Autor Wątek: [Obuwie] Spd a staw skokowy  (Przeczytany 733 razy)

Offline Kobieta kolibereq

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 07.02.2013
[Obuwie] Spd a staw skokowy
« 27 Lut 2013, 11:44 »
Nie wiem, czy ktoś z Was będzie w stanie mi udzielić odpowiedzi, bo specyficzne pytanie. Nigdy nie jeździłam w butach SPD, a mam uszkodzony staw skokowy. Zastanawiam się, czy  i jak wypinanie z pedałów wpływa na staw skokowy.
Nie chodzę, jeżdżę, chyba zostanę listonoszem...

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
Odp: [Obuwie] Spd a staw skokowy
« 27 Lut 2013, 12:21 »
Ciężko powiedzieć, bo nie wiemy co dokładnie masz z tym stawem.
Wypinanie nie wymaga użycia dużej siły, ale trochę bym się zastanowił co się stanie, gdy awaryjnie będziesz chciała się wypiąć, np. przy upadku. Wtedy ruchy potrafią być nieco niekontrolowane.
Najlepiej spytać się zaufanego lekarza i to takiego co sam pedałuje ;)

Offline Mężczyzna wgrzeszkowiak

• Miasto:
  • Na forum od: 11.01.2013
« 27 Lut 2013, 13:05 »
Od siebie dodam jeszcze, że w ofercie Shimano, oprócz standardowych bloków, dostępne są też bloki "wielokierunkowe" (model SM-SH56 - są one przeważnie dodawane do pedałów turystycznych, np. PD-M324, ale moża je też kupić osobno i są kompatybilne z każdym modelem pedałów SPD z bieżącej oferty), które umożliwiają nieco łatwiejsze wypięcie, tzn. nie tylko poprzez ruch pięty na zewnątrz, ale też przez ruch przypominający odchylenie (a nie obrócenie) całej stopy w bok. Być może Tobie i Twojej stopie byłoby tak wygodniej  :)

Oprócz tego w tym roku w ofercie Shimano pojawiły się ciekawe buty i pedały z serii ClickR, które mają delikatniejsze sprężyny i wymagają mniejszej siły do wpinania i wypinania buta.

Natomiast tak jak powiedział Dusza, najlepiej byłoby porozmawiać z lekarzem. Możesz też przedstawić mu, jakie są możliwości i czy któreś z wymienionych przeze mnie rozwiązań by nie pomogło.

Powodzenia!  :)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 27 Lut 2013, 13:27 »
SPD ma mały luz boczny. Poczytaj np o systemie TIME.

Bardzo ważne jest ustawienie bloków w butach. Samo wpinanie nie powinno być groźne. Niezdrowa może być jedna pozycja wpiętej nogi, ale to już pytanie do lekarza.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna muzycom

• Miasto: Świeradów - Zdrój
  • Na forum od: 19.05.2009
« 28 Lut 2013, 17:57 »
Moje zniszczone na asfalcie koszykówką kolano poleca TIME. Może są ciężkie, ale łożyska mają maszynowe i są niezniszczalne :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum