Ma za to niestety podobno duży problem przy zdjęciach pod światło.
I tutaj kolejne pytania.Czy zamienniki spełniają swoją rolę?Czy taka dodatkowa bateria ma w ogóle sens i czy dwie są wystarczające?Ile się je ładują i na jak długo realnie starcza?Jak ten problem rozwiązują posiadacze np. lustrzanek?
bo na prawdę większy zoom to ogromna strata na jakości zdjęć.
Nie zgodzę się... a przynajmniej nie w 100% w dobrej optyce i przyzwoitym oprogramowaniu wygląda to wcale nieźle. W kompakatach fakt zoom powoduje ziarno.
Cytat: Księgowy w 12 Mar 2013, 21:06Nie zgodzę się... a przynajmniej nie w 100% w dobrej optyce i przyzwoitym oprogramowaniu wygląda to wcale nieźle. W kompakatach fakt zoom powoduje ziarno.Po pierwsze nie ziarno, tylko szumy. Ziarno było tylko w przypadku klisz A obiektyw o zmiennej ogniskowej zawsze będzie gorszy od podobnej klasy obiektywu stałoogniskowego. Czasami ciężko to dostrzec na pierwszy rzut oka, czasami nawet jest to tylko laboratoryjna różnica. Ale tutaj chyba nie ma się co rozwodzić o jakości optyki w kompaktach, bo mimo że jest to szkło uznanych firm, to ciężko jest zrobić taką małą optykę, która jeszcze będzie zachowywała poprawne parametry w tak szerokim zakresie ogniskowych.Dlatego zgodzę się, że technika poszła na tyle do przodu, że teraz nawet jak małpka ma zoom 10 krotny, to wychodzą z niej przyzwoite zdjęcia. Jednak jeszcze nie widziałem, kompaktu z 20 krotnym, który by dawał radę.Jest to tylko tylko i wyłącznie chwyt marketingowy, tak jak dawniej była liczba pixeli. Teraz klienci są bardziej świadomi, że nie tylko MPix się liczą, więc musieli wymyślić coś innego, szczególnie, że upychanie co raz to większej liczby pikseli na tak małych matrycach tylko pogarszało jakość, bo wprowadzało kolejne szumy.
Cytat: laxigen w 12 Mar 2013, 19:00Ma za to niestety podobno duży problem przy zdjęciach pod światło.Gdzie to wyczytałeś bo nigdzie na taką opinię nie trafiłem? A to ważna informacja.
@księgowy, daj spokój. Ten aparat kręci beznadziejne filmy - cały czas ostrzy obraz!Jest to jak dla mnie wada dyskwalifikująca taki model zaraz w przedbiegach. Czasem myśle, że ważniejsze jest Full,super HD i zoom pokazujący plamy na słońcu niż zwykła dobra jakość. Przyrost formy nad treścią ?
Jak miał bym poświęcać każdemu z 2000 zdjęc chociaż kilka minut na konkretniejszą obróbkę to chyba życia by mi nie starczyło.
Co do ilości pixeli, to w zasadzie wszystkie tego typu kompakty są obecnie nimi przeładowane i robienie zdjęć przy najwyższej rozdzielczości często mija się z celem. W jednym z testów trafiłem na zdanie, że ten fuji robi fantastyczne zdjęcia przy 8 mpx. Dziś po pracy idę go oglądać dokładnie i zobaczymy.