Autor Wątek: Rowerzysta a fotoradar  (Przeczytany 3441 razy)

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Odp: Rowerzysta a fotoradar
« 9 Mar 2013, 16:39 »
...teraz proces, odwoływanie się bez końca, szkodliwośc czynu znikoma, a podatnicy będą nieporównywalne koszta związane z procesami płacic... >:(
Pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 9 Mar 2013, 18:22 »
Rower nie ma obowiązku posiadania prędkościomierza.

Akurat fakt nie posiadania prędkościomierza raczej nie będzie brany pod uwagę, bo to trochę kiepska wymówka.
Ale faktycznie, ciekawe jak to się skończy.
To nie jest żadna wymòwka,w tej sprawie to poważny atut prawny.
Jak oskarżony miał określić swoją prędkość?
Na oko?
Ciekawe jaki będzie wyrok? A co na to nasi firmowej prawnicy,mamy w szeregach :)
« Ostatnia zmiana: 9 Mar 2013, 18:28 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Dudeck

• Gość
« 9 Mar 2013, 18:56 »
A co z tym dosyć istotnym fragmentem?
Nie natrafił także na żadną informację o ograniczeniu prędkości.
Jeśli wyjechał z lasu gdzieś za znakiem z ograniczeniem, co wtedy?

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 9 Mar 2013, 19:18 »
....
Ciekawe jaki będzie wyrok? A co na to nasi firmowej prawnicy,mamy w szeregach :)
Będzie skazanie jak nic :D Obstawiam naganę ;)

Offline Mężczyzna urko

• Miasto: KPN
  • Na forum od: 09.01.2011
« 9 Mar 2013, 20:16 »
Art. 92a. k.w. Kto, prowadząc pojazd, nie stosuje się do ograniczenia prędkości określonego ustawą lub znakiem drogowym, podlega karze grzywny.

Art. 39. § 1. k.w. W wypadkach zasługujących na szczególne uwzględnienie można - biorąc pod uwagę charakter i okoliczności czynu lub właściwości i warunki osobiste sprawcy - zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary albo odstąpić od wymierzenia kary lub środka karnego.
§ 2. Nadzwyczajne złagodzenie polega na wymierzeniu kary poniżej dolnej granicy ustawowego zagrożenia albo kary łagodniejszego rodzaju ...

Art. 36. § 1. Naganę można orzec wtedy, gdy ze względu na charakter i okoliczności czynu lub właściwości i warunki osobiste sprawcy należy przypuszczać, że zastosowanie tej kary jest wystarczające do wdrożenia go do poszanowania prawa i zasad współżycia społecznego.
§ 2. Nie można orzec nagany za wykroczenie o charakterze chuligańskim.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 9 Mar 2013, 20:42 »
nie raz jechałem więcej pod górę :P

czekałam na głos worka w sprawie i jest:) Pod górkę i pod wiatr jeszcze, zapomniałes dodać:D
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 9 Mar 2013, 20:56 »
Art. 92a. k.w. Kto, prowadząc pojazd, nie stosuje się do ograniczenia prędkości określonego ustawą lub znakiem drogowym, podlega karze grzywny.

Art. 39. § 1. k.w. W wypadkach zasługujących na szczególne uwzględnienie można - biorąc pod uwagę charakter i okoliczności czynu lub właściwości i warunki osobiste sprawcy - zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary albo odstąpić od wymierzenia kary lub środka karnego.
§ 2. Nadzwyczajne złagodzenie polega na wymierzeniu kary poniżej dolnej granicy ustawowego zagrożenia albo kary łagodniejszego rodzaju ...
No i ?
Art. 36. § 1. Naganę można orzec wtedy, gdy ze względu na charakter i okoliczności czynu lub właściwości i warunki osobiste sprawcy należy przypuszczać, że zastosowanie tej kary jest wystarczające do wdrożenia go do poszanowania prawa i zasad współżycia społecznego.
§ 2. Nie można orzec nagany za wykroczenie o charakterze chuligańskim.
No i ?

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
« 9 Mar 2013, 21:05 »
Mnie zadziwia jedno . Choć to niestety w naszym chorym kraju jest norma . A mianowicie konfindenctwo żyje dalej w narodzie i ma się dobrze .  Jakaś menda za przeproszeniem zakapowała chłopaka bo przecież nie miał ani rejestracji na rowerze ani policja go za rękę ( koło ) nie złapała .

Skoro znaku nie mógł widzieć a licznika nie miał to dla mnie sprawa jest jasna i nie rozumiem tego ciągania po sądach . O iile dobrze pamiętam to nie pierwsza rozprawa w tej sprawie i nie w pierwszym sądzie wiec działa dalej spychologia..każdy sąd odsuwa tę sprawę od siebie a my za to płacimy bo brak odważnego aby wydać taki czy inny wyrok .

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
« 9 Mar 2013, 21:12 »
Straż Miejska chce pokazać, że jest niezastąpiona bo bez niej to by jeździli jakby chcieli a porządek musi być ! ;-)
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 9 Mar 2013, 21:27 »
Mnie zadziwia jedno . Choć to niestety w naszym chorym kraju jest norma . A mianowicie konfindenctwo żyje dalej w narodzie i ma się dobrze .

O ile twierdzę, że za takie coś faktycznie nie powinno się ścigać, bo szkodliwość społeczna jest żadna.
To akurat do tego fragmentu się nie zgodzę. Moim zdaniem, akurat w naszym kraju, ludzie za mało zgłaszają wykroczeń i przestępstw, które widzą. Nie mówię tutaj, żeby dzwonić na policję, bo ktoś przeszedł na czerwonym, ale jak ktoś jedzie 120km/h w mieście albo jakąś pijaną grupę, która ewidentnie szuka zaczepki. Tak samo jak ktoś wywala śmieci do lasu, prowadzi jakieś interesy na lewo itd.
Jakoś nie lubię nazywaniem tego kapowania, w takiej Holandii, gdzie społeczeństwo obywatelskie jest bardziej rozwinięte, zgłaszanie wszelkich wykroczeń jest czymś normalnym i dzięki temu ludziom chyba żyje się lepiej.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 9 Mar 2013, 21:34 »
Mnie zadziwia jedno . Choć to niestety w naszym chorym kraju jest norma . A mianowicie konfindenctwo żyje dalej w narodzie i ma się dobrze .  Jakaś menda za przeproszeniem zakapowała chłopaka bo przecież nie miał ani rejestracji na rowerze ani policja go za rękę (
Myślę,że spoglądanie na ten problem z tej strony jest dużym błędem.
W naszym kraju to w "dobrym tonie" jest udawanie albo wręcz ciche przyzwalanie na "pewne sprawy".
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
« 9 Mar 2013, 21:58 »
W tym przypadku to jest czyste konfidenctwo . Bo po pierwsze ten kto chłopaka zakapował musiał go znać ( podobno życzliwy sąsiad pracujący w straży miejskiej ) a po drugie nikomu to nie zagrażało ( przekroczenie prędkości ) .

Zgadzać się nie musi nikt ze mną ale pomyślcie ten kto to zrobił dla mnie jest czystek krwi mendą .

Offline Mężczyzna urko

• Miasto: KPN
  • Na forum od: 09.01.2011

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 9 Mar 2013, 22:40 »
Znaczy się zakończyłeś sprawę, sąd można zwolnić do domu, tak?

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 9 Mar 2013, 23:32 »
a po drugie nikomu to nie zagrażało

Skąd masz taką pewność? Byłeś tam? Widziałeś sytuację?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum