Autor Wątek: Przyczepka rowerowa - prośba o pomoc w wyborze  (Przeczytany 797 razy)

Offline Mężczyzna zyrol81

• Miasto: Łask
  • Na forum od: 15.03.2013
Witam.

Potrzebuje pomocy w wyborze. Chce kupić przyczepkę rowerową i mam spory dylemat. Otóż ma być to przyczepka do codziennych zakupów a także czasem na jakiś wyjazd z rodzinką za miasto. Dobrzy by było, aby była dość pakowna i wytrzymała dość spore obciążenie (30-40kg). Na przyczepkę mam zaledwie max 250zł i nawet złotówki więcej.

Problem przy wyborze nie jest bardzo oczywisty bo przyczepki mają różne mocowania. A ponieważ na rowerze jeżdżę ja i żona, więc przyczepka może wykorzystywana nawet przy trzech rowerach. I jak z jednym nie ma problemu, bo jest to cross, a do tego pasuje każda, tak mam problem z rowerami miejskimi. Ja i żona mamy rowerki z biegami w torpedo, a więc z jednej u żony i z dwóch stron u mnie do piasty wchodzą łańcuszki regulacyjne. A więc i śruby są dosyć nietypowe:

Nie wiem czy przy czymś takim będę mógł zamocować przyczepkę pod piastę, a jeśli tak, czy będzie możliwość regulacji biegów. Zamiana na zwykłą śrubę nie wchodzi w grę, bo w ogóle biegi przestaną działać.

Inny problem jest jeszcze z przyczepką z mocowaniem na rurę podsiodłową, a to dlatego, że bez kręcenia nie ma możliwości przełożenia przyczepki do innego roweru, poza tym u mnie już jest mocowanie do holu rowerowego i już prawie że miejsca nie mam.

Kolejnym problemem mogą być różne rozmiary kół - ja mam 28 cali, żona 26.

A oto kilka przyczepek które wybrałem:

http://allegro.pl/bagazowa-przyczepka-do-roweru-bagaznik-wroclaw-i3072036415.html

http://allegro.pl/h41-przyczepka-rowerowa-towarowa-wozek-do-roweru-i3095904069.html

http://allegro.pl/przyczepka-do-roweru-kettler-poznan-i3076288258.html

W zasadzie najbardziej podoba mi się ta pierwsza, ale czy będzie ona pasować do moich rowerów? A jeśli nie to czy jest jakaś możliwość ewentualnego dokupienia innych śrub do napędu wielobiegowego?

Oczywiście nie upieram się sztywno przy tych przyczepkach. Może macie jakieś inne propozycje z tak ograniczonym budżetem?

Dziękuję wszystkim za podpowiedź.
« Ostatnia zmiana: 15 Mar 2013, 08:37 zyrol81 »

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
U mnie linki nie działają.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Jakie dokladnie masz torpedo? Takie z linka wychodzaca ze srodka oski (np. Sturmey Archer)? Jesli tak to nie bedzie problemu uzycie normalnej nakretki  - przerabialem to. Moze miec inny gwint niz standardowe M10, jakby co moge ci taka podeslac.

Poza tym jesli przyczepka bedzie mocowana do oski miedzy rama a nakretka, to powinienes dac rade nic nie zmieniajac.

Offline Mężczyzna zyrol81

• Miasto: Łask
  • Na forum od: 15.03.2013
taki jest mój rower. z obu stron wchodzą łańcuszki do nieprzeżucia biegów. U żony wchodzi tylko od strony napędu. Z trzecim rowerkiem nie ma najmniejszego problemu bo jest to merida 300D crossway, a więc rower z przerzutkami i do niego będzie pasować. Problem mam z tym dwoma rowerami właśnie.
Zwykła śruba nie pasuje. Obecna śruba ma nieco zaokrąglone brzegi i łańcuszek spokojnie po niej się prześlizguje. Gdy założyłem zwykła śrubę łańcuszek blokuje sie na ostrej krawędzi.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Dwa lancuszki? Takiego cuda nie widzialem. U mnie w trzybiegowym S/A sie nie blokowalo na zwyklej, ale rzeczywiscie to moze byc roznie.

Z drugiej strony nie widze potrzeby zmieniania nakretek jesli  przyczepka ma zaczep w takim stylu:

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
z obu stron wchodzą łańcuszki do nieprzeżucia biegów.

łańcuszki do czego?  :o

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
taki system na łańcuszki do przerzucania biegów, wychodzący z obu stron to już stary system.
Podejrzewam, że wtedy nie było nawet jeszcze takich przeczepek więc to zależy od modelu przyczepki czy jest dostosowana do tego starego systemu. Ale to co pokazuje ALKOS to by rozwiązało sprawę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum