Autor Wątek: Kuchenka na alkohol  (Przeczytany 45940 razy)

jendrzych

• Gość
Odp: Kuchenka na alkohol
« 28 Kwi 2014, 09:52 »
Dla majsterkowiczów będzie raczej "caldera clone": LINK; lub: LINK.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 29 Kwi 2014, 15:11 »
Ponieważ pojawiły się opinie, że gaz jest lżejszy i wydajniejszy od alkoholu postanowiłem przeprowadzić odpowiednie obliczenia żeby sprawdzić jak rzeczywiście jest.

Według opisu kartusza Primus PowerGas 450g jego zawartość energetyczna odpowiada 1l metanolu. Wynika stąd stosunek 2,22 ml/g (alkohol/gaz = 1000 ml/450).

W kuchence alkoholowej metanolu się nie używa, więc należy przeliczyć:
*Heat Content of Alcohols
Fuel          MJ/kg     MJ/l 
Methanol      19.930    15.78
Ethanol       28.865    22.77
Isopropanol   30.447    23.93
Aby otrzymać wartość energetyczną dla etanolu mnożymy przez 1,45, a dla izopropanolu 1,54. 100% alkoholu powodowałby osadzanie sadzy, więc zakładamy użycie mieszanki 91% izopropanolu i uwzględniamy wartość 1,39.

Otrzymujemy 1,60 ml/g = 2,22/1,39

Waga mieszanki 92,5% etanolu (jest minimalnie cięższy od izopropanolu) ma gęstość 0,81 g/cm3, stąd

1,29 [g/g] = 1,6 ml/g * 0,81 g/ml

Wniosek gaz ma o 30% większą wartość energetyczną przy tej samej masie. Należy jednak uwzględnić masę opakowania. Dla gazu opakowanie stanowi 49% wagi paliwa. Butelka Cisowianki 1,5l waży 40 g, stąd  ostrożnie przyjmuję, że półlitrowa butelka będzie ważyła 30g i stanowiła 7,5% masy (500ml*0,81 g/cm3) zawartości półlitrowej butelki.

Współczynnik masy opakowania 139% = 149/107,5 (gaz/denaturat)

Dzieląc współczynniki 129%/139% = 0,93

Ostatecznie okazuje się, że Izopropanol/denaturat w stężeniu 91% będzie początkowo o 7% lżejszy od gazu. Co istotne alkohol szybciej ubywa i wozimy coraz mniej, a kartusz stanowi sporą część masy, która nie ubywa.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 29 Kwi 2014, 15:33 »
Dla majsterkowiczów będzie raczej "caldera clone": LINK; lub: LINK.

No, tego nie widziałem, dziękuję.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

jendrzych

• Gość
« 29 Kwi 2014, 18:18 »
@Worek_foliowy
Tu masz wyniki testów porównawczych wybranych systemów pod kątem wydajności (ilość zagotowanej wody/100 g paliwa) oraz stosunku ilości wody ugotowanej na 100 g paliwa względem wagi systemu: LINK.

Wnioski niech każdy wyciąga sam, wedle własnych potrzeb i preferencji; ja zaś zafrapowany czekam wyników praktycznych testów Worka_foliowego z gotowaniem na alkoholu w dłuższej perspektywie.

« 16 Cze 2014, 23:32 »
Mój zestaw do gotowania jest wciąż w trakcie przygotowań. Dziś doszła osłona przeciwwietrzna ;)

(zdjęcia robione [trochę] po ciemku i do tego telefonem..)

Wagowo nie powala, ale wypada całkiem znośnie :):
- tytanowa miska Snow Peak Bowl 600 ml - 52g
- kuchenka replika FlatCat Isoclean - 23g
- osłona ze stalowej puszki po "Halnym" - 13g

Do tego dojdzie jeszcze pokrywka z folii lub cienkiego aluminium (które mogłoby służyć również jako talerz (?)) - kilkanaście gramów (?). Chwytka ~10g - nie jest konieczna bo tytan nie parzy!

Zestaw w wersji ultralight (bez zbędnej czasami chwytki i z foliową pokrywką) mógłby się nawet zmieścić w 100g :icon_exclaim:
« Ostatnia zmiana: 16 Cze 2014, 23:40 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 17 Cze 2014, 21:11 »
pokrywka z folii [...] (które mogłoby służyć również jako talerz

To jest już przegięcie. Jedz palcami - lżejsze niż wożenie sztućców. Talerz można zastąpić siodełkiem (podobnie jak palce z reguły zawsze jest pod ręką i nie generuje dodatkowej wagi) ;) ;)

Tu masz patent tańszy i lżejszy: http://odkrywamswiat1.blogspot.com/2012/04/gotowanie-wody-na-kartce-papieru.html

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 17 Cze 2014, 21:48 »
Chwytka ~10g - nie jest konieczna bo tytan nie parzy!

Jak nie parzy?!  :o
Chybaś kowal/mnich z Shaolin.

To jest już przegięcie. Jedz palcami - lżejsze niż wożenie sztućców. Talerz można zastąpić siodełkiem (podobnie jak palce z reguły zawsze jest pod ręką i nie generuje dodatkowej wagi) ;) ;)

:D
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 17 Cze 2014, 23:21 »
O ile w trakcie wyprawy odchudzenie o kilkadziesiąt gramów podczas wyprawy nie ma wielkiego znaczenia. Minimalistyczny sprzęt może być za to przydatny na jednodniówki, bo przecież głupio wozić butlę z gazem i normalne garnki żeby podgrzać jedzenie lub zrobić sobie kawę ;)

Jak coś to myślałem, że to ta cięższa (nie foliowa) pokrywka mogłaby być talerzem - czyt. próbuję uzasadnić sobie wożenie czego cięższego od folii.

Chwytka ~10g - nie jest konieczna bo tytan nie parzy!
Jak nie parzy?!  :o
Chybaś kowal/mnich z Shaolin.
Wystarczy, że woda jest centymetr niżej i już można łapać ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 17 Cze 2014, 23:28 »
Wystarczy, że woda jest centymetr niżej i już można łapać ;)

Serio? Ciężko mi w to uwierzyć.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 18 Cze 2014, 00:02 »
Przy chwytaniu linijki nie przykładałem, ale tak mniej więcej to wygląda ;)

Tytan bardzo słabo przewodzi ciepło, w związku z tym miska jest ciepła tylko tuż przy ciepłej cieczy. Dodatkowo zauważyłem, że gdy robię sobie w tej misce owsiankę, bardzo szybko jestem ją wszędzie normalnie chwytać - zupełnie jak gdyby była ceramiczna.

Według informacji znalezionych w sieci, tytan przewodzi ciepło 15 razy gorzej niż aluminium i 3,5-5 razy gorzej niż stal. Z tego powodu łatwiej coś przypalić, a gotowanie jest tylko minimalnie szybsze (ze względu na cieńsze ścianki).

Offline Drzewo

• Miasto:
« 18 Cze 2014, 09:57 »
ktoś mi kiedyś to tłumaczył: gorsze przewodnictwo ciepła, lepsza pojemność cieplna czy jakoś tak... lub odwrotnie.
Faktycznie jak się wleje wrzątek do tytanowego kubka to przy krawędzi nie jest za gorąco... ale jak się na tym kubku gotuje to chyba nagrzewa się cały...

« 18 Cze 2014, 20:07 »
Poużywam jeszcze trochę i dam znać jak jest rzeczywiście. Mogę z całą pewnością powiedzieć, że jeśli gotuję i miska nie jest całkiem wypełniona, nie ma żadnego problemu żeby przytrzymywać palcami.

Koleje zdjęcie :P Dziś zrobiłem chwytkę, waga wskazuje 6g :icon_twisted:

Całość bez pokrywki i folii pod kuchenkę (chroniącą przed podpaleniem podłoża) waży 93g.

Dla zainteresowanych materiały o sposobie wykonania chwytki:
http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/forums/thread_display.html?forum_thread_id=2365&disable_pagination=1

Offline Drzewo

• Miasto:
« 18 Cze 2014, 23:04 »
Jeśli ktoś jeździ z multitoolem to kombinerki świetnie zastępują chwytak a przydają się też do innych rzeczy...

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 19 Cze 2014, 10:07 »
Minimalistyczny sprzęt może być za to przydatny na jednodniówki, bo przecież głupio wozić butlę z gazem i normalne garnki żeby podgrzać jedzenie lub zrobić sobie kawę
Raczej mało przydatny, na jednodniówkach szkoda czasu na gotowanie. Spokojnie można pojechać na zimnym... ;)

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 19 Cze 2014, 13:46 »
Cytat: worek_foliowy w 17 cze 2014, 23:21Minimalistyczny sprzęt może być za to przydatny na jednodniówki, bo przecież głupio wozić butlę z gazem i normalne garnki żeby podgrzać jedzenie lub zrobić sobie kawęRaczej mało przydatny, na jednodniówkach szkoda czasu na gotowanie. Spokojnie można pojechać na zimnym...

Każdemu wedle potrzeb, ja np. lubię gorącą herbatke do zachodu słońca i kawkę do wschodu :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum