Autor Wątek: Rowerzysta a fotoradar  (Przeczytany 3439 razy)

Offline Mężczyzna urko

• Miasto: KPN
  • Na forum od: 09.01.2011
Odp: Rowerzysta a fotoradar
« 10 Mar 2013, 12:44 »
Źle napisałem . Mój błąd . Chciałem napisać że zapewne nie miał takiej homologacji a straż nie udowodniła ze taka homologacje ten radar posiada .
Błędów nie popełniają tylko Ci, którzy nic nie robią :). Pozdrowienia dla Stalówki ;)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 10 Mar 2013, 12:58 »
Każdy czyta uważnie i co ? na fotce nie ma udokumentowanej prędkości i gdzie ta homologacja radaru?  po jakie licho dyskutować o prędkości? a może jechał 100km/godz?
No to byłby sukces, mielibyśmy wspaniałego torowca!
Dla mnie tylko sędzia w pierwszej sprawie postąpił w miarę logicznie.
Wg mnie  powinien odstąpić od postępowania i dać upomnienie strażnikowi za zbędne "zawracania tyłka" i narażanie na koszty urzędu w durnej sprawie.
Głupie dla mnie jest odsyłanie do ponownego rozpoznania przez sędziego Drugiej instancji.
A co do komendanta to na miejscu burmistrza wywalił na zbity pysk ze straży.
No ale chłop żywemu nie przepuści, sąd sądem a sprawiedliwość ma być po mojej stronie.
Idąc tym tokiem myślenia mam nieodpartą chęć prejechać sie przed tym radarem ,
dla jaj , a co! Jeżeli przedstawiciele prawa szaleją to ja na starośc nie mogę?

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 10 Mar 2013, 13:13 »
ja bym pod tym fotoradarem zrobił Masę Krytyczną... niech się wreszcie do czegoś przyda :icon_exclaim:

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 10 Mar 2013, 13:38 »
http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/2029020,105126,12175578.html

Mnie zastanawia wypowiedź specjalisty, czyli pana policjanta. Rowerzysta powinien sobie wyobrażać prędkość z którą jedzie. Poruszam się kilkoma samochodami - w każdym mam inne odczucie prędkości. Jak można sobie wyobrazić prędkość  jadąc na rowerze bez prędkościomierza?
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna urko

« 10 Mar 2013, 13:38 »
Każdy czyta uważnie i co ? na fotce nie ma udokumentowanej prędkości i gdzie ta homologacja radaru?
To chłopak twierdzi, że nie ma informacji o prędkości, może mówi prawdę może kłamie, żeby się wypowiadać trzeba znać akta, o czym już pisałem, bo inaczej to rzeźba i abstrakcja. Co do homologacji jw. być może sąd ma niezbędne dokumenty związane z atestem fotoradaru i nasze oraz dziennikarskie dywagacje są bezprzedmiotowe.
Dla mnie tylko sędzia w pierwszej sprawie postąpił w miarę logicznie.
Głupie dla mnie jest odsyłanie do ponownego rozpoznania przez sędziego Drugiej instancji.
??? Nie wiem skąd wziąłeś na obecnym etapie sprawy II instancję. Jak na razie sąd odroczył, względnie przerwał rozprawę, bo chciał uzyskać dokumenty, informacje niezbędne do zakończenia sprawy. Gdy zapadnie wyrok, niezadowolony z orzeczenia kolarz ;) względnie oskarżyciel, czyli SM będą mogli zażądać uzasadnienia wyroku na piśmie, a następnie złożyć apelację do Sądu Okręgowego, któremu sprawa zostanie przekazana i który ją rozpozna niezależnie od tego, czy wydaje Ci się to głupie, czy nie, po prostu tak stanowi ustawa i nie jest to zależne od indywidualnych chęci i przekonań sędziów.  Sąd Okręgowy wyrok będzie mógł utrzymać w mocy, zmienić, względnie przekazać do ponownego rozpoznania sądowi I instancji.  Zawsze jednak możesz zostać parlamentarzystą i dokonać reformy polskiego prawa procesowego zarówno wykroczeniowego jak i karnego  :) Pozdrawiam.

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
« 10 Mar 2013, 13:59 »
Sąd sądem, a sprawiedliwość musi być po naszej stronie ...jak mawiali w Samych Swoich
[/size]
[/size][size=78%][/size]http://www.youtube.com/watch?v=hrs-MPsHvR4[size=78%][/size]
[/font]
[/size]i tym rozumowaniem idzie straż miejska

Offline Mężczyzna JUREK

« 10 Mar 2013, 16:29 »
Urko
miałem szczęście dostać taką radarową fotkę kiedy córa przekroczyła prędkość moim samochodem. Na fotce była data, godzina i prędkość no i buźka , na tej fotce rowerzysty brak danych prędkości i czasu,dla mnie to lipa,  fotomontaż. Może się mylę o instancjach,pierwsza czy zerowa nie istotne. Zrozumiałem że sędzia zarządzil ponowne rozpatrzenie, po co jeszcze raz się pytamnie szkoda czasu i pieniędzy ? Widać wyrażnie że komendant ma "Pawlakowy " charakter i nie odpuści czy to ma trwać w nieskończoność. To że mamy prawo jakie mamy to sprawa nieudacznych twórców tego prawa. Nie rozumiem tylko jak to możliwe że wykształceni prawnicy w biurze legislacyjnym przepuszczają buble. Ja jestem inżynierem i nie rozumiem inżynierów którzy ze względów ekonomicznych przepuszczają buble (hala w Katowicach)
W parlamenie też nie mam zamiaru się udzielać , wolę rower i swój zawód bo to lubię.
Do parlamentu trzeba mieć kwalifikacje jak i w każdym innym zawodzie,
nie wystarczy tylko chcieć.

MargBiker
Właśnie o to mi chodzi.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 17.08.2009
« 10 Mar 2013, 16:39 »
na tej fotce rowerzysty brak danych prędkości i czasu,dla mnie to lipa,  fotomontaż

Jurku,
tego nie wiemy przeciez na pewno:) Przeciez nie widzieliśmy tej fotki...
Po prostu jakoby chłopak tak twierdzi. Podlinkowałam ten artykuł dlatego, że było tam włąsnie kilka innych kwestii na które warto byłoby zwrócic uwagę, zanim chłopaka osądzimy że kozaczył specjalnie na starym rowerze z koszykiem bedac zagrożeniem dla kobiet w ciąży i dzieci etc. (tak żeby było dramatyczniej;)) Ale ten artykuł nie był nawet napisany w tonie prawdy ostatecznie ostatecznej. :)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna JUREK

« 10 Mar 2013, 17:49 »
Aniu
no to pojechałem za daleko >:( na linku który przesłał maciekkk widać cyferki.
Nie zmienia to jednak mojej oceny komendanta. I na pewno odwiedzę Kościerzynę coby pospacerowaćć przed wiekopomnym radarem.

Urko
teraz wiesz dlaczego nie mogę być parlamentarzystą, brak kwalifikacji.

Offline Mężczyzna urko

« 10 Mar 2013, 18:01 »
Do parlamentu trzeba mieć kwalifikacje jak i w każdym innym zawodzie,
nie wystarczy tylko chcieć.
Urko
teraz wiesz dlaczego nie mogę być parlamentarzystą, brak kwalifikacji.

Nie zgadzam się z Tobą drogi Jurku, skromność i dystans do własnej osoby to cecha, która przydałaby się wielu naszym parlamentarzystom :)

Edyta: w tekście JURKA zwróciłem uwagę na fragment o linku wklejonym przez maciekkka  :icon_redface: do tej pory swoje mądrości opierałem na notkach prasowych wklejonych przez Borafu i martwą. JURKU okazuje się, że to Ty miałeś rację, był już w sprawie sąd okręgowy, po decyzji o umorzeniu wydanej przez sąd rejonowy. Z tekstów prasowych to absolutnie nie wynikało. Miałeś rację, że sędzia sądu rejonowego zachował się rezolutnie i Twe uwagi o II instancji nie były z kosmosu. Tak więc, za swe skierowane do Ciebie słowa bardzo i szczerze przepraszam. Jedno co mi się udało poprawnie w naszej wzajemnej wymianie zdań, to opisać dalszy ewentualny rozwój wypadków,  sprawa idzie od początku i wszystko się może w niej wydarzyć. Na marginesie, sprawa jest duperelna, w rzeczy samej, ale z prawniczego punktu widzenia, zagadnienie ciekawe i może to miał na uwadze sąd okręgowy, uchylając postanowienie o umorzeniu postępowania. Raz jeszcze sorrki.
« Ostatnia zmiana: 10 Mar 2013, 18:38 Urko »

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 10 Mar 2013, 21:16 »
Ja bym powiedział inaczej - Nie trzeba mieć kwalifikacji, żeby zostać parlamentarzystą, ale będąc parlamentarzystą wypadałoby mieć jakieś kwalifikacje. Takie stwierdzenie jest bliższe praktyce ;D

Dla mnie sprawa jest prosta - Rowerzysta nie musi i nie ma licznika a gdy ma, to nie ma on atestu itd. W samochodzie czy motocyklu albo mandat za przekroczenie prędkości, a jak niesprawny licznik, to za niesprawny licznik.. Rower nie podlega według mnie wprost ograniczeniom prędkości. Obowiązuje jednak rowerzystę dostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze i własnych umiejętności Jeżeli zaraz była szkoła itd. to jeżeli nie w prawie karnym, to w prawie moralnym powinien tak nie pruć. Jeżeli jednak radar był sporo przed szkołą, to nie było przeciwwskazań. W prawnym aspekcie o niedostosowaniu prędkości można (chyba) mówić dopiero po fakcie - jak w kogoś by walnął..

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 10 Mar 2013, 22:35 »
Rowerzystę obowiązują znaki drogowe a więc również ograniczenie prędkości. Przekroczenie dozwolonej prędkości jest wykroczeniem formalnym - nie trzeba stworzyć zagrożenia w ruchu drogowym. Niedostosowanie prędkości do warunków drogowych i w konsekwencji spowodowanie (konkretnego) zagrożenia w ruchu drogowym to całkiem inne wykroczenie (86 kw).

I na pewno to pijak. I złodziej, bo każdy pijak to złodziej.

A nie nie !!!
Kto pije ten Święty :D

Jak powszechnie wiadomo
Kto pije ten śpi
Kto śpi ten nie grzeszy
Kto nie grzeszy ten święty
Więc
Kto pije ten Świety ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 10 Mar 2013, 22:48 »
Taki OT, czy samochód z wyskalowaniem w milach może jeździć po polskich drogach? Nieogarniety kierowca, który nie wie co to mila wg mnie jest w takiej samej sytuacji co rowrzysta bez licznika.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 10 Mar 2013, 23:34 »
Takie auto nie ma i nie dostanie homologacji.Mam na myśli stan prawny nie życie.
Ktoś wspomniał o aucie z uszkodzonym licznikiem,żadne tłumaczenie.Nawet może działać na szkodę w ten sposób tlumaczaceago się.Bo nie sprawnym autem nie powinien się poruszać po drogach publicznych.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 10 Mar 2013, 23:47 »
Wiewórko, co kolejny awatar to lepszy :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....