Autor Wątek: Hamulce V-Brake  (Przeczytany 29893 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Hamulce V-Brake
« 29 Sty 2009, 20:47 »
Pytanie do użytkowników: czy to równoległe prowadzenie klocków faktycznie tak dużo zmienia w skuteczności hamowania? Czy może tylko w tempie zużycia klocków? A może to w ogóle bajer?
Tutaj do wzięcia jest stare XT
http://www.allegro.pl/item539172114_hamulce_xt.html
tylko nie wiadomo, czy komplet na dwa koła (spytałem), no i nie wiadomo, po ile.
Poza tym ten patent jest tylko w XTR, a te się zaczynają od 120 zł na jedno koło, czyli jakby cenowe przegięcie.
Więc jak? Warto walczyć o to równoległe prowadzenie?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Medelin

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.10.2008
Hamulce V-Brake
« 29 Sty 2009, 21:00 »
Z tego co wiem, to sporo użytkowników narzaka na spore luzy wystepujące w tych hamulcach. Czy jest to rzeczywiście kłopotliwe, to nie wiem, bo nigdy takich hamulców nie miałem. Tak teoretycznie, to zaletą tego rozwiązania jest równomierne zużywanie się klocków i to chyba tyle. Z wad można dorzucić jeszcze większą masę. To już niezłe kowadła :lol:

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Hamulce V-Brake
« 29 Sty 2009, 21:09 »
I wszystko na ten temat, dzięki.

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Hamulce V-Brake
« 29 Sty 2009, 21:39 »
Ja mam Avid Arch Rival z równoległym prowadzeniem. Troche inaczej to działa niż u Shimano. O luzach słyszałem ale u mnie nima a jak by co to ponoć łatwo zredukować.

Plus jest właśnie taki że klocek zużywa się równomiernie. Ustawiasz raz a puźniej jest bezobsługowy.. tylko linke skracasz jak się ściera klocek..

Jak jest u Shimano nie wiem. Ale Shimano to dziwna firma i ciężko za nimi trafić.. czym sie motywowali przy wycofywaniu LX i XT z równoległym prowadzeniem..

Natomiast na Twoim miejscu przemyślałbym tarczówki mechaniczne.
Pozdr!
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Hamulce V-Brake
« 29 Sty 2009, 23:50 »
ja ma takie tylne
bardzo sobie chwale :]
12.000 km i zadnych luzow - a kupilem uzywane .. maja kilka lat i kupione byly w szwajcari - moze inne materialy ? moze mam po prostu szczescie ?

pozdr
… why so serious ?

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Hamulce V-Brake
« 30 Sty 2009, 08:41 »
Michał, a co to Ci się przydarzyło na zjeździe z Gardeny? Nie chwaliłeś się, czy zapomniałem ?

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Hamulce V-Brake
« 30 Sty 2009, 09:52 »
Chwalił się. Ja też nie pamiętam szczegółów, ale pamiętam, że butem o asfalt hamował :P

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Hamulce V-Brake
« 30 Sty 2009, 10:25 »
Na tym zjeździe to było tak :D

Na wyskokości ok. 1500m w Wolkenstein hamulce są już bardzo kiepskie, mimo stałego dociskania klamek do końca nie jestem w stanie szybko wyhamować, więc non-stop jadę na hamulcach by się za bardzo nie rozpędzić. Zupełnie zawiodły mnie niebieskie klocki Ritchey'a - na tym jednym zjeździe z Gardeny starły się prawie całkowicie, wcześniej używałem czerwonych (przeznaczonych właśnie do deszczowych warunków) - ale jak na złość przed wyjazdem nigdzie ich nie mogłem dostać i zaryzykowałem zakup niesprawdzonych niebieskich, które na deszczu zawiodły totalnie. Sama końcówka zjazdu do Sankt Ullrich to już masakra - dłonie bolące od dociskania klamek, na szczęście jest tu już w miarę prosto i bez zakrętów, więc da się od biedy bezpiecznie jechać z prędkością 30km/h, choć parę razy muszę już skorzystać z hamulca "nożnego" - butem o asfalt :).

Tak jak pisał Michał faktycznie zmieniłem V-brejki na tarczowe mechaniczne Avid BB7 i bardzo sobie tą zamianę chwalę. Skuteczność i pewność hamowania w każdych warunkach to jest to!
Kiedyś też byłem dość sceptycznie nastawiony do tarczówek uważając je za niepotrzebne udziwnienie ale po wyprawie z Norwegii gdzie trzeba było często hamować na ostrych zjazdach podczas deszczu zmieniłem zdanie.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Hamulce V-Brake
« 30 Sty 2009, 10:29 »
Marku, a jak się ma sprawa tarczówka vs bagażnik? Dużo kłopotów z montażem?
No i jaka tarczówka? Hydraulika czy mechaniczna?

Hamulce V-Brake
« 30 Sty 2009, 10:43 »
Zacisk hamulca trochę koliduje z mocowaniem bagażnika, to prawda. Bardzo przydatny jest specjalny adapter umożliwiający ominięcie zacisku. Ja mam hamulce mechaniczne gdzie zacisk jest dość gruby i musiałem zastosować adapter o długości ok. 7 cm ale przy hydraulikach zaciski są bardziej płaskie i wtedy taki adapter jest trochę krótszy.
Niedawno na naszym forum pisaliśmy o tym z MaćkiemPaćkiem :D  Zajrzyj tam, a wszystko będziesz wiedział :D
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Hamulce V-Brake
« 30 Sty 2009, 11:14 »
Aaaa, widziałem już wtedy tamten temat. On mnie przerażaaaa...!! ;)

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Hamulce V-Brake
« 30 Sty 2009, 11:43 »
Sprzedamy Ci z Markiem nasz patent po znajomości taniej :wink: Tak na serio, to moje hydrauliczne DZIAŁAŁY super. DZIAŁAŁY, a nie DZIAŁAJĄ, bo strasznie zmiękły. Prawdopodobnie są zapowietrzone (z tytułu, że sam skracałem przewody i sam odpowietrzałem- pewnie niezbyt dokładnie), na nic próby samodzielnego odpowietrzania i zmarnowane godziny przy nich. Chyba oddam do "serwisu" nich fachowcy się tym zajmą. Także hydrauliki nie szczególnie polecam do tułaczki z sakwami, bo czuję że mnie będzie prześladować wizja usterki hydraulika- a wtedy to już tylko leżeć i kwiczeć :shock:

[ Dodano: Pią Sty 30, 2009 11:47 am ]
PS jeśli ktoś wie, czy aby na pewno mój problem wynika z zapowietrzenia to proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie, żebym wiedział czy iść i płacić za odpowietrzanie :?
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Hamulce V-Brake
« 30 Sty 2009, 13:27 »
Ale na wyprawy to ja bym znacznie bardziej polecał tarcze mechaniczne.

Właśnie dlatego zdecydowałem się na te Avidy BB7 :D

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Hamulce V-Brake
« 30 Sty 2009, 16:46 »
Focusy mają mocowanie do tarcz od wewnętrznej strony trójkąta. Chyba po to, żeby nie wadziło :) Co z tym odpowietrzaniem? dac do serwisu?
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Hamulce V-Brake
« 30 Sty 2009, 18:43 »
Najwyraźniej nie wszystkie Focusy :D
http://www.wiggle.co.uk/images/bikedetails/focus-black-hills-montage.jpg
Takiego kupiła w UK moja córka. Kosztował 365 GBP. Spodziewam się, że uda się do niego bez problemu zamocować  zamocować bagażnik przy pomocy Twojego adaptera :mrgreen:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum