Autor Wątek: Gwałt na szwajcarskiej rowerzystce w Indiach  (Przeczytany 3485 razy)

Offline Kobieta kasia_z_lasu

• Miasto: Las
  • Na forum od: 16.03.2013
prawdziwa tragedia...

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
może bardziej humanitarnie
Proporcjonalnie - ile humanitaryzmu w gwałcie, tyle powinno go być w karaniu zbrodniarza.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
Horroru ciąg dalszy...

Swoją drogą, gdy kiedyś podpytywałem kolegę z Indii odnośnie podróżowania tam rowerem, gorąco mi to odradził. Jak to stwierdził, "dostaniesz w czapę" i "na rowerze jesteś nikim".
On był co prawda Punjabem, więc kompletnie inne rejony niż tutaj...

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
W świetle tej wiadomości: http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/805512,Indie-wyskoczyla-z-balkonu-uciekajac-przed-proba-gwaltu
Indie jawią się jako bardzo niebezpieczny kraj (szczególnie dla kobiet). Pod namiotem niebezpiecznie ale i w hotelu nie lepiej. Jak żyć, a raczej jak podróżować panie Manmohan Singh?
Indie liczą ponad 1,2 mld ludności (2 miejsce pod względem liczby ludności) i w tak wielkim kraju można pewnie znaleźć przykłady każdego zachowania. Media mają jeszcze sporo pożywki. :icon_confused:
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Z tego co pamiętam to wg jednej z organizacji zajmujących się sytuacją kobiet to właśnie Indie znalazły się na 1 miejscu jako kraj dla kobiet najgorszy na świecie.

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
Borafu, dokładnie, też o tym czytałam. Tyle się mówi o trudnej sytuacji kobiet w krajach muzułmańskich, a to w Indiach kobiety mają się najgorzej. I to może się nieco zmienić, jeśli będzie nagłaśniane. Trzeba mówić, wręcz krzyczeć.

Właśnie wróciłam z Indii. Byłam tam już drugi raz. Po pierwszym razie miałam obraz kraju, do którego nie wybrałabym się na wyprawę rowerową. I żadną inną. A byłam w okolicach Agry między innymi -  tam i w Dehli mieliśmy  najwięcej problemów z ludźmi...

Potem sporo o Indiach czytałam (polecam np "Lalki w ogniu" Pauliny Wilk- wiele indyjskich problemów wyjaśnia, choć sama książka jest dość kontrowersyjna) i przyszedł czas na powtórny wyjazd. Tym razem Indie południowe - dużo bardziej przyjazne, nawet kilka dni spędziliśmy na rowerach.

I na pewno jeszcze wrócę... chciałabym na wyprawę rowerową. Ale z zachowaniem zdecydowanie zwiększonej ostrożności. I z pewnością nie samotnie. Koniecznie w męskim towarzystwie.

I jeszcze jedno - Indie nie są typowym krajem turystycznym. Poza kilkoma dosłownie rejonami. W wielu miejscach przez kilka dni praktycznie nie spotykaliśmy turystów - i tam było bezpiecznie i przyjemnie.
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 13:27 Gallicjanin »

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Przestępstwa zdarzają sie wszędzie i według mnie nie o to w tym całym hałasie chodzi.

Niesamowitą rzeczą jest to, że nareszcie zaczęło być głośno o gwałtach w Indiach, ze widać protestujacych na ulicach ludzi, w tym masę kobiet. Wydaje się, że może nastąpi jakiś przełom, coś się zmieni. Jeżeli ludzie nabiorą odwagi w mówieniu o gwałtach (nie morderstwach, nie kradziezach, nie przestępstwach w jakimkowliek innym kraju, ale właśnie o gwałtach w Indiach) to może chociaz ten mały fragment rzeczywistości uda sie naprawić (poprawić). Rowerzysci czy jacykolwiek inni podróżnicy przemierzający szlaki turystyczne, miejsca, na których miejscowa ludnośc i rząd danego kraju zarabia każdego roku grube pieniadze, muszą czuc się bezpiecznie. Czym innym jest margines czyli odsetek nieszczęsliwych i nieprzewidzianych wypadków (do których zaliczy się np casus Breivika z Norwegii) a czym innym nagminne, przerażające zbrodnie dokonywane codziennie, karane zbyt łagodnie, przemilczane przez społęczeństwa. Jestem za tym, żeby głośno krzyczeć o gwałtach w Indiach (niezależnie od tego ile takich przestępstw popełnianych jest w Polsce, na ulicy czy w domowym tzw zaciszu), bo chciałabym kiedyś pojechać na wyprawę rowerową do Indii, chciałabym zabrac ze sobą córkę i wiedzieć, że przynajmniej policja i system prawny stoją po stronie tych, którzy z zasady nie robią nikomu nic złego.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
To nie jest w ten sposób, bo takie sprawy zranić mogą tylko przygłupa. Natomiast takiego faceta zranić czy nawet złamać psychicznie może fakt, że nie był w stanie zapewnić kochanej osobie bezpieczeństwa. W takich kategoriach nie myśli się logicznie, to czy się miało szanse czy nie - nie ma aż takiego znaczenia
Właśnie to miałem na myśli. To nie jest bez znaczenia.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Dla mnie gwałt nigdy nie jest sprawą tak oczywistą, jak o tym pisze się tutaj.
Sugerujesz, że spocona rowerzystka z mężem przyciąga swoim seksapilem, ba ona wręcz sama zachęca i kusi słabych mężczyzn, którzy nie potrafią oprzeć się jej wdziękom i po prostu muszą...?  :o
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 11:37 Gallicjanin »

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Już ktoś pisał wcześniej, że kara śmierci jest tylko jeśli poszkodowana umrze. Może napiszesz co jest dla ciebie nieoczywiste? Dla mnie ta sprawa dla mnie jest piekielnie oczywista.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
Czy chcecie aby ich zastrzelono?
Tak
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
ja to bym wystrzelał połowę społeczeństwa, więc takich gnojów to bym raczej rozwlekł za samochodem

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
 :o którą połowę ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum