Witam,
Zakupiłem rower, dokładnie taki:
http://www.stevensbikes.de/2011/index.php?bik_id=114&cou=AT&lang=de_DE§=equipment#inhaltRower jest super. Jestem bardzo zadowolony, ale mam mały kłopot.
Zakupiłem do niego podpórkę PLETSCHER Comp - Zoom. Podpórki Pletscher są dedykowane do rowerów Stevens i często montowane fabrycznie.
Stópka pasuje na ramę, ale mam problem ze śrubami. Z nóżką przyszły śruby M5 na imbus. Okazały się za małe. M6 również są za małe. Podpowiedziano mi, że czasem w niemieckich rowerach występują śruby M7. W polskiej nomenklaturze śruba M7 nie występuje (czasem i to z rzadkością występuje z łbem sześciokątnym). Zamówiłem więc śrubki M7 od miski olejowej Golfa oraz załatwiłem w jednym sklepie rowerowym M7 na imbus od jakiegoś nietypowego amortyzatora i tu teraz zaskoczenie - żadna nie pasuje.
Te M7 jakby rozmiarowo pasowały, ale wygląda na to, że mogą mieć inny skok gwintu i się nie wkręcają.
Czy ktoś miał podobny problem? Może ktoś ma jakiś rower Stevens-a i mógłby sprawdzić jakie ma gwinty. Podejrzewam, że we wszystkich ramach robiło się takie same otwory i gwinty.
Chcę wykluczyć ingerencję poprzedniego właściciela. Może przegwintował jakimś nietypowym gwintownikiem. Z pewnością miał tam podpórkę, gdyż lakier jest obdrapany.
Pozostanę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Tomek