Autor Wątek: RALEIGH  (Przeczytany 1190 razy)

Offline Mężczyzna Aple

• Miasto: Bolków
  • Na forum od: 15.03.2013
RALEIGH
« 15 Mar 2013, 22:08 »
Witam, chciałbym usłyszeć Wasze opinie na temat powyższego roweru.
Zamieszczam link w którym producent rozpisał jego specyfikację.

http://www.raleigh.pl/rower/62

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
Dodam tylko, ze planuję zakup roweru trekkingowego, by zwiedzić kawałek Europy.
Trasy o nawierzchni asfaltowej, ewentualnie szutry i twarde nawierzchnie polne/leśne.

Pozdrawiam :)

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
Odp: RALEIGH
« 17 Mar 2013, 10:40 »
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 11:38 Gallicjanin »

Offline Mężczyzna Aple

« 17 Mar 2013, 21:15 »
Ma ktoś może jakieś krytyczne uwagi co do osprzętu ?
Czy powinno mnie martwić to, że manetki i przednia przerzutka jest Acera ?
Co sądzicie o tego typu hamulcach?
Czy rama tego roweru jest wytrzymała?
Czy przedni amortyzator jest mi potrzebny?
Co sądzicie o piastach oraz kołach?

Jakie ogólnie ma zalety, a jakie wady ten rower?
Czy warto zastanowić się nad używanym rowerem, który zawierać będzie cały osprzęt jednej grupy shimano ? np. LX ?

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 17 Mar 2013, 22:16 »
Ma ktoś może jakieś krytyczne uwagi co do osprzętu ?
Ja tam celuję w napędy ośmiorzędowe, ale to zależy od preferencji ;-)
A tak ogólnie... Jak za tą cenę, to szału nie ma.

Czy powinno mnie martwić to, że manetki i przednia przerzutka jest Acera ?

Zastanów się, czy warto za takie pieniądze mieć "tylko" taki osprzęt, aczkolwiek nie jestem na bieżąco z cenami nowych rowerów i ich specyfikacjami  ;-)

Uważam, że w tego typu rowerach są one zupełnie zbyteczne - mają sens jedynie w ostrej, górskiej, terenowej jeździe. Ja hasam po polach, lasach, szutrach i asfaltach na zwykłych V-brake, zimą, wiosną, latem i jesienią, przy różnej pogodzie i nigdy mi siły hamowania nie brakowało.

Czy rama tego roweru jest wytrzymała?

Powinna spokojnie wytrzymać kilkadziesiąt tysięcy kilometrów, ewentualnie do poważniejszej kraksy. Nie mniej jednak za bardziej trwałe uchodzą ramy stalowe.

Czy przedni amortyzator jest mi potrzebny?

To już zależy od Ciebie, ja jednak strzelam, że nie ;-)

Nic szczególnego, ale powinny dać radę przez jakiś czas, zwłaszcza jak będziesz o nie dbał :-)

Ja się tam na tyle nie znam, żeby od razu jakieś wady znaleźć, aczkolwiek jakichś szczególnych zalet również nie widzę... Poza tym, ze raleighy są fajne, sam miałem jednego :D Zawsze możesz w necie poszukać informacji o poszczególnych komponentach i się dowiedzieć czegoś ciekawego.

Czy warto zastanowić się nad używanym rowerem, który zawierać będzie cały osprzęt jednej grupy shimano ? np. LX ?

Na pewno używany rower będzie miał lepszy stosunek cena/jakość, nie mniej jednak zawsze jest ryzyko, że coś będzie nie w porządku i trzeba się jednak trochę na tym znać ;-) Wybór należy do Ciebie... Ale ja nowego roweru więcej już nie kupię. A jak miałbym kupować, to albo coś złożonego pod siebie, albo coś polskiego producenta, np:
http://allegro.pl/kands-energy-1300-wyprzedaz-i3109324311.html
A pozostałe 1500 zł włożyłbym w zmodyfikowanie roweru pod siebie (wymiana słabszych komponentów na lepsze, zakup dobrego siodła, chwytów, sakw, bagażnika, oświetlenia, opon, itp).

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
« 17 Mar 2013, 23:51 »
Do wyprawówki zupełnie zbyteczne.
Dużo się o kołach nie rozpisali, więc strzelam, że to jakaś lipa;)
No cóż, drogo. Mało sakwiarski bagażnik. Hamulce. Korba -- bardziej optymalna byłaby (44|42)/32/22.

Ja bym szedł w coś lekko używanego. Fajny rower można wyrwać za połowę tej kwoty.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 18 Mar 2013, 12:31 »
Masa powala, 17 kg to już kawał złomu. Należałoby się zastanowić czy, któreś części nie są zbędne (a są). ;)

Po co amortyzowana sztyca, która tylko przeszkadza (i sporo waży)?
Po co badziewny amortyzator (niektórym zamiast pomagać przeszkadza)?
Po co supermocne (?) hamulce hydrauliczne, których odpowietrzanie w normalnych warunkach jest mało kłopotliwe, w wyprawowych będzie już utrudnione? Nierealne możę okazać się dokupienie do nich klocków hamulcowych w trasie.

(Sugestia: wymienione części sporo kosztują, lepiej byłoby na nich zaoszczędzić i wydać na inne elementy)

Czy masz problemy z wiązaniem butów, że zastanawiasz nad rowerem, który powoduje konieczność jazdy z tak mocno wyprostowaną sylwetką?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Aple

« 18 Mar 2013, 16:51 »
Dzięki za wszystkie uwagi :)
Nie mam problemu z moją sylwetką, lecz wolał bym wygodnie pokonywać długie trasy, myślałem, że temu służą rowery trekkingowe, inaczej wybrał bym crosa :)
Znalazłem w mojej okolicy kogoś, kto sprowadza całkiem niezłe rowery. Może uda mi się znaleźć coś używanego. Daliście mi do myślenia.
Prawda jest taka, że nie ma co się napalać na jakiś rower, trzeba z tym się przespać i podjąć dobrą decyzję.
Pozdrawiam Marcin.

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« 18 Mar 2013, 17:41 »
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 11:38 Gallicjanin »

Offline Mężczyzna Aple

« 18 Mar 2013, 18:23 »
Miałby ktoś możliwość przedstawienia zdjęć jakiejś części kompletnie zużytej? na co zwracać uwagę? :D

« 18 Mar 2013, 21:34 »
Nie mam problemu z moją sylwetką, lecz wolał bym wygodnie pokonywać długie trasy, myślałem, że temu służą rowery trekkingowe, inaczej wybrał bym crosa :)
Wbrew pozorom nie zawsze wyprostowana sylwetka jest wygodna, obciąża ona nawet bardziej kręgosłup niż mocno pochylona. Najlepiej popróbować na czym jeździ się wygodnie, dla mnie np. rower szosowy daje idealną pozycję ;)

:o

Nie wiem jak komuś udało się doprowadzić zębatkę do takiego stanu, poniżej zdjęcie napędu mocno wyeksploatowanego:

Jeśli masz zamiar kupować przez allegro, najlepiej po prostu umieścić link/zdjęcia i wtedy pomożemy w ocenie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 18 Mar 2013, 21:41 »
to jest mocno wyeksploatowane? :o No, średnia miałaby problem z przyjęciem nowego łańcucha, duża nie sądzę, mała w ogóle jest niezużyta.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 19 Mar 2013, 11:05 »
Pierwsze zdjęcie przedstawia koło zębate motocyklowe,więc troszeczkę inne warunki eksploatacji.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 19 Mar 2013, 16:19 »
@Globalbus, z pewnością jesteś w tej dziedzinie dużo bardziej kompetentny (niewiele kaset w życiu zamordowałem). Mimo wszystko roweru w takim stanie zwykle już nie warto kupować, lepiej troszkę dopłacić i mieć prawie nówkę.

Offline Mężczyzna Aple

« 19 Mar 2013, 16:41 »
Dzięki za zdjęcia. Znalazłem osobę ściągającą rowery z zagranicy, całe szczęście blisko mnie i będę mógł osobiście zobaczyć ich stan przed zakupem :)

Offline Mężczyzna Aple

« 19 Mar 2013, 16:51 »
http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/bergamont-czarny-xt-parka-d/1756792/24#zdj26

tutaj są zdjęcia jednego z rowerów, który był na sprzedaż. Będzie lepszy od tego, który początkowo planowałem kupić?
Czy jest według Was bardzo zużyty ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum