Autor Wątek: oliwka do łańcucha  (Przeczytany 69259 razy)

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
Odp: oliwka do łańcucha
« 28 Mar 2014, 16:54 »
Długo się bawiłem w czyszczenie łańcucha, regularne mycie go w benzynie ekstrakcyjnej; żadnych większych zmian w żywotności nie powodowało; podobne doświadczenia ma mnóstwo dużo jeżdżących osób.

Wilku - dzięki, że to napisałeś. Teraz nie mam wyrzutów sumienia, że nie zdejmuję łańcucha i nie maczam go w benzynie.

Parę słów o moim skromnym doświadczeniu:
1. Czysty i zakonserwowany rower działa lepiej i ciszej.
2. Dbam szczególnie o łańcuch - nawet jak cały rower jest brudny to podjeżdżam na myjnię samoobsługową i za 1 lub 2 zł wypłukuję cały syf z łańcucha (kręcąc pedałami) - można umyć cały rower karcherem, ale należy BARDZO uważać aby nie wypłukać smarów z kasety, mufy itd.
3. Następnie jak już wyschnie smaruję. Łańcuch smaruję po jednej kropelce małej na każde ogniwo i przelatuję przez wszystkie kombinacje przerzutek.
4. Zostawiam na minimum godzinę aby smar połączyć się z metalem i wycieram szmatką ze starych dżinsów. Dżins ładnie ściąga nadmiar smaru i resztki syfu oraz się nie wkręca przy przepuszczaniu przez niego łańcucha. Tak wycieram łańcuch do sucha.
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna s_13

• Robert
  • Miasto: Czarna Białostocka
  • Na forum od: 16.06.2013
« 28 Mar 2014, 19:21 »
Nie jestem pedantem łańcuchowym, ale ani rdzawe skrzypienie z jednej strony, ani osad błotno-smarowy nie są do zaakceptowania. Skusiłem się na rohloffa, że niby najdłużej się trzyma, ale za nic nie jestem w stanie wytrzeć łańcucha do takiego stanu, żeby nie łapał kurzu. Zielony FL też łapie syf i brudzi, zdecydowanie mniej, ale za to znika dużo szybciej. Myślę, ze w moim wypadku, czyli turystyka "sucha" (w deszcz wolę posiedzieć pod dachem z czymś rozgrzewającym w ręku, a zimą w ogóle nie wiem co to rower ), sprawdzi się jakiś teflon, czy inny suchy specyfik. Może to herezja, ale nawet WD-40 byłby lepszym rozwiązaniem.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 28 Mar 2014, 19:24 »
Jeżeli masz takie wymagania proponuje spróbować IceWax Pedrosa.
Zawsze sucho, czysto i pewnie. Oczywiście krócej niż ropopochodne specyfiki.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna s_13

• Robert
  • Miasto: Czarna Białostocka
  • Na forum od: 16.06.2013
« 29 Mar 2014, 08:47 »
Jeżeli masz takie wymagania proponuje spróbować IceWax Pedrosa.
fajne... ale nie może być tak, ze na "kosmetyki" rowerowe wydaję więcej, niż żona na swoje :-)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 29 Mar 2014, 10:51 »
Polecam smary do pił łańcuchowych.

Od dłuższego czasu używam Vexol Special Plus, ale myślę, że inne nie różnią się specjalnie. Cenowo nie do przebicia. Jeśli nie zapomni się dobrze przetrzeć szmatką, to gdy smar się zużyje łańcuch pozostaje czysty.

Wytrzymuje koło 400 km. Nawet na deszczu nie jest wypłukiwany.

Kolega używał Rohloffa i narzekał, że szybko przestaje działać i jest strasznie drogi ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 29 Mar 2014, 10:55 »
Używam od 2008 roku i jeszcze mi sie butelka litrowa za 12 zł nie skończyła. :)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 29 Mar 2014, 11:30 »
Gieneralnie nie przecieram łańcucha po oliwieniu. Nakładam po kropelce na ogniwo, zakręcę korbą i gra,

Na ostatnim wyjeździe wakacyjnym miałem zielonego FL, Kamilo miał natomiast czerwonego. Czerwony schodził po rosie porannej jak rowery leżały na zewnątrz. :P Zielony jest ok. Ale teraz tego Rolhoffa spróbuję.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 29 Mar 2014, 16:19 »
Polecam smary do pił łańcuchowych.
Od dłuższego czasu używam Vexol Special Plus, ale myślę, że inne nie różnią się specjalnie. Cenowo nie do przebicia. Jeśli nie zapomni się dobrze przetrzeć szmatką, to gdy smar się zużyje łańcuch pozostaje czysty.

Wytrzymuje koło 400 km. Nawet na deszczu nie jest wypłukiwany.

Znaczy: co ok. 400 km smarujesz łańcuch bez względu na to, czy jeździsz po wodzie (z solą), piachu, śniegu?

Kolega używał Rohloffa i narzekał, że szybko przestaje działać i jest strasznie drogi ;)

Możesz więcej? (Zazwyczaj szmaruję Rohloffem. Prawie 5 lat temu kupiłem litra, po każdej jeździe w piachu, wodzie, śniegu używam do łańcuchów 4 rowerów. Starczy jeszcze na długo.)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 29 Mar 2014, 17:47 »
Znaczy: co ok. 400 km smarujesz łańcuch bez względu na to, czy jeździsz po wodzie (z solą), piachu, śniegu?

400 km gdy jest sucho, w mokrych warunkach z pewnością mniej, ale ile trudno ocenić. Na pewno nie jest, że po 50 km jazdy w wodzie łańcuch nadawał się do smarowania.

Możesz więcej? (Zazwyczaj szmaruję Rohloffem. Prawie 5 lat temu kupiłem litra, po każdej jeździe w piachu, wodzie, śniegu używam do łańcuchów 4 rowerów. Starczy jeszcze na długo.)
???

Denerwowało go właśnie to co opisałeś, popada i już należy przesmarować. Do tego mała buteleczka kosztowała chyba ponad 20 zł.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 29 Mar 2014, 18:02 »
Łańcuch smaruję po jednej kropelce małej na każde ogniwo
Jak jam mam trzy łańcuchy ( rower poziomy) do posmarowania to bym musiał zaczynać smarowanie od wtorku.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 29 Mar 2014, 18:15 »
Przesmarowanie mi łańcucha ogniwo po ogniwie zajmuje mi 3-4 minuty.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 29 Mar 2014, 18:48 »
Denerwowało go właśnie to co opisałeś, popada i już należy przesmarować. Do tego mała buteleczka kosztowała chyba ponad 20 zł.

Z tym olejem do pilarek, to słyszałem, że działa. Raczej pewnie działa, sądzę.

Czy rzeczywiście już należy przesmarować, - tego nie wiem, nie wiem też, czy tak jest tylko w przypadku Rohloffa. Wcześniej używałem kilku innych producentów i też tak robiłem. Jakoś się mi zdaje, iż jest to podejście właściwe - pod 40 km lub więcej w wodzie/śniegu/piachu, więc szybka pielęgnacja: szmatka, olej, później/rano - szmatka.
Liter kosztuje coś 37 EUR lub mniej.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

jendrzych

• Gość
« 29 Mar 2014, 19:31 »
Olej do pił łańcuchowych doskonale sprawdza się w duecie z łańcuchem rowerowym. Świetna konsystencja, trzyma u mnie jakieś 250~300 km. Do tego cena jak marzenie...

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 29 Mar 2014, 19:35 »
Z tym olejem do pilarek, to słyszałem, że działa

Ja używałem zwykłego samochodowego silnikowego... Teraz przerzuciłem się  z ciekawości na Muc Offa. Jedno jest pewne - MucOff Dry spływa po 10km w lekkiej mżawce. Stary olej do Fiata trzymał 500-600km i deszczu się nie bał. Jak się dobrze wytarło łańcuch po kąpieli w oleju to nawet się tak bardzo nie brudził po jeździe w pyle.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: