O MNIEJestem Paweł, mam 20 lat i mieszkam we Wrocławiu. Oprócz zwiedzania świata na rowerze interesuję się piłką nożną, a przede wszystkim ligą włoską. Na rowerze jeżdżę od małego, a pierwszą wyprawę odbyłem w wieku 17 lat. Póki co w swoim życiu zaliczyłem 5 wypraw <10 dni. W tym roku chciałbym w końcu odbyć miesięczny trip.
KOGO SZUKAMSzukam osoby w wieku
18-24 lata, która jest pozytywnie nastawiona do życia, nie ma uprzedzeń do "makaroniarzy" i chce przeżyć fajną wakacyjną przygodę na rowerze. Mile widziane zamiłowanie do fotografii, własny namiot oraz język angielski na poziomie komunikatywnym
Oczywiście szukam kogoś z doświadczeniem wyprawowym. Na zgłoszenia czekam do końca czerwca, bo potem trzeba rezerwować bilety lotnicze.
TRASAZaczynamy na Sycylii, a konkretniej mówiąc na lotnisku w Trapani, na które trzeba będzie dolecieć Ryanairem z Krakowa. Przebijamy się przez gorącą wyspę mijając Palermo, Corleone, aby w efekcie zaatakować Etnę. W Messynie promem opuszczamy wyspę. Jedziemy wzdłuż wybrzeża aż do Neapolu, zahaczając o Sorrento i Pompeje oraz z daleka podziwiając Wezuwiusza. Następnie kierujemy się do Rzymu. Dalej już kolejne miasta czyli Siena i Florencja. Stamtąd prujemy prosto do Wenecji. Z Wenecji już prosto do Polski przez Udine, Maribor, Lublanę i wzdłuż Balatonu do Budapesztu. Potem jedziemy przez Słowację najszybciej jak się da do Bielska-Białej. Tam będzie meta.
MAPA ---->>
http://www.bikemap.net/route/1970958KIEDYLot na Sycylię planuję zarezerwować w dniach
18-25 sierpnia. Do domu pragnę wrócić maksymalnie
28 września coby złapać chwilę oddechu przed nowym rokiem akademickim. Na wyprawę będziemy mieć zatem trochę ponad 30 dni.
DYSTANSCałkowita długość trasy to
maksymalnie 3400 km. Taki dystans trzeba będzie pokonać wtedy, gdy zdecydujemy się dojechać z Trapani bezpośrednio do Bielska-Białej. Jak zwykle wszystko wyjdzie w praniu, ale zakładając przy tym, że na zrobienie trasy będziemy mieć trochę ponad 30 dni, to będę nalegał, aby
średni dzienny dystans wynosił przynajmniej
100 km. Oczywiście biorę pod uwagę ciężkie sakwy, upał w początkowej fazie wyprawy oraz niezliczoną ilość górek. Nie mniej jednak będę chciał, aby mój kompan przygotował się odpowiednio fizycznie do trudów wyprawy.
NOCLEGIKażdy zabiera swój namiot. Spanie na dziko, choć nie ukrywam że zależy mi na uprzejmości gospodarzy. Jak będzie okazja to chciałbym poznać bliżej Włochów, ich obyczaje, kuchnię itp. W tym też celu zacząłem uczyć się od niedawna języka włoskiego, aby na wyprawie było nam łatwiej
JEDZENIEZabieramy ze sobą kuchenkę i gotujemy sobie sami makarony, ryże itp.. Jeśli uda się znaleźć nocleg "na gospodarza" to może czymś poczęstuje, wtedy byłoby fajnie. W Neapolu koniecznie trzeba iść na pizzę
Zakupy robimy w marketach raz dziennie, albo w mniejszych sklepikach w zależności od potrzeby.
BUDŻETWyprawa na pewno pochłonie trochę pieniędzy, więc trzeba być przygotowanym finansowo. Sam lot do Trapani to wydatek rzędu 500 zł (350 + 150 za rower). Prom przez cieśninę to 17 zł. Po muzeach nie łazimy więc luz. Jak będziemy się stołować u gospodarzy to i na jedzeniu zaoszczędzimy. Mimo wszystko na przeżycie miesiąca 800 zł by się przydało. Tak więc szacunkowy
koszt wyprawy to
ok. 1300 zł.
PRIORYTETYJedziemy do Włoch, aby poznać ten kraj. Szczegółowe zwiedzanie nie ma sensu, bo i tak wszystkiego się nie zobaczy. Pochłaniamy widoki i zwiedzamy tylko 3-4 najważniejsze zabytki w większych miastach plus jakieś nieplanowane bonusy po drodze. Dodatkowo w większych miastach odwiedzamy stadion piłkarski co jest moim warunkiem
Podczas zwiedzania chodzi mi tylko o to, żeby po powrocie do Polski nie złapać się za głowę, że było się blisko jakiegoś bardzo znanego zabytku i się go przeoczyło.
DESZCZJak lekko mży to "kaptur na łeb" i jedziemy dalej. Jak ulewa to przymusowa przerwa. Deszczu najbardziej spodziewam się w północnych Włoszech.
DROGARaczej drogi lokalne, chyba że nie ma nic ciekawego po drodze, a trzeba podgonić to na chwilę ładujemy się na główne jeśli mają pobocze. Autostrady - nie. Szutry - zależy jakie i po co?
KONTAKTcompletny@o2.pl
wiadomość
PRIV