Autor Wątek: Problem z zamocowaniem podpórki w Stevens X6 Lite 2011  (Przeczytany 663 razy)

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
Witam,

Zakupiłem rower, dokładnie taki:
http://www.stevensbikes.de/2011/index.php?bik_id=114&cou=AT&lang=de_DE&sect=equipment#inhalt
Rower jest super. Jestem bardzo zadowolony, ale mam mały kłopot.
Zakupiłem do niego podpórkę PLETSCHER Comp - Zoom. Podpórki Pletscher są dedykowane do rowerów Stevens i często montowane fabrycznie.
Stópka pasuje na ramę, ale mam problem ze śrubami. Z nóżką przyszły śruby M5 na imbus. Okazały się za małe. M6 również są za małe. Podpowiedziano mi, że czasem w niemieckich rowerach występują śruby M7. W polskiej nomenklaturze śruba M7 nie występuje (czasem i to z rzadkością występuje z łbem sześciokątnym). Zamówiłem więc śrubki M7 od miski olejowej Golfa oraz załatwiłem w jednym sklepie rowerowym M7 na imbus od jakiegoś nietypowego amortyzatora i tu teraz zaskoczenie - żadna nie pasuje.
Te M7 jakby rozmiarowo pasowały, ale wygląda na to, że mogą mieć inny skok gwintu i się nie wkręcają.
Czy ktoś miał podobny problem? Może ktoś ma jakiś rower Stevens-a i mógłby sprawdzić  jakie ma gwinty. Podejrzewam, że we wszystkich ramach robiło się takie same otwory i gwinty.
Chcę wykluczyć ingerencję poprzedniego właściciela. Może przegwintował jakimś nietypowym gwintownikiem. Z pewnością miał tam podpórkę, gdyż lakier jest obdrapany.
Pozostanę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Tomek

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Obejrzyj bardzo dokładnie ten gwint, bo może się okazać że jest uszkodzony i to właśnie jest powodem że śruba nie wchodzi, a nie rozmiar gwintu.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
hmm, a to nie jest nóżka, która wchodzi w otwory bez gwintu? (Gwint jest w otworach nóżki)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Na zdjęciu roweru widać że od strony koła są otwory na nakrętki sześciokątne. Moim zdaniem śruby nie muszą się wkręcać w ramę lecz tylko w nakrętki. Zastosuj odpowiednie śruby do pasujących w otwory nakrętek.

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
Na zdjęciu roweru widać że od strony koła są otwory na nakrętki sześciokątne. Moim zdaniem śruby nie muszą się wkręcać w ramę lecz tylko w nakrętki. Zastosuj odpowiednie śruby do pasujących w otwory nakrętek.

Dziękuję Panowie. Rozwiązaliście mi problem. Tak się "zaślepiłem tymi gwintami", że nie zauważyłem tych otworów pod nakrętki sześciokątne po wewnętrznej stronie ramy. Pasują tam nakrętki M6 - wszystko gra. Dzięki

Obejrzyj bardzo dokładnie ten gwint, bo może się okazać że jest uszkodzony i to właśnie jest powodem że śruba nie wchodzi, a nie rozmiar gwintu.

Podejrzewam, że poprzedni właściciel miał zamontowana stópkę poprzez nakrętki. Wówczas śruby są mniejsze i uszkadzały gwinty. Trochę są zjechane dlatego śruby się nie wkręcały.
Przy okazji nie rozumiem po co w takim razie producent stosuje i gwinty i otwory nakrętki. Szkoda gwintów.

Najważniejsze, że problem rozwiązany :) Zamykam temat.
Pozdrawiam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum