Autor Wątek: Zabezpieczenie nowej ramy stalowej  (Przeczytany 1814 razy)

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
Zabezpieczenie nowej ramy stalowej
« 20 Mar 2013, 20:17 »
Pojawiła się u mnie nowa rama cromo, a że jest goła to pomyślałem czy nie warto by jej od środka zakonserwować.
Jest w ogóle sens się bawić? Ktoś praktykuje i wie czym można? Czytałem, że można olejem lnianym zalać ramę

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Odp: Zabezpieczenie nowej ramy stalowej
« 20 Mar 2013, 23:37 »
Coś mi się kojarzy, że blacharze samochodowi mają na zabezpieczanie przed rdzą jakiś patent, ale więcej nie pamiętam. Może do blacharzy podjedź popytać albo jakiego pasjonata poszukaj?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 20 Mar 2013, 23:39 »
Mam ramę stalową ponad 20 letnią i raczej nigdy niczym nie była zabezpieczana :)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 21 Mar 2013, 08:27 »
Można zabezpieczyć ramę od wewnątrz,było już nawet o tym na forum.
Chociaż myślę,że to sensu nie ma ale jeżeli ktoś mocno chce...
Szukać w sklepach lub internecie hasło Fluidol.
To tylko przykład preparatu do profili zamkniętych.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 21 Mar 2013, 10:00 »
Zdaje sobie sprawę, że temat może być czysto akademicki. Chociaż zabezpieczenie na pewno nie zaszkodzi, a że tama goła to i roboty dodatkowej nie ma przy rozbieraniu.
Czegoś tam naleje ;)

Podobny temat pojawił się pod Rdza w ramie, ale to już działanie post factum. Mi głownie chodzi o prewencję.

Mariusz, ten fluidol ma oleistą konsystencje?
Może po prostu strzelić do środka trochę WD-40?

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 21 Mar 2013, 11:46 »
daj sobie spokój z fluidami ,olejami itp. zostaw jak jest , jak chcesz zacisnąć sztycę w tej mazi?
Stal na rower to nie popularna węglówka na płoty, to stal stopowa, trudno korodująca. Na zewnątrz odpowiednio zabezpieczona wewnątrz korozja jest baaardzo ograniczona,to profil zamknięty. Po dwudziestu latach moja rama  szosówki miała lekki nalot rdzy, yoshko w swojej ramie też nie widzi rdzy. Co do kondensatów wody wewnątrz to tylko teorytyzowanie. Jedyne rozsądne ze względów estetycznych to wysmarowanie reaktywną farbą cieniutką warstwą, przy pomocy wyciora z kabla dwużyłowego (nie linki) i kawałka gąbki wkcęconej między dwie żyły.
Dotyczy to tylko trzech rur głównych ramy, w tylnym trójkącie nie zrobisz praktycznie nic.
Dla jasności, korozją metali zajmuję sie od lat.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 21 Mar 2013, 11:46 »
Myślę,że WD po czasie zniknie.
Fluidol ma postać płynną,penetrującą.Po aplikacji zastyga lekko i dosyć ochoczo osadza się na ściankach.
Opakowanie zawiera wężyk do aplikacji przez otwory profilu.
Ale myślę,że szkoda zachodu.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
« 21 Mar 2013, 22:50 »
Przemówiliście wprost do mojego lenistwa, daję sobie spokój :)
Pięknie podziękował!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum