Autor Wątek: Thomas Stevens i Frank Lenz (2 połowa XIX w.)  (Przeczytany 1461 razy)

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
O Stevensie slyszalam i nawet mam jego pamietnik z tej wyprawy;) Lezy na kupce "do przeczytania" ;)
Natomiast o Lenzie nie slyszalam - musze to zglebic ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Elwood

• Gość
Mnie zafascynowały stare zdjęcia z Lenzem.
« Ostatnia zmiana: 6 Gru 2013, 00:19 Elwood »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Elwood

• Gość
Fascynujące jest jeczcze jedno.
Po jakich drogach się wtedy poruszano. Czasami łapię się na tym, że ich trud odnoszę do czasów współczesnych a to kompletnie inna bajka.
To byli prawdziwi pionierzy cyklizmu.

W tym kontekście kompletnie nie wiem, jak mam ocenić Gleba Travina, czy choćby Kazimierza Nowaka. Chyba w kategoriach sado-maso... ;)

P.S.
Patrząc na rower Stevens`a zwróciliście uwagę na przełożenia? :)

Offline andrzej.brandt

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.06.2010
wrzuciłem sobie do mp3 audiobooka https://archive.org/details/around_world_bicycle_vol2_1205_librivox
o wojażu stevensa. cudo - choć język bywa ciężki, zaskakuje mnie (a może wręcz przeciwnie?) odwzorowanie emocji towarzyszących poruszaniu się na rowerze przez długi okres czasu - w zasadzie bardzo podobnych do współczesnych relacji. ot, uniwersalność bicykla jest niezmienna. podobnie zresztą czułem się czytając nowaka

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Ciekawe są te systemy amortyzacji w rowerze Franka Lenza... Czy to siodełko podtrzymuje też podbrzusze?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum