Autor Wątek: Problemy z przerzutką  (Przeczytany 6272 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Odp: Problemy z przerzutką
« 14 Sty 2015, 17:27 »
Jeszcze z nią powalczę, bo już próbowałem ją wkręcić ale bardzo ciężko szło.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 14 Sty 2015, 18:01 »
Trzeba ją nieco wykręcić.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 4 Lut 2015, 19:17 »
Trochę inny problem. Linka nie chce chodzić płynnie w pancerzu tylnej przerzutki. Dolną część wymieniałem, bo wydawało mi się, że się zapchało błotem. Po zmianie niby było lepiej, choć nie idealnie (zakładałem, że nie wyregulowałem do końca), ale po jednej śnieżnej jeździe z całkowitym zalodzeniem przez zamarzającą wodę z drogi, powróciło do poprzedniego stanu. Na początku nie wchodziły trzy lub cztery najmniejsze koronki, potem trochę się rozruszało. Żeby zmienić na wyższy bieg trzeba często dopchnąć palcem końcówkę linki :|

Czy linka może nie pasować średnicą? :o Mam założony jakiś badziew za 2 zł.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 4 Lut 2015, 19:33 »
A bardzo stare te pancerze? Sie nie szczyp i wymień wszystko.

« 4 Lut 2015, 19:35 »
Bardzo nowe :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 4 Lut 2015, 19:46 »
sól?

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Lut 2015, 19:51 »
Z mojego doświadczenia. Używaj lepszych końcówek pancerza, takich, w których linka przechodzi przez "oczko". Znacząco spowalniają syfienie się pancerzy i są w pewnym sensie "reużywalne" (przy wymianie pancerza wystarczy je przemyć). Po drugie szlifowane linki.

Może też być tak, że masz usyfioną przerzutkę i nie dociągają się biegi, sprężyna jest za słaba.

My home is where my bike is.

blondas

• Gość
« 4 Lut 2015, 19:55 »
Rzuć okiem na przerzutkę, sprężyna, sworzeń pantografu?
Zakładam że to w tej z barendami. Zrób luz na lince i ręcznie poruszaj samą linką żeby sprawdzić górny pancerz. Ale obstawiam przerzutkę.

« 4 Lut 2015, 20:23 »
Chodzi o indeksowane bar-endy.

Przerzutkę Deore LX M550 połamałem i mam nową, ze starą też nie było dobrze. Na moje oko górny pancerz kiepsko chodzi - trzeba przyłożyć nieco siły żeby linkę przesunąć. Ogólnie przy przesuwaniu wyczuwalne są duże opory. W drugi rowerze (lepsze) linki i pancerze przeżyły minimum 5 tys. km i ślizgają się idealnie.

Z przodu też miałem problem z uzyskaniem wszystkich trzech biegów - ostatecznie skończyło się na dwóch blatach. Manetki na pewno powinny obsługiwać trzy, bo identyczne ma w swoim rowerze Hindiana.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 4 Lut 2015, 21:48 »
Rzeczywiście można pokombinować jeszcze z linkami i pancerzami jak napisał Mietek, ale to niewielka szansa, bo smarowałem pancerze. Kupując dość drogą przerzutkę liczyłem jednak na więcej

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 4 Lut 2015, 21:58 »
Worek kup nową linkę, szlifowaną najlepiej nierdzewną ewentualnie galwanizowaną.
Podejrzewam, że masz badziewną  linkę za dużej średnicy. Linka w pancerzu musi "chodzić" lekko, bez oporów.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 9 Lut 2015, 19:29 »
Kupiłem nierdzewną. Linka niemal pływa w pancerzu ;)  Poprzednia miała za dużą średnicę, tym samym prawdopodobnie znam też przyczynę nieprawidłowego działania przedniej..

Dziękuję wszystkim :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum