Autor Wątek: Gwałt na szwajcarskiej rowerzystce w Indiach  (Przeczytany 3486 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
pytanie tylko czy w tych "pensjonatach" gwałt jest karany tak jak w naszych, czy może uchodzi za coś normalnego?

JUREK - nie ma tak lekko każdego dnia to inne połowa ;)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Gallicjanin, ponownie bierzesz pod uwage zbyt szeroki kontekst calego zdarzenia. Tak jak pisze Wilk, sa sytuacje niejasne, bardziej intymne i to sa np wszystkie przypadki, gdy np dziewczyna imprezuje razem z facetem, razem ida do domu s potem nastepuje dramat. Tu natomiast nie ma takich watpliwosci.
Z zasady jestem przeciwna karze smierci, nawet za morderstwo. Ale bardzo chcialabym aby te gwalty, o ktorych ostatnio w kontekscie Indii jest tak glosno (studentkacw autobusie, dziewczynka w szkole, szwajcarska rowerzystka a ostatnio dentystka z Londynu, ktora wyskoczyla z okna hotlowego w rejonie Taj Mahal w desperacji broniac sie przed natretnym Hindusem) aby to wszystko zlozylo sie w mocny przekaz, ktory bedzie ludzi bulwersowal, wzbudzal silne emocje i doprowadzi do takich naciskow na hinduskie prawodawstwo, ze bedzie musiala zmienic sie tez mentalnosc. Trudno mwyobrazic sobie bojkot turystyczny takiego kraju jak Indie, ale gdyby bylo to mozliwe i rzad dostalby po portfelu, to na pewno mialoby wplyw na wioskowych skurwysynow, ktorym wszystko wolno bo '  sa u siebie' i sa mezczyznami.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
nie znam się na subkulturze więziennej*, tym bardziej, że i tam ponoć upadek "zasad" niemniej "majty" nie były/są wyrokiem który pozwalał cieszyć się szacunkiem.

Ale jestem w szoku , że za gwałt w Polsce jest tylko 12 lat max

* więc się wypowiem - © Miki

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Ale jestem w szoku , że za gwałt w Polsce jest tylko 12 lat max
To nie jest jeszcze tak źle. Są kraje gdzie za gwałt karane są ofiary :o http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/807821,Zgwalcona-15latka-skazana-na-chloste-Zbiorka-podpisow-pod-protestem
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 11:28 Gallicjanin »

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Lepszy obóz pracy. Społeczeństwo ponosi koszty by wychować człowieka. Rozstrzelanie czy powieszenie to zbytek łaski. Trzeba wykorzystać siłę roboczą.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Pamiętajmy, że Indie mają ponad 1mld ludności...Są krajem gdzie proces industrializacji mocno postępuje...
Ale... jaki to ma związek ze sprawą zbiorowego gwałtu i tezy, iż "gwałt nie jest sprawą oczywistą"?  :o

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Wielkim problemem naszych czasów jest to, że wmówiono, że "każdy ma prawo do swojego zdania".

Nieważne jak głupiego, jak bardzo nie popartego jakąkolwiek wiedzą czy doświadczeniem. Nauczono nas, że nasze jest najważniejsze a nie nauczono nas odpowiedzialności za nie.

I toczymy potem wojny na słowa, opinie i zdania.
A najmądrzejsi się nie odzywają, bo nie mają z kim rozmawiać.

;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Czy to do mnie to alibi?  :D

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Dyskusje o procesie norymberskim wydzieliłem do Hyde Parku:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=8957.0

Offline Remek

• Miasto: Sulejówek
  • Na forum od: 31.01.2011
Wiadomym jest że zbrodnie i przestępstwa zdarzają się dosłownie wszędzie, ale są kraje gdzie tak zwana "kultura" i "tradycja" na wiele z tych przestępstw patrzą z pobłażliwością dla mnie osobiście zupełnie nie zrozumiałą. Często początkiem jest przedmiotowe traktowanie kobiet dlatego też w życiu nie wybrałbym się do takiego kraju gdzie np ratownik na plaży nie udziela tonącym dziewczynkom pomocy ponieważ wg niego stykał by się z "nieczystym", gdzie zgwałconą córkę ojciec z synem kamienuje chociaż pewnie nie wszyscy mężczyźni tam mieszkający to zwyrodnialcy.
"Człowiek cywilizuje i trzebi dzikość na planecie Ziemia. To samo robi też we własnym wnętrzu: marzenia przycina do możliwości, plany do okoliczności, pomysły do konwenansu."
Czy tak musi być zawsze?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum