Autor Wątek: przejściówka do montażu bagażnika nieszosowego do szosy  (Przeczytany 2012 razy)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Czy da się kupić luzem takie coś, co pozwoli mi zamontować nieszosowy, normalny bagażnik do szosy, która ma jeden otwór po środku widełek? 
(mam nadzieję że domyślicie się o co mi chodzi)
Chcę coś tego typu:

Zamontować do ramy, do której by pasowało coś takiego:
http://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/30/79/97/19/3079971929_1

Chodzi mi o tą przejściówkę, nie widzę jej na allegro, ale może ktoś ma albo wie gdzie szukać?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
po co przejściówka? 2x uchwyt do montowania rur hydraulicznych. Rurkę wsadzasz w jedną ze śrub.
http://allegro.pl/uchwyt-do-rur-miedzianych-3-4-i3053614461.html
Mam i polecam. Druga metoda, nie wymaga niczego - rurki wsuwasz w śrubę zaciskową sztycy.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna dziobolek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 12.02.2013
Domyślam się, że masz na myśli mocowanie górnych prętów (pod siodełkiem),
a nie dolnych w okolicy osi koła?

Zapytaj sprzedawcę, bo ja kupując bagażnik miałem na wyposażeniu
ową blaszkę o którą zapewne Ci biega, którą przykręca się do poprzeczki między widełkami,
a następnie do  niej mocowane były pręty bagażnika.

• blog podróżniczy
tylko ta blaszka to może być bardzo problematyczna w szosie, gdy w tym samym miejscu jest montowany hamulec  - zaznaczam na wstępie. Całość będzie też mniej sztywna.

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
Global, dzięki - te uchwyty mają na tyle małą średnicę, że ogarną cienkie rurki widełek?
Jutro zajadę do odpowiedniego sklepu zatem :)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Zdecydowanie popieram globalbusa Zastosowanie obejm będzie dużo sztywniejsze niż mocowanie pojedyncze. Tylko musisz Magdo dobrze dobrać średnicę obejm, bo w Twojej stalowej szosie, tylne rury są cienkie.

Edit: No właśnie, te cienkie rurki. Wszystko wiesz. :P

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Magda. Kup http://www.rowerystylowe.pl/p-318/obejma-okragla-na-tylne-widelki-rozne-rozmiary , tylko zmierz dobrze ;) (może być np. milimetr mniejsza obejma). Obejmy do rur w moim przypadku okazały się za duże i bujało bagażnikiem trochę (najmniejsza z tych standardowych to 3/8" czyli ok 9,5mm, tylko że to promień, średnica to ok 19mm, a moje widełki mają 17. Teraz kupiłem właśnie to 17mm i działa praktycznie idealnie ;) Na górę takie samo coś daj, odpuść sobie montaż na poprzeczce, to nie jest warte przeróbek ;)

U mnie Na górze za to w sumie sprawdza się ta obejma do mocowania rurek, rynien - mam większą średnicę, ok 20mm tam, więc idealnie (nie obraca się w ogóle). No i tam nie działają praktycznie żadne siły ;)

• blog podróżniczy
No i tam nie działają praktycznie żadne siły
Zdziwiłbyś się, bez podkładki sprężynującej non stop luzował mi się tam bagażnik. Są duże siły skrętne na prętach.

Mi ten wymiar 3/8 pasował idealnie w archiwalnym bianchi. W mieszczuchu mam pod zaciskiem sztycy.

Offline Mężczyzna oszej

Zdziwiłem się, bo nie mam tego problemu ;) W porównaniu do obejm dolnych, siły są niewielkie.

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
Chyba muszę kupić w końcu ten przyrząd co mierzy dość dokładnie takie rzeczy (nazwy nie pamiętam - chyba nie suwmiarka?)

Oszej, to też jest dobra myśl, tylko koszt wysyłki większy od ceny obejm ;)

Offline Mężczyzna oszej

To Ci kupię i na święta ktoś Ci podrzuci do gda :) (jeśli 3/8 będzie za duże)
Tak, to suwmiarka. Ale na taką granicę błędu - sznureczek, zmierzyć, podzielić przez PI i wyjdzie ;) I dla odpowiedniego pasowania zaokrąglij wartość raczej w dół.

• blog podróżniczy
Chyba muszę kupić w końcu ten przyrząd co mierzy dość dokładnie takie rzeczy (nazwy nie pamiętam - chyba nie suwmiarka?)
Tak, suwmiarka. Wersja niskobudżetowa to np linijka zwykła obok rurki jako punkt referencyjny, zdjęcie i narzędzie linijka w gimpie :P

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Suwmiarka. będzie w Lidlu od 21 marca w wersji z łatwym odczytem  ;D
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
@oszej, ja prawdopodobnie będę robił zakupy w ichnym sklepie to kupie Magdzie te dwie obejmy. w sumie fajna sprawa, dobra cena, prezent na jej urodziny czy inną okazję jak znalazł :D :D
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna dziobolek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 12.02.2013
tylko ta blaszka to może być bardzo problematyczna w szosie, gdy w tym samym miejscu jest montowany hamulec  - zaznaczam na wstępie. Całość będzie też mniej sztywna.

Racja - zapominam o hamplu w tym miejscu  :icon_redface:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum