żadnym problemem. Wiem, bo mam jeszcze taką w garażu :P
To w pewien sposób pokazuje indolencję naszej władzy, która przez x lat (których nie chce mi się liczyć), nie potrafi przywrócić rozwiązania, które działało.

Jeżdżę z bagażnikiem, który ma swoje własne światła i miejsce na tablicę. Tablicę z Polipropylenu z naniesionym numerem rejestracyjnym wykonano mi w cenie bagażnika. Jak dotąd żaden policjant nie usiłował wlepić mi mandatu z tego tytułu.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
A nie można było "zgubić" tablicy, wyrobić dodatkowej, a później cudownie "odnaleźć" zgubę ??

Offline Mężczyzna milominder

• Na forum od: 09.03.2014
Jeżdżę z bagażnikiem, który ma swoje własne światła i miejsce na tablicę. Tablicę z Polipropylenu z naniesionym numerem rejestracyjnym wykonano mi w cenie bagażnika. Jak dotąd żaden policjant nie usiłował wlepić mi mandatu z tego tytułu.

Też mam bagażnik na hak, oświetlenie i tablicę samoróbkę, na pierwszy rzut oka identyczną z oryginałem. Przejechałem z tym kilkadziesiąt tysięcy km w Niemczech, Słowacji, Słowenii, Chorwacji, Austrii i jedyny patrol który zwrócił na to uwagę był w Polsce (zatrzymał mnie z zupełnie innego powodu). Pan zapytał czy wiem, że ta tablica jest nielegalna (miałem pusty bagażnik który nic nie zasłaniał). Powiedziałem że wiem, ale trzeciej tablicy jeszcze nie można dostać, a demontowanie z klapy bagażnika też jest nielegalne więc to kwadratura koła. Na tym sprawa tablicy się skończyła.
pozdrawiam,
Paweł

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Dodatkowa tablica to dobry pomysł, tylko ile będzie ona kosztować? Znając życie niemało  :(  jak to u nas Polandii.
Nie wiem, więc ponarzekam już teraz, bo potem może nie być na co?  ;)

"Całkowity koszt to 52,50 zł na co składa się 50% opłaty za wydanie tablic (tj. 40 zł) i opłata za naklejki w kwocie 12,50 zł."
Znaleźli kolejną lukę z której można trochę kasy wycisnąć. I teraz policjanci będą już mieli po co zatrzymywać kierowców z tablicami zrobionymi czarnym markerem (jak dowalą mandat za podrabianie tablic to będzie czym zasilać budżet).

A nie można było "zgubić" tablicy, wyrobić dodatkowej, a później cudownie "odnaleźć" zgubę ??

Nie jest to do końca legalne... zwłaszcza w czasie kontroli. Te tablice mają jakieś hologramy i numery. Tak jak z dowodem osobistym - jak wyrobisz nowy to stary traci ważność.

W razie kontroli podróż autem z pseudorejestracjami kosztuje zwykle 500 zł mandatu i 1 punkt karny, a jak policjant będzie miał zły humor, zatrzyma auto i wtedy trzeba będzie zapłacić za lawetę i postój auta na parkingu depozytowym.
http://www.auto-swiat.pl/prawo/uwaga-falszywe-tablice/s4xqn
A zdaje się, że zatrzymać auto musi...

Wydaje mi się, że w tych zmianach chodzi też o to, żeby mieć argument w przypadku kontroli kierowców (takich jak ja) jeżdżących z bagażnikiem na haku z dorobioną tablicą. Policja dostanie odpowiednie wytyczne i zaczną się łowy na nieświadomych... Ciekawe kiedy wejdzie to w życie. ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
A może po prostu dostosowano prawo do życia, umożliwiając rozwiązanie problemu legalnego używania bagażnika?
Spiskowe teorie wciągają...

Offline Drzewo

• Miasto:
oczywiście. te moje powyższe dywagacje są napisane z przymrużeniem oka. Co nie zmienia faktu, że ja już nie wierzę w tworzenie przepisów prawnych tylko po to by żyło się lepiej... Fotoradary też były rozmieszczane w trosce o bezpieczeństwo - a płynąca z nich kasa to tylko efekt uboczny.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Tera będzie trudne.
A jak mnie nie stać na samochód osobisty i biorę na wakacje  takie z wypożyczalni, to jak numery załatwić na cudze auto?
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Drzewo

• Miasto:
dobre pytanie!

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
Tera będzie trudne.
A jak mnie nie stać na samochód osobisty i biorę na wakacje  takie z wypożyczalni, to jak numery załatwić na cudze auto?
Mam nadzieję, że do czwartku coś wymyślicie...
Mam już przygotowany karton i marker, a w czwartek jadę odebrać auto z wypożyczalni...
Wątpię żeby mieli  na stanie trzecią tablicę...

Offline Mężczyzna milominder

• Na forum od: 09.03.2014
Też mam bagażnik na hak, oświetlenie i tablicę samoróbkę, na pierwszy rzut oka identyczną z oryginałem. Przejechałem z tym kilkadziesiąt tysięcy km w Niemczech (...)

W ubiegłym tygodniu radio (Trójka) podało niniejsze:
Jeden z lepiej zarabiających Niemców woził się swoim zabytkowym pojazdem. Pojazd ów nie miał z przodu dedykowanego miejsca na blaszaną tablicę rejestracyjną, więc pan Niemiec kreatywnie, dokładniuśko, wykonał projekt tablicy. Wydrukował on ją na folii samoprzylepnej i umieścił na froncie pojazdu. Pan Niemiec policjant zatrzymał auto do kontroli, stwierdził fałszowanie dokumentów (owa tablica), przekazał sprawę do sądu a ten przywalił circa 1`500`000 Euro grzywny. Kara za brak tablicy to 50 Euro. Dziki kraj  :o
pozdrawiam,
Paweł

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
Moim pomysłem na szybką przewózkę rowerów było wypożyczenie 7 osobowego Sharana i wywalenie 4 foteli.
3 osoby, 3 rowery i masa bagażu, bezpiecznie pojechało na wycieczkę.

Wiem, że to nie jest rozwiązanie problemu z bagażnikiem na hak i tablicą, ale zawsze jakaś alternatywa...

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
No i uważaj jak na McDrive wjedziesz z dzieciakami i rowerami na dachu. :D
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Online Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Odnośnie bagażników montowanych na hak, to chyba wreszcie coś się zmienia:
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-mozesz-kupic-dodatkowa-tablice-koszt-52-50-zl-za-podrobki-ma,nId,1884143
Tylko czemu to trwało tak długo?
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Załóż tablicę z auta do platformy,ponieważ ona jest przedłużeniem auta i tak to wygląda u Nas.Jeździłem tak i to naprawdę wiele razy i podczas kontroli nikt do tego się nie przyczepił.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum