Autor Wątek: Podróż z Barcelony na zachodnie wybrzeże Hiszpani  (Przeczytany 754 razy)

Offline Kobieta BrainWash

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 08.02.2013
witajcie
Szukam odpowiedniego roweru który spełnił by sie w podróży przez Hiszpanię- Barcelona - zach. wybrzeże.
Trasa :asfalt, od czasu do czasu szutr. Będzie czasem  pod górkę .
Najważniejsza informacja to taka, że rower będzie obciążony bagażami z przodu i z tyłu.

Chciałabym dowiedzieć się czy wg was ta propozycja, którą dodam jest warta uwagi.
Czy wg Was osprzęt który jest zawarty w tej propozycji jest ok, czy ewentualnie warto coś zmienić
http://www.kross.pl/pl/2013/seto

Pozdrawiam

http://www.kross.pl/pl/2013/seto

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Bagażniki, sakwy, ewentualnie wygodniejsze siodełko i jazda!

Przyznam, że Kross mnie ostatnio zaskakuje. Zrobił się poważną konkurencją dla Unibike.

Proponowano mi zmianę kierownicy na karbonową - wiadomo , uplastycznia jazdę :)
Ale czy faktycznie odczuję tę różnicę . Na pewno odczuje różnicę w kieszeni :)

Hipotetycznie: idąc dalej w kierunku karbonu , czy nie zaszaleć i nie zainwestować np jeszcze w sztyce karbonową?
Poradźcie

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Tam gdzie to zaproponowano to chcą raczej zarobić na Tobie,więc może lepiej zmienić sklep lub mieć oczy szeroko otwarte.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
Zasadniczo dowolny rower trekingowy lub jeśli wolisz bardziej sportową pozycję to crossowy. Jak najtańszy markowy, lub używany. Na pewno da radę. Bierz jak najmniej rzeczy: nocleg, kuchnia, kilka narzędzi i nieco ubrań (nie za dużo). Generalnie 2 sakwy to maks. Chyba, że masz bardzo małe sakwy, albo lubisz mieć porozkładane luźno rzeczy, np osobno śmierdząca kuchenka na paliwo.

Z ubrań najważniejsze jest coś co chroni przed wiatrem (windstoper lub dobra koszulka). Jeśli jedziesz latem do Hiszpanii, to przygotuj się na 45 stopniowe upały, więc potrzebna jasna koszulka z długim rękawem i zakrytym karkiem oraz czapka i rękawiczki (plus krem z mocnym filtrem na łydki, uszy i nos), bo po dwóch dniach na słońcu skończysz wyprawę. Warto zabrać okulary z UV. Dodatkowo zabezpieczą przed owadami. Jak coś zabraknie to dokupisz po drodze.

Ze sprzętu przydaje się GPS (dobre są darmowe mapy velo), żeby nie błądzić w miastach i bezdrożach i torba na kierownicę, gdzie można włożyć aparat i jakieś drobiazgi.

Jak wrócisz z Hiszpanii, to będziesz już wiedział co trzeba zmienić w rumaku i czego nie zabierać.
« Ostatnia zmiana: 20 Mar 2013, 10:32 Pustelnik »
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
czy to nie reklama?
i to jeszcze w złym dziale

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
Proponowano mi zmianę kierownicy na karbonową - wiadomo , uplastycznia jazdę :)

Nie wiem czy cokolwiek uplastyczni jak założysz przednie sakwy.

Swoją drogą cztery sakwy to strasznie dużo bagażu jak na jazdę przez Hiszpanię. Toż to raptem kilka tysięcy km w jednej strefie klimatycznej i w cywilizowanym kraju. Nie musisz zabierać zapasów jedzenia, części ani ciuchów na zimę i tropiki.

Oczywiście nawet mały bagaż wygodnie jest mieć rozłożony na przód i tył, ale czy warte jest to targania dodatkowych dwóch sakw?

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Ja tam miałem cztery sakwy z racji tego, że chciałem sobie bagaż rozłożyć no i mieć dobry dostęp do takich rzeczy, jak przewodnik, mapy, żarcie itp.
Z tyłu miałem ciuchy, narzędzia i zapas wody oraz rzeczy do spania (śpiwór, mata).
Oprócz upałów dobrze też mieć coś lekkiego od deszczu bo nas np. pod koniec maja dopadły kilkudniowe przerywane deszcze w okolicach Barcelony.
Warto jak najszybciej kupić sobie jakiś kapelusz (ja miałem słomkowy).

P.S. Jeśli zamierzasz przywieźć jakieś pamiątki do Polski (kubki, koszulki itp.),  to mały zapas miejsca też nie zaszkodzi.

Wyjazd planuje na koniec sierpnia /początek września.
Radzono mi sakwy 40 litrowe. Wiadomo, jak kobieta dostanie większą możliwość pakunkową to wykorzysta skrzętnie każdy m3 :)
Zgodzę się że taka wyprawa nie wymaga zabierania wielu ciuchów na zmianę ale wypada być przygotowanym na wszelkie ewentualności.
Trzeba targać ze sobą namiot, karimatę, kuchenkę, śpiwór, naczynia do kuchenki  - czyli te najbardziej upierdliwe ale jakże niezbędne bajery.
Dlatego chce porozkładać te kilogramy na przód i tył.

Nie ukrywam,że po raz pierwszy wybieram się na taką eskapadę, dlatego każda Wasza uwaga podparta doświadczeniem jest bardzo cenna dla mnie.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
Hiszpania to góry i zbędne kilogramy dadzą Ci w kość.
Ja bym brał minimum. Nie wiem jak się tam dostajesz, ale jeśli samolotem to może być nawet opłacalne część rzeczy kupić na miejscu.
W Barcelonie jest ogromny Decathlon i sporo innych sklepów turystycznych. Ceny jak u nas.

Tak czy inaczej, dwie sakwy to moim zdaniem max.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Popieram emesa - 2 dodatkowe sakwy to przynajmniej 1,5 kg plus bagażnik przedni to 2 kg. Wbrew temu co niektórzy piszą - że w turystyce jeden kilogram w te czy we wte, to z jednej strony prawda, bo w turystyce raczej się nie spieszy, ale przy mniejszym bagażu łatwiej się pod górę wjeżdża. A Hiszpania jest bodajże drugim pod względem górzystości krajem w Europie. Po Szwajcarii.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
Pogaduchy o namiotach przeniosłem do wątku zakup namiotu wyprawowego

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....