Autor Wątek: Problemy z przerzutką  (Przeczytany 6268 razy)

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Odp: Problemy z przerzutką
« 23 Sty 2014, 13:20 »

A tak na marginesie - przeglądając oferty różnych sklepów internetowych zauważyłem ogromne różnice w cenach; bardzo rozczarowałem się co do Cykloturu, myślałem że są uczciwymi sprzedawcami - ale marże na droższy osprzęt są po prostu kosmicznie złodziejskie. Przerzutka XTR Shadow kosztuje u nich aż 670zł:
http://cyklotur.com/x_C_Sz2.html?PD=53010434&PND=53010387&PZTA=2
podczas gdy w CentrumRowerowym ten sam model jest po 400zł
http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=711&kid=0&prid=0&ts=0&did=84&wlid=1&skid=1&l=pl

Ja rozumiem, że chcą zarobić - ale są jakieś granice - to samo droższe aż o 270zł, czyli 60%? :oops:  :oops:  :oops:

Cyklotur i Centrum rowerowe od jakiegoś czasu należą do tej samej firmy CCR Sport Sp. z o.o. zarejestrowanej w Bydgoszczy.
Jestem zapisany na newsletter w obu sklepach i w stopce maili otrzymywanych od każdego ze sklepów jest identyczna klauzula odnośnie właściciela sklepu internetowego.
Myślę, że CR kupiło/przejęło Cyklotur. Sama nazwa wygląda jak połączenie nazw obu sklepów CCR - CykloturCentrumRowerowe.

Różnice cenowe myślę, że wynikają z przeoczenia. Zresztą w CR mają alert cenowy, więc jak coś gdzieś znajdziecie taniej dają przynajmniej identyczną cenę.

Co do przerzutki. Przypominam sobie swoje problemy i reanimację Alivio właśnie po zimie. Zauważyłem, że sól dostaje się we wszelkie szczeliny np. sworznie obrastają czymś w rodzaju solno-ceramicznej powłoki, której nie da rady później niczym rozpuścić. Jedyny sposób na usunięcie to zeskrobanie. W ten sposób obrośnięte sworznie chodzą na tyle ciężko, że sprężyna nie daje rady odpowiednio uciągnąć.
W moim przypadku śruba mocująca przerzutkę do haka tak obrosła tym nalotem, że przerzutka przyjmowała takie położenia jakie jej się ustawiło.
Wiem, że shadow nie ma sprężyny w tym miejscu, ale może winne są dające opór sworznie osłabiając działanie sprężyny.
Zakładam, że kółka przerzutki są OK?
#Steel is Real

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 23 Sty 2014, 13:25 »
Trzeba było spojrzeć na datę posta.... ;)

walczysz o kolejną złotą szpachelkę? wizja na jakiś remont czy co? ;)
A suszy mi głowę dziewczyna o jakieś malowanie... trzeba zbierać sprzęt powoli... ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 23 Sty 2014, 13:31 »
Trzeba było spojrzeć na datę posta.... ;)
Teraz widzę :P 22 Styczeń ale 2009 :)
#Steel is Real

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 23 Sty 2014, 13:32 »
W czasach gdy narodził się post, sklepy Cyklotur i Centrumrowerowe były dwoma konkurencyjnymi sklepami.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna TatOR

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.09.2009
« 23 Maj 2014, 19:04 »
Przełożyłem więc ze starego roweru przerzutkę STX - i wszystko jest OK, tak więc podjerzewam, że w przerzutce XT po prostu wyciągnęła się sprężyna, nie cofa prawidłowo, jednym słowem - już raczej do wyrzucenia.
Czy poradziłeś sobie z tym defektem? U mnie w serwisie powiedzieli także, że powodem złego zrzucania łańcucha na małe zębatki jest zbyt słaba sprężyna. Mam także nowy model XT tej przerzutki. Na patynie czy można zdobyć gdzieś sprężynę powiedziano mi że Shimano tego nie oferuje w sprzedaży. Szlag mnie trafia bo pozostaje mi wywalić tylko około 250 zł za zwykłe XT albo 280 za wersję Shadow /ponoć zapewnia ono prowadzenie łańcucha bliżej koła/. Gdyby ktoś oferował taką sprężynę to się piszę na to.
Aaa zapomniałem dodać, że powodem tego było zbyt długie trzymanie przerzutki w stanie "rozciągniętym" czyli na wysokich biegach. Nie wiem co o tym myśleć. Mój rower ma dopiero 2 lata i już taka kicha?
Pozdrawiam
TatOR

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 23 Maj 2014, 19:27 »
Dlatego jak dla mnie nie ma sensu wyrzucanie tyle kasy na przerzutkę skoro i tak tak szybko toto pada... ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 23 Maj 2014, 22:45 »
Przełożyłem więc ze starego roweru przerzutkę STX - i wszystko jest OK, tak więc podjerzewam, że w przerzutce XT po prostu wyciągnęła się sprężyna, nie cofa prawidłowo, jednym słowem - już raczej do wyrzucenia.
Czy poradziłeś sobie z tym defektem? U mnie w serwisie powiedzieli także, że powodem złego zrzucania łańcucha na małe zębatki jest zbyt słaba sprężyna. Mam także nowy model XT tej przerzutki. Na patynie czy można zdobyć gdzieś sprężynę powiedziano mi że Shimano tego nie oferuje w sprzedaży. Szlag mnie trafia bo pozostaje mi wywalić tylko około 250 zł za zwykłe XT albo 280 za wersję Shadow /ponoć zapewnia ono prowadzenie łańcucha bliżej koła/. Gdyby ktoś oferował taką sprężynę to się piszę na to.
Aaa zapomniałem dodać, że powodem tego było zbyt długie trzymanie przerzutki w stanie "rozciągniętym" czyli na wysokich biegach. Nie wiem co o tym myśleć. Mój rower ma dopiero 2 lata i już taka kicha?
Parafrazując pewną radę z pewnego wątku - skoro stać cie na rower na XT to musi/powinno być cię stać na nową przerzutkę co 2 lata A jak nie, to działanie sprężyny zawsze możesz wspomóc - odpowiednio założoną - gumką, np "od słoika" (i to akurat proponuję wziąć na poważnie - może nie jako radę mając pod nosem serwisy i sklepy, ale jako metodę awaryjną aby komfortowo doturlać się do cywilizacji)
;D

Offline Mężczyzna TatOR

• Na forum od: 08.09.2009
« 23 Maj 2014, 23:08 »
Czy poradziłeś sobie z tym defektem?

To jest post sprzed 5 lat, takich szczegółów to się nie pamięta

Porzuciłeś grupę XT? Czy dalej na niej jeździsz? Jeśli tak to już nie miałeś z nią problemów?
Pozdrawiam
TatOR

Offline Mężczyzna Citas

• Miasto: Grudziądz
  • Na forum od: 26.10.2013
« 6 Cze 2014, 12:14 »
Ja mam delikatny problem z manetką.
Dość trudno to opisać, bo nie znam też fachowej terminologii, ale postaram się wyjaśnić w czym tkwi rzecz.
Otóż w lewej przerzutce przy wrzucaniu na większą tarczę, to po naciśnięciu tej dźwigni (?) nie wraca ona automatycznie na swoje miejsce, tylko muszę ją palcem ściągnąć z powrotem.
Da się jeździć, ale jest to irytujące i boję się, że problem może się pogłębić. Nie chcę zmieniać całej manetki, bo to dość spory wydatek.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 12 Cze 2014, 10:41 »
Spróbuj psiknąć do środka smaru jakiegoś w sprayu wedlite tf2 lub coś w tym stylu. Dźwignia się pewnie gdzieś przytarła od piasku czy kurzu. Psiknij do środka manetki i w okolicy osi obrotu dźwigni... Powinno pomóc.
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Medawc

• Na forum od: 02.12.2010
« 13 Cze 2014, 10:30 »
Citas - sprawdź, czy w manetce linka przypadkiem nie zaczęła się strzępić. Miałem dokładnie te same objawy, gdy kawałki postrzępionej linki powłaziły tu i ówdzie i zaczęły blokować.

Offline Mężczyzna xbartolinix

• Miasto: Strzyżów|Rzeszów
  • Na forum od: 16.09.2014
    • jakieś tam relacje
« 23 Lis 2014, 20:56 »
Sorka, że Was męczę usterkami mojego roweru, ale mam konkretne pytanie: czy tak ułożona przerzutka świadczy o wygiętym haku? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb00d50134676c75.html
Jakimś cudem w kasetę wcięło mi ekspander i przerzutka się wykrzywiła :icon_cry:
Wolniej jedziesz, dalej zajedziesz...

http://xbartolinix.bikestats.pl/

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 23 Lis 2014, 21:19 »
Na ile dobrze widzę, to łańcuch rzeczywiście nie jest w linii z kasetą. Naprawa nie jest specjalnie trudna: wykręcasz przerzutkę, lekko odginasz hak kombinerkami, wkręcasz przerzutkę i sprawdzasz cy jest ok. Czynności powtarzać do skutku ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna xbartolinix

• Miasto: Strzyżów|Rzeszów
  • Na forum od: 16.09.2014
    • jakieś tam relacje
« 23 Lis 2014, 21:35 »
No nie jest, bo łańcuch nie wchodzi centralnie na dolne kółko przerzutki, tylko idzie bokiem i trze o nią. Przy delikatnym prostowaniu nie powinien się urwać, co nie?  ::)
Wolniej jedziesz, dalej zajedziesz...

http://xbartolinix.bikestats.pl/

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum