Autor Wątek: Budowa oświetlenia LED - pytania.  (Przeczytany 1616 razy)

Offline Mężczyzna Kornelo

• Miasto:
  • Na forum od: 13.03.2013
Budowa oświetlenia LED - pytania.
« 13 Mar 2013, 10:31 »
Witam wszystkich :)
Niedługo planuję zakup nowego roweru (szosowy oczywiście). Poprzedni rower skończył w sposób dość tragiczny pod kołami dostawczaka. Moje pytania:
1. Chce założyć na kierownicy modułową listwę LED (od rękojeści do rękojeści kierownicy) na diodach białych 5050, jaki zastosować do tego akumulator i dynamo?
2. Potrzebuję dobrego oświetlenia jezdni - NIE czegoś co tylko widać! - więc chce założyć dwie listy łamane, jedna na oświetlenie "krótkie" a druga na "długie" (te drugie raczej na 4 diodach cru. Na jakim kącie nachylenia ustawić snop światła tak żeby nasza dzielna policja nie wystawiła mandatu za złe oświetlenie? Raz już dostałem za to ;P
3. Akumulator ma być jako rezerwa przy stawaniu - reszta drogi zasilanie przy średniej prędkości 35km/h

Buduję zestaw do jazdy w nocy - tył mam praktycznie rozrysowany:
I. Listwa RED 5050 z kątem nachylenia - 75' w stronę jezdni oraz dwie diody obrysowe na dole.

Był pomysł z zastosowaniem taśm 3D które widziałem w Holandii - u nas nie dostępne jak widać. Zasada działania:
Naklejona z boku ramy - z tyłu czerwona - z przodu biała - z boku pomarańczowa.
Szczerze mówiąc to nawet nie wiem jak to się nazywa :D

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Budowa oświetlenia LED - pytania.
« 13 Mar 2013, 11:18 »
Może lepiej spytaj na http://www.swiatelka.pl ?

Budowa oświetlenia LED do roweru szosowego to oczywiście nic złego, ale my tu (oprócz pitolenia głupot oczywiście) koncentrujemy się raczej na podróżach rowerowych.

Offline Mężczyzna dziobolek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 12.02.2013
« 13 Mar 2013, 11:36 »
Witam wszystkich :)
Niedługo planuję zakup nowego roweru (szosowy oczywiście)...

2. Potrzebuję dobrego oświetlenia jezdni - NIE czegoś co tylko widać!

A nie wystarczy zainwestować w... Roxim RX5, M6 lub wersję na dynamo D6 ???

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 13 Mar 2013, 11:59 »
Pokaż to coś,jak to wygląda,ma to jakąś optyke?
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Kornelo

• Miasto:
  • Na forum od: 13.03.2013
« 13 Mar 2013, 12:16 »
Dzięki :D

dziobolekOrientujesz się gdzie można zakupić wersję D6? Wygląda to obiecująco. BTW to nie jest M6?

@up - na razie planuję wszystko ;)
Rozrysowane to mam jakoś, jak dorwę skaner to wstawię.

Offline Mężczyzna dziobolek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 12.02.2013
« 14 Mar 2013, 01:43 »
Kornelo, kilka tygodni temu oficjalny dystrybutor na Polskę, na pytanie o D6
odpowiedział, że to nowość (to fakt) i że czeka na dostępność u producenta.

Natomiast M6 to jeszcze świeższa nowość, więc podejrzewam, że z dostępnością podobnie.

Natomiast mnie też się wydaje, że M6 to D6 dostosowana do zasilania z zewnętrznych akumulatorów.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 27 Kwi 2013, 12:59 »
Moje gratulacje odnośnie kondycji.

Ale czekaj, czekaj.. Ty chcesz zastosować listę LED do oświetlania drogi? 0.72W na element? Pomysł jest zdecydowanie głupi: zaliczysz tym jedynie wygląd jak z "Tron'a" wtedy jak taśmę założysz to na bokach (a jak dorzucisz dobry sterownik z mikroprocesorem.. to może być naprawdę zajefajne :) )

Do oświetlenia to tylko diody mocy, porządny kolimator, wydajne chłodzenie, mocny sterownik. Driver 3-5 amperów i 2 XM-Lki powino wystarczyć, tylko zrobić odpowiednie obudowy. 35km/h będzie wystarczające do zasilania takiego układu. Temat zdecydowanie na światełka.pl niż tu, ale raczej licz, że zostaniesz olany.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 27 Kwi 2013, 13:59 »
1) Po co? oświetlenie będzie już widoczne. Listwa Ci oszpeci rower tylko według mnie i pożre multum niepotrzebnego prądu. Lepiej już doświetlać boki np.

2)Olej konstruowanie. Kup http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10439 z XM-L T5 4B. Na rower 2% może być jako pozycyjne, 25% do jazdy, 100%, bo jakby miało nie mieć. 2,25,100 lub podobne, to tryby obowiązkowe na rower chyba. Reszta wedle uznania.
 Jeżeli zależy Ci na szosę na dużym zasięgu, to http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=7455
Na jakim kącie nachylenia ustawić snop światła tak żeby nasza dzielna policja nie wystawiła mandatu za złe oświetlenie?
Niestety nie ma regulacji prawnych nt. kąta świecenia. W praktyce trzeba ustawić tak, żeby spot był poniżej linii wzroku kierowców.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 27 Kwi 2013, 14:07 »
Niestety nie ma regulacji prawnych nt. kąta świecenia. W praktyce trzeba ustawić tak, żeby spot był poniżej linii wzroku kierowców.

Na swojej latarce przykleiłem "brefkę". :)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 28 Kwi 2013, 07:26 »
Przy mocniejszych światłach spill też może dawać po oczach. Przysłona to też słuszna sprawa yoshko, ale przy trybie 25% mocy moja latarka nie świeciła w oczy mocniej niż kilka samochodów, z którymi ją porównywałem, więc odpuściłem przysłonę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum