Autor Wątek: Rowerzysta a fotoradar  (Przeczytany 3442 razy)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Odp: Rowerzysta a fotoradar
« 11 Mar 2013, 10:47 »
http://polskanarowery.sport.pl/msrowery/2029020,105126,12175578.html

Mnie zastanawia wypowiedź specjalisty, czyli pana policjanta. Rowerzysta powinien sobie wyobrażać prędkość z którą jedzie. Poruszam się kilkoma samochodami - w każdym mam inne odczucie prędkości. Jak można sobie wyobrazić prędkość  jadąc na rowerze bez prędkościomierza?

Licząc słupki:)

Offline Kobieta magfa

• Miasto: Poznań, najlepsza dzielnica
  • Na forum od: 14.07.2009
« 11 Mar 2013, 10:48 »
Na marginesie, sprawa jest duperelna, w rzeczy samej, ale z prawniczego punktu widzenia, zagadnienie ciekawe i może to miał na uwadze sąd okręgowy, uchylając postanowienie o umorzeniu postępowania.
i rozumiem,że na koniec przeproszą chłopaka za stres i zrzekną się wynagrodzenia za prowadzenie sprawy :-\

Prawnicy to mają do siebie, że mylą im się przepisy z życiem. W życiu to chłopię zrobiło głupotę, którą wielu z nas popełnia (i ja, i ja), zostało złapane i powinno zostać upomniane. Niektórzy by wzięli mandat na "pamiątkę", inni nie i tyle.
A energia marnowana na teoretyczne symulacje prawne szkoda, że nie zostanie wykorzystana :-[ Tylu bystrych ludzi się tym zajmuje zamiast 1) myśleć jak zająć się kryminalistami 2) jak projektować, żeby w miejscowości nie było równocześnie drogi, którą może nawet rowerzysta jechać 50km/h i na której trzeba stawiać ograniczenie do 30km/h.
"Iwo [18:50]:   to się nazywa dorosłość
Księgowy [18:53]:   że się odechciewa?
yoshko [18:55]:   tak, masz wybór, i najprostsze jest nicnierobienie :)"

Offline Mężczyzna dziobolek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 12.02.2013
« 11 Mar 2013, 11:39 »
Tak na marginesie, to nie wiem czy wam wiadomo, ale były przypadki
postawienia ograniczenia prędkości (do 10km/h bodajże) na... ścieżkach rowerowych.

I jak się ma do tego "manie" lub "niemanie" licznika???

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 11 Mar 2013, 11:50 »
A są jeszcze ciekawsze smaczki.Ograniczenie prędkości poza terenem zabudowanym dla rowerów to 70km/h,a nadrogach z dwoma pasami ruchu 80km/h.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna urko

• Miasto: KPN
  • Na forum od: 09.01.2011
« 11 Mar 2013, 12:37 »
i rozumiem,że na koniec przeproszą chłopaka za stres i zrzekną się wynagrodzenia za prowadzenie sprawy

Nie zapominaj proszę, iż chłopię mogło przyjąć mandat, unikając dzięki temu dygania do Kartuz do Sądu Rejonowego, jak też do Gdańska do Sądu Okręgowego, na marginesie nie jest wykluczone, w pewnych wyjątkowych sytuacjach, zajęcie się sprawą o wykroczenie przez Sąd Najwyższy :)

Edyta: gramatyka.
« Ostatnia zmiana: 11 Mar 2013, 14:49 Urko »

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 11 Mar 2013, 12:47 »
I jak się ma do tego "manie" lub "niemanie" licznika???

Normalnie, rowerzysta powinien wiedziec kiedy jedzie 10,5km/h i przekracza  ;D

Taka sciezka była gdzies w trójmieście bodajże, była tu rozmowa na ten temat.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Cycloman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 09.02.2013
« 11 Mar 2013, 15:43 »
Tylko po co komu ścieżka rowerowa, jak ma się wlec 10km/h?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 11 Mar 2013, 15:45 »
Kierowcom by rowerzysta im nie przeszkadzał na drodze obok gdzie jest zakaz dla rowerów.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 11 Mar 2013, 15:50 »
Zakaz jest, bo turyści i mieszkańcy non stop spacerują po ścieżce, zdarzają się ponoć wypadki. Droga równoległa do ścieżki zakazu nie ma, jest oddalona o kilkadziesiąt metrów.
Niestety władze Sopotu myślenie mają archaiczne i zamiast budować drogi przyjazne rowerzystom, wolą ich zniechęcać do jazdy. Ścieżka jest z kostki, bardzo nierównej, ale wyasfaltowana nie będzie specjalnie, aby rowerzyści za szybko nie jeździli  ::)

Offline Kobieta magfa

• Miasto: Poznań, najlepsza dzielnica
  • Na forum od: 14.07.2009
« 11 Mar 2013, 16:41 »
Nie zapominaj proszę, iż chłopię mogło przyjąć mandat, unikając dzięki temu dygania do Kartuz do Sądu Rejonowego, jak też do Gdańska do Sądu Okręgowego, na marginesie nie jest wykluczone, w pewnych wyjątkowych sytuacjach, zajęcie się sprawą o wykroczenie przez Sąd Najwyższy :)

Jezzuuu, jak tak podyskutujemy, to możemy wszyscy podpisać oświadczenie, że w razie W zgadzamy się płacić każdą sensowną bądź nie karę, którą wymyśli Sejm. A jednak zdarza się zmieniać ustawy z inicjatywy obywatelskiej. Prawo ma służyć ludziom i ich lepszemu funkcjonowaniu, a nie formalnym zabawom. Jak pan Sędzia z Sądu Okręgowego chce poteoretyzować to niech pisze komentarze i zapytania prawne. A Sędzia Rejonowy miał jaja i głowę na karku.
Niestety wiem ilu sędziów pisze pod wyższą instancję, bo im umorzą za dużo spraw. Czyli zasada "może coś jest nie do końca sensowne ale wszyscy tak robią..."

Jechałam niedawno do Grudziądza i zrobili sobie policjanci "łowisko". Ograniczenie do 50km/h, suszarka i zniesienie ograniczenia - raptem zajęło to im 100m drogi. Czy wkurzenie się na takie numery oznacza, że jestem anarchistką drogową? I jakbym jechała z górki na rowerze rozpędzona 60km/h i nie chciała ryzykować gwałtownego hamowania to by mogli rozpatrywać w trzech instancjach czy było to ostentacyjne ignorowanie kodeksu drogowego?

Nie chcę zastanawiać się nad kruczkami prawnymi durnych przepisów. Jak problem lub przepis durny to do kosza i już :D

"Iwo [18:50]:   to się nazywa dorosłość
Księgowy [18:53]:   że się odechciewa?
yoshko [18:55]:   tak, masz wybór, i najprostsze jest nicnierobienie :)"

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 18 Mar 2013, 21:58 »
Trawestując troszkę znaną sentencję : durna lex, sed lex .
A to Polska właśnie :)  Ludzie, o czym my tu gadamy - jest przepis, koleś przekroczył - ma płacić. Wszystko na ten temat.         
Nie takie mandaty się płaciło :)
« Ostatnia zmiana: 18 Mar 2013, 22:29 transatlantyk »

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 12 Kwi 2013, 19:26 »
Sąd uznał chłopaka winnym i jeśli dobrze zrozumiałem, to stwierdził, że brak licznika nie jest żadnym usprawiedliwieniem. Odstąpił jednak od wymierzenia kary.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 12 Kwi 2013, 19:42 »
I bardzo słusznie.

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 12 Kwi 2013, 20:40 »
To potwierdza moją teorię o tym, że brak licznika nie jest wymówką.
Chociaż tak na prawdę, może się okazać, że inny skład sędziowski w takiej samej sprawie, może wydać zupełnie inny wyrok.

http://www.tvn24.pl/pomorze,42/46-km-h-na-rowerze-rowerzysta-winny-ale-bez-mandatu,318181.html

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 12 Kwi 2013, 22:24 »
....
Ciekawe jaki będzie wyrok? A co na to nasi firmowej prawnicy,mamy w szeregach :)
Będzie skazanie jak nic :D Obstawiam naganę ;)

Sąd uznał chłopaka winnym i jeśli dobrze zrozumiałem, to stwierdził, że brak licznika nie jest żadnym usprawiedliwieniem. Odstąpił jednak od wymierzenia kary.

Byłem blisko ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum