Autor Wątek: Jakie mapy Europy południowej są najlepsze?  (Przeczytany 4651 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Szukamy dobrych map Albanii, Macedonii i Czarnogóry, najlepiej 1:100-200 tyś. Najlepiej, żeby było jak najwięcej mniejszych dróg, szutrów, a w ogóle ideał to gdyby były zaznaczone trasy rowerowe i widokowe.

W sklepie podróżnika jest super porównywarka, ale wybór jest strasznie duży. https://sp.com.pl/mapy/?p=189755

Kilka osób pisało, że mapa Albanii Freytag & Berndt jest kiepska, ale to dotyczyło wersji 1:400 tyś, a są też 1:150 tyś. Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Kilka osób pisało, że mapa Albanii Freytag & Berndt jest kiepska, ale to dotyczyło wersji 1:400 tyś, a są też 1:150 tyś. Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Korzystałem z map Freytag & Berndt  1:150 tys. i 1:200 tys. podróżując po Bałkanach (Serbia, Macedonia, Bośnia i Hercegowina oraz Czarnogóra). Zaletą jest spora dokładność, zaznaczonych jest wiele dróg i obiektów. Wadą jest niedokładność w oznakowaniu dróg (nie zgadzała się numeracja) oraz rodzaj nawierzchni - drogi szutrowe zaznaczone są jako asfaltowe i na odwrót. Niektóre drogi były tylko na mapie, a w rzeczywistości nie było niczego, nawet ścieżki dla pieszych.
« Ostatnia zmiana: 24 Sie 2017, 23:06 xmk »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
to już nie lepiej polegać na danych z OSM? Można lubić papier, ale oni często drukują na podstawie nie wiadomo jak starych danych. Obstawiam w ciemno, że jakiejś lokalnej geodezji i kartografii w Albanii może nie być, a dane są sprzed upadku komuny

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Szczerze mówiąc do map Freytag & Bernd trochę się zniechęciłem, próbując z korzystać w Rumunii kilka lat temu. Jedyne co się zgadzało to że droga w ogóle istnieje. To że może nie być asfaltu kartografom F&B nawet do głowy nie przychodziło. Nie mam bieżących danych, ale obawiałbym się że w Albanii może być podobnie.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Drukowanie śladu trasy z podkładem OSM też mamy w planach, ale wygodniej byłoby mieć porządną mapę, stąd pytanie. Np. mapa Albanii F&B 1:150 000 została wydana w 2017, może zaktualizowali bazę danych. Niestety nie mamy jak tego sprawdzić, w Szwecji ich nie znalazłam.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Wie ktoś co to za droga? Dziwne oznaczenie, jedyna taka w Macedonii (i okolicy), nie widzę nic pasującego w legendzie. Na zdjęciach satelitarnych bardzo wyraźna.
https://www.openstreetmap.org/#map=12/41.5911/20.7357&layers=C

• blog podróżniczy
Podobno to jakiś szlak MTB (stąd kolor na warstwie rowerowej)
https://www.openstreetmap.org/way/298756666#map=12/41.5900/20.7556&layers=C

Po znacznikach można powiedzieć, że chyba łatwy nie jest (smoothness=horrible i
surface=paving_stones)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
O, nie zauważyłam opcji query features :) Dobrze wiedzieć!
Drogę obczaimy na miejscu :) Wiem z relacji na forum, że są tam fajne i nietrudne szlaki terenowe. Szkoda byłoby jechać asfaltem jeśli obok są ładniejsze i zupełnie puste drogi.

• blog podróżniczy
szlaków bardzo terenowych jest tam cała masa.
Chociażby szlak Popowa Szapka - Mawrowo

A ten link post wcześniej wyklikałem z JOSM, takiego narzędzia do edycji danych. Tak jest chyba najszybciej sprawdzić wszystkie elementy mapy, nawet te, które się nie rysują na stronie :)

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Szukamy dobrych map Albanii, Macedonii i Czarnogóry, najlepiej 1:100-200 tyś. Najlepiej, żeby było jak najwięcej mniejszych dróg, szutrów, a w ogóle ideał to gdyby były zaznaczone trasy rowerowe i widokowe.
(...)
To są wielkie i ciężkie płachty: miałem Bośnię, Czarnogórę i Serbię Pn. Bodajże kilka razy rozwinąłem (a jechałem przez te kraje 3 tygodnie) a Bośnię bez żalu zostawiłem w hostelu w Trebinje. Resztę dowiozłem ale i tak podstawą nawigacji były mapy.cz zgrane offline na smartfona. Kropka zawsze wskazuje aktualne położenie a powiększanie pozwala wyjechać z największych miast (Sarajewo, Mostar, Nowy Sad). Nigdy więcej papieru, już lepiej wziąć tablet.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Telefony też bierzemy, ale mapy papierowe są wygodniejsze jak chce się usiąść i zaplanować trasę. Poza tym mamy oboje mapniki na torbach na kierownicę, żal ich nie wykorzystać. :)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Global, ale to chyba szlak pieszy? Poza nielicznymi krótkimi odcinkami takich będziemy raczej unikać, bo mamy za mało czasu, by ryzykować wkopanie się w jakieś totalne bagno (zwłaszcza że jedno z nas jest za słabe, by nosić rower z sakwami:). Ale wszelkie ładne drogi, po których generalnie da się jechać czy pchać rower - jak najbardziej :) W Czarnogórze sprawa jest prosta - odkryłam prawdziwą kopalnię wiedzy, jaką jest strona pedalaj.me. Opisy szlaków po angielsku (!), ślady gpx, broszurki pdf, piękne zdjęcia - no bajka! W dodatku szlaki opisane ładnie na openstreetmap i ponoć oznakowane w terenie.

W Macedonii, Albanii i Bośni informacji o szlakach rowerowych (czy generalnie fajnych dróg na rower) jest niestety jak na lekarstwo.

• blog podróżniczy
tam jest napisane, że to szlak rowerowy :) (welosipedski maraton). Podjazd na ponad 2k szosą, a potem trawers głównie singletrackiem.
Widziałem kiedyś relację na bikestatsie z tej trasy, być może ktoś był też z forum. Na szosę to się nie nadaje, ale mtb bym próbował...

do Bośni jest http://www.mtb.ba/
o tłumaczenia w razie co, to chyba Martwa pomoże. Ja za cienki jestem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum