Autor Wątek: Który lepszy - 2  (Przeczytany 1052 razy)

Opis: Unibike ZETHOS vs Merida crossway 500d

Offline Mężczyzna pppbbb2

• Miasto:
  • Na forum od: 22.02.2013
Który lepszy - 2
« 3 Mar 2013, 18:56 »
Witam, dziękuję za pomoc w poprzednim temacie - z tamtych dwóch wybrałem UNIBIKE, jednak w międzyczasie w oko wpadła mi jeszcze w.w. merida. Prosiłbym więc jeszcze raz o pomoc w wyborze:
a)http://rower-sport.pl/pl_PL/p/UNIBIKE-ZETHOS-GTS-2012-rama-23/1283
b)http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-merida-crossway-500-d-2012.html?utm_campaign=2013-03&utm_content=1873&utm_medium=cpc&utm_source=nokaut.pl

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Odp: Który lepszy - 2
« 4 Mar 2013, 12:53 »
Jaki jest sens porównywać rower tańszy o 500zł z droższym? Oczywiste jest, że osprzęt w Meridzie będzie trochę lepszy(nie wydaje mi się, żeby był lepszy aż o 500zł ale zawsze...).

Mimo to polecam Unibike'a za lepsze prowadzenie linki tylnej przerzutki. Za różnice w cenie kupisz lepsze akcesoria/sprzęt wyprawowy... Rower na wyprawy za 2000zł to aż nadto. Wiele osób wykręca astronomiczne dystanse na rowerach za 800zł

Pamiętaj, że napęd i tak się po jakimś czasie zużyje i trzeba będzie kupić nowy więc się do niego zbytnio nie przywiązuj ;)
Unibike ma napęd 3x9 a Merida 3x10 - w przypadku wypraw nie ma to aż takiego dużego znaczenia ale może wolisz mieć więcej "przerzutek"  ;D

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 4 Mar 2013, 14:17 »
Racja. Ale ja myślałem też o mniejszym zagięciu pancerza przy przerzutce tylnej.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 4 Mar 2013, 16:05 »
Moim zdaniem 10 biegów w trekkingu to przesada na ten moment. Fajna sprawa ale wyższy koszt utrzymania i większe trudności z kupnem w razie awarii. Nie podoba mi się mostek i sztyca w Meridzie...
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna pppbbb2

• Miasto:
  • Na forum od: 22.02.2013
« 4 Mar 2013, 21:48 »
Im mniej przełożeń w crossie tym lepiej ponieważ wymiana części jest potem tańsza, jednakże ostatnio sporo złego słyszałem o ramie unibików za to na meridę miałem okazję zobaczyć na żywo i sprawiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Z tego co słyszałem ludzie siadający na meridę czy krossa po unibiku odczuwali dużą zmianę komfortu na lepsze. Miał ktoś doczynienia z tą marką?

Offline Mężczyzna Alchemik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.04.2012
« 5 Mar 2013, 12:39 »
Mam model niższy od Zethosa o "śmiesznej" nazwie Viper. Dla mnie to solidna maszyna, z ramą absolutnie nic się nie dzieje, amortyzator trochę twardy (no ale to kwestia mojej wagi 66kg, pod koniec wypraw 61kg). Z bagażnikiem i dużymi sakwami zrobiłem nim prawie 3 tys km.
Plusy: dobra rama, regulacja pozycji kierownicy (dla mnie ma to znaczenie), nie rzuca się w oczy, w związku z czym nie raz zostawiałem wychodząc zwiedzać miasto (nikt normalny za granicą nie ukradnie roweru o nazwie Viper), osprzęt wystarczający Deore, Alivio, proste koła po 5tys km
Minusy: amortyzator (ale to też kwestia wagi).
Po ponad 5 tys do wymiany tylna opona Schwalbe i konusy w piastach.
Przy wyborze roweru kierowałem się prostotą budowy, niezawodnością, kosztem eksploatacji, tym że nie wpada w oko. Zethos różni się od Vipera trochę lepszym osprzętem i hamulcami tarczowymi, których akurat nie chciałem.
Merida pewnie ma lepszy osprzęt, ale co za tym idzie droższy.
No i najważniejsze rower trzeba "przymierzyć".

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum