Autor Wątek: [Rower] Przesiadka z MTB na....no właśnie....rower na wyprawy....ale jaki  (Przeczytany 1614 razy)

Offline Kobieta BrainWash

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 08.02.2013
Witam
Chciałabym poradzić się Was w kwestii optymalnego wyboru roweru na wyprawy.
Planuje zmienić styl spędzania czasu na rowerze z klimatów MTB na klimaty wyprawowe.

Mam totalny mętnik w głowie bo do tej pory składając rower MTB sugerowałam się osprzętem o dość wysokiej jakości, lekką ramą aluminiową, odpowiednim amortyzatorem etc.....

Czym mam się kierować przy wyborze roweru wyprawowego?
Waga?
Widelec sztywny czy amor z blokadą?
Hamulce V czy tarczowe?
Rama: crmo?, alu? czy stal?

Weszłam do pierwszego lepszego sklepu rowerowego a tam Pan z usmiechem wciska mi rower trekingowy damski wyglądający jak damka!!!!!
Nie wyobrażam sobie jazdy na typowych trekingach.

Zaczęłam szukać w crossach. 

Im więcej czytam tym mniej wiem.....

Pogubiłam się już :)

Poradźcie

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
wybór jest duży.

nic nie stoi na przeszkodzie jeździć na MTB z amorem, choć oczywiście trekkingi [zarówno te z amorem jak i bez] są wśród forumowiczów dużo bardziej popularne.

ciężko tak wskazać jedno, najlepsze wyjście, bo każdy ma inne potrzeby. Dodatkowo na wiele Twoich wątpliwości napisano tutaj wiele stron dyskusji i zdania bywały podzielone.

Przykładowo dla części forumowiczów świętością jest cro-mo na sztywnym widelcu, innym zaś alu nie przeszkadza. Jeszcze inni wolą amortyzatory bo poprawiają komfort, ale zawsze to jedna rzecz więcej która może się zepsuć. Hamulce v-brake moim zdaniem w zupełności wystarczają do dobrego hamowania [i są proste w obsłudze w trakcie wyjazdów], ale jest też kilku zaciekłych obrońców tarcz.

Sama musisz przejrzeć oferty rowerów [przejrzyj sobie dział "nasze rowery" to zobaczysz jakie fury mają forumowicze] i ewentualnie wklej tutaj do nich linki. Wtedy dowiesz się jakie mają słabe i mocne strony pod kątem wyprawowym i może wyrobisz sobie opinię ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna nomorota

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 14.08.2012
Zastanów się po jakich drogach (czy bezdrożach) chcesz jeździć. Oraz nad sylwetką - chcesz siedzieć prosto, czy raczej się pochylić do przodu? W ten sposób dowiesz się jakiego roweru szukasz. Roztrząsanie na takim etapie kwestii typu alu/stal to imho strata czasu.
« Ostatnia zmiana: 2 Mar 2013, 17:40 nomorota »

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
Witaj, a może pokażesz nam swojego góraka, a nóż się nadaje :)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Witaj,

Do turystyki nadaje się prawie każdy rower, np. koledzy w sąsiednim wątku się zastanawiają nad ostrym kołem ;D

Spokojnie możesz zostać przy MTB, chyba że to full  :icon_twisted:

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
A ja proponuje trochę pojeździć w nowym stylu spędzania wolnego czasu na posiadanym sprzęcie.
Dopiero wtedy się okaże jaki rower jest potrzebny a jaki nie.Czego oczekujesz i wymagasz od sprzętu.
Na jesień będziesz już bogatsza o nowe doświadczenia i wtedy proponuje ruszyć na zakupy.
« Ostatnia zmiana: 2 Mar 2013, 19:16 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Oponki 1,5 cala, trekkingowe siodło, mostek ze wzniosem, gięta kiera i już rower na wyprawy gotowy. A jak nie przypasuje, to można myśleć o zmianie roweru. ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
gięta kiera

nie wiem po co to komu, tylko ogranicza miejsce na kierownicy, utrudnia zamontowanie oświetlenia, torby, uniemożliwia montaż lemondki.

propozycja Mariusza jest rozsądna. może zacznij na dobry początek od zakupu bagażnika i sakw i wybierz się gdzieś na tym sprzęcie co masz. własne doświadczenia są najcenniejsze, sama szybko przekonasz się co jest dobre, a co złe.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
nie wiem po co to komu, tylko ogranicza miejsce na kierownicy, utrudnia zamontowanie oświetlenia, torby, uniemożliwia montaż lemondki.
Uniemożliwia? To co ja paczę na moim rowerze?  :o
https://plus.google.com/photos/101660467876332870797/albums/5784429887597950961/5784430013111489362?authkey=CIfnyu_z2__HzAE

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
mój błąd, aczkolwiek nie w każdej giętej jest to chyba możliwe. tak czy owak nie do końca rozumiem ideę konieczności jej posiadania w rowerze wyprawowym.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014

Jeździłam na swoim Cannondale różne długości tras. Były to trasy zróżnicowane. Czasem wzniesienia do zaatakowania :), zjazdy gdzie pieką się hamulce, leciutkie asfaltowe drogi łączące się z przyjemnym szutrem i ubitymi drogami polnymi.
Czasem było to 70km, czasem 100, czasem ponad.

Jak to mówią, na upartego da się pojechać nim nawet na koniec świata ale .....
Czy jest teo wart rower,którego przeznaczenie jest do gór, do sportowej jazdy, hopek.
Serca nie mam zakładając mu bagażniki na przód i na tył i tym bardziej mocować mu stopkę - przeciez to profanacja :)
Moze przesadzam ale wychodzę z założenia że na siłę to można zrobić.......już wiecie co.

Kocham MTB i ten styl i nigdy z niego nie zrezygnuje. Dlatego sprzet jaki posiadam nie chcę eksploatować na długich trasach wyprawowych.

Oglądałam w sklepie w Katowicach ładny crosowy rower marki Specialized wersja Crosstrail

http://www.evanscycles.com/products/specialized/crosstrail-2012-hybrid-bike-ec030724

Geometria ramy taka jak lubię. Nie ma problemu z rozmiarami na mnie ( 173 mój wzrost ) Amortyzator z blokadą. Hamulce V ( oczywiście z możliwością zamiany na tarcze o ile to konieczne), łatwy montaż bagażników (oczywiście wg Pana, który mi pokazywał tego Speca).

Piszcie......
Aha dodaje fotencję swojego srebrnego rumaka.
Nic wielkiego, ale to była miłość od pierwszego złożenia :) ( z pomocą oczywiście - sama nie dałabym rady :) )

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
Wygląda, że bagaznik na nim zamontujesz. Nie widzę problemu w ujeżdżaniu go sakwami na początek. Chyba, że BARDZO chcesz nowy rower ;)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Gięta kiera może powodować problemy z założeniem lemonda, oświetlenia a nawet klamek i manetek niekiedy. To prawda, ale..
mocno gięta kiera pozwala na podniesienie sylwetki. I taka pozycja wydaje mi się rozsądna na dłuższe wypady, odciąża ręce.
Do tego dobrze dobrana gięta jest bardziej ergonomiczna i nie męczy nadgarstków. W góralu co chwilę przekładamy się z rogów na kierę itd. i dzięki temu dajemy radę. Na giętej kierze można dłuugo jechać z rękami na chwytach no a jak już dodać rogi i lemonda, to jest kokpit idealnie komfortowy ;)

BrainWash - Wygodnie Ci z rogami poziomo? :o

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum