Autor Wątek: Dookoła Korsyki - 2008  (Przeczytany 8212 razy)

WildEye

• Gość
Dookoła Korsyki - 2008
« 23 Sty 2009, 18:43 »
Z parkingiem miałem problem i to spory, nie znalazłem żadnego strzeżonego , a taki przy chodniku kosztował coś koło 15 juro za dobę. Fakt, że na znalezienie parkingu miałem tylko 1h. W efekcie auto zostawiłem w porcie, który jest zamykany na noc i otwierany o 8 rano, tyle tylko, że tam jest zakaz pozostawiania aut. Napisałem tylko kartkę z info gdzie jestem i numerem telefonu i zostawiłem ją pod szybą.

Bilety kupiłem na miejscu, i nie było z tym problemu, jeden kosztował około 40 juro.

Tutaj masz link do ferry moby

A tutaj do miejsca gdzie ja zaparkowałem
mapa

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Dookoła Korsyki - 2008
« 24 Sty 2009, 22:17 »
Ciekawe, byłem na Korsyce prawie miesiąc i w ogóle nie pamiętam tych motocyklistów. Sporo się musiało zmienić przez te 7 lat. Aczkolwiek wszystkie inne Twoje spostrzeżenia, WildEye (może poza zanieczyszczoną wodą) są mi nieobce. Ciekawe, co to za nowa moda na te wyścigi na moto...
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Dookoła Korsyki - 2008
« 26 Sty 2009, 10:58 »
Cytat: "WildEye"
Bilety kupiłem na miejscu, i nie było z tym problemu, jeden kosztował około 40 juro.

O, to drogo. Na trasach z Francji wychodzi taniej. W opcji family ticket za trzy osoby + rowery wychodzi koło 35 euro. Jestem tylko ciekaw, jak ta cena będzie się kształtować w miarę zbliżania się terminu wyjazdu. Trochę nie mogę rozgryść tego systemu.
Czy wykupowałeś jakąś miejscówkę na pokładzie?
Z bezpiecznym pozostawieniem samochodu na kilka tygodni to rzeczyście jest problem. Dojazd autobusem wychodzi ponad połowę drożej. Na Korsyce jest przyklasztorny hotel prowadzony przez polskie siostry zakonne i w ostateczności tam można pozostawić samochód, tyle że trzeba je wozić promem w dwie strony.

WildEye

• Gość
Dookoła Korsyki - 2008
« 26 Sty 2009, 14:15 »
Tak wyglądała moja miejscówka:
http://wsiadaj.pl/temp/corse_day_01_05.jpg

Kupujesz bilet i w ramach tego biletu, możesz zająć dowolne siedzące miejsce (przeznaczone dla pasażerów ;) ) na promie.

Nie wiedziałem o tych siostrach zakonnych, a szkoda, chętnie bym je odwiedził i przy okazji zawiózł im coś dobrego z polski.

Mam dla Ciebie lepszy pomysł z tym autem, skoro masz tyle czasu do wyjazdu, to poszukaj w sieci jakiegoś forum w livorno, ogłoś się że szukam miejsca do zostawienia auta na jakiś czas i ktoś z domem i miejscem postojowym się znajdzie, druga opcja poszukaj na skypie kogoś z tych okolic, poszukaj też na gumtree.com czy mają swoją stronę dla mieszkańców Livorno, jeśli tak ogłaszaj się. Ja w ten sposób znalazłem już ludzi gotowych mnie przenocować w Tokyo i Władywostoku. Powodzenia !

Dookoła Korsyki - 2008
« 26 Sty 2009, 15:57 »
Dzięki, to też ciekawa opcja. A bilety chyba kupię z wyprzedzeniem. Sporo można oszczędzić. My raczej będziemy wypływać z Nicei.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Dookoła Korsyki - 2008
« 27 Sty 2009, 20:18 »
Odnośnie miejsca parkingowego na Korsyce, to jest duży parking na początku szlaku górskiego GR20 w Calenzana. Parking jest przeznaczony dla wyruszających na wędrówkę, ale biletów nie ma :)
Bezpieczeństwo pewnie i tak dużo większe niż w PL, więc bym się nie przejmował.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Dookoła Korsyki - 2008
« 27 Sty 2009, 20:59 »
Cinek, w którym miejscu w Calenzana? Byłem tam, bo robiłem GR20, ale parkingu nie kojarzę... czekaj, na wjeździe do miejscowości (lekko pod górę) przed zakrętem po prawej stronie...?

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
Dookoła Korsyki - 2008
« 27 Sty 2009, 21:08 »
Ja się właśnie przygotowuję do gr20 w tym roku i tylko WYCZYTAŁEM że tam jest parking. Konkretnie: ma być parking na początku szlaku. Do tego parkingu można potem wrócić jakimś busem prywatnych linii, które jeżdżą często. Może mylę nazwy miejscowości.
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Dookoła Korsyki - 2008
« 27 Sty 2009, 21:14 »
Aha. No, ja przecież nie mówię, że nie ma, po prostu w Calenzana byłem umówiony z kumplem (czasy przedkomórkowe) i czekałem tam na niego cały dzień (jechał z Polski, ja byłem na Korsyce już od jakiegoś czasu). Parkingu nie zapamiętałem. Ale też nie miałem auta, bo przyjechałem stopem, więc po co mi parking? ;)
A, no i poza tym parking może być nowszy niż 2001 :lol:

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
Dookoła Korsyki - 2008
« 27 Sty 2009, 22:00 »
Postaram się ustalić jak to faktycznie jest, ale taki parking powinien być na jednym i drugim końcu szlaku. Dużo ludzi dojeżdża przecież samochodem.

WildEye

• Gość
Dookoła Korsyki - 2008
« 11 Lut 2009, 17:50 »
Cytat: "transatlantyk"
Remigiusz, on o tych motrach pisze obrazowo i zabawnie, ale może ciut przesadza.

Mówiłem poważnie.

Dookoła Korsyki - 2008
« 12 Lut 2009, 08:19 »
Geometria trasy jasno wskazuje skąd wzięło się zainteresowanie motocyklistów tą wyspą. Zdaje się, że na Korsyce tak właśnie wygląda ogromna większość dróg, z tym, że te bardziej boczne, niż przez Desert des Agriates, mogą być dodatkowo dużo węższe. Mamy kilka takich odcinków w planach.
Na najbardziej krętą drogę natrafiliśmy kiedyś w Czarnogórze, między Vilusi przy granicy z Bośnią i Risan w Zatoce Kotorskiej. Zakręty pod kątem prostym występowały co 50 metrów, jechało się przez gęste krzaczory i skały - baliśmy się rozpędzać ponad 20 km/h.

Offline igorc

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2009
    • http://www.cyklotur.com/x_C_X__P_ONAS.html?PZTA=0
Dookoła Korsyki - 2008
« 11 Maj 2009, 23:34 »
Hej, ten polski klasztor jest w Bastii?

moja pasja to:  rowery i wyprawy rowerowe

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Dookoła Korsyki - 2008
« 12 Maj 2009, 10:20 »
Z tego, co kojarzę, to Remek pisał, że gdzieś na Cap Corse, a nie w Bastii. Ale dokładnie nie pamiętam, a on wspominał, ze już tu przed wyjazdem nie zajrzy.

Tagi: korsyka francja 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum