Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
22 Lis 2024, 11:55
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Rower
»
Rehabilitacja... co wybrać ?
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Rehabilitacja... co wybrać ? (Przeczytany 967 razy)
Parch
Miasto: opole
Na forum od: 26.03.2013
Rehabilitacja... co wybrać ?
«
26 Mar 2013, 13:19 »
Witam wszystkich miłośników 2 kółek !!!
Jestem po dość poważnej kontuzji kolana. Zerwane więzadła krzyżowe i zmiażdżona łękotka skazały mnie na dwie poważne operacje oraz przeszczep i rekonstrukcje więzadeł. W trakcie rekonwalescencji, która jeszcze sie nie zakończyła zanikło mi sporo mięsni prostych czworogłowych. Lekarze i fizjoterapeuci zgodnie namawiają na zakup roweru gdyż nic inego tak szybko nie przywróci masy mięśniowej jak poczciwe dwa kółka. Im szybciej wsiąde na rower tym szybciej wróce do pełni zdrowia
. Nie ukrywam że już od pewnego czasu wraz z żoną szukamy wspólnego taniego hobby, a teraz jest ku temu świetna okazja.
Planujemy zakup dwóch rowerów, które w 90% będą używane na asfalcie i utwardzonej nawierzchni, a będą używane intensywnie. Budżet to 2300 zł za jeden rower, więc myśle, że pomożecie wybrać coś fajnego w takiej cenie. Odwiedziliśmy już kilka, około 10 sklepów z rowerami, stos katalogów rowerowych na nocnym stoliku, setki przeczytanych tematów i dziesiątki propozycji od sprzedawców rowerowych sprawiają, że im więcej sie interesuje tym mniej wiem
Jednak zdecydowaliśmy sie na rozdział trekingowy/crossway, chcielibyśmy zakupić golasa którego sami ubierzemy i w błotniki,oświetlenie, bagażnik i sakwy, po za tym myśle ze przy takiej kwocie i dwóch rowerach zawsze sprzedawca musi coś dorzucić, albo spuścić z ceny. Oczekujemy że nasz przyszły zakup będzie praktyczny, wygodny, mało awaryjny i ma połykać kilometry z łatwością.
Moją uwage przykuły :
Merida 100 D model 2013 za 2299 zł (parametry w linku)
http://www.rowerymerida.pl/produkt560/crossway-100-d-rower-merida.html
Author Vertigo za 2049 zł (parametry w linku)
http://www.author.pl/rowery/turystyczne/crossowe/cross/vertigo
Specialized Crosstrail Disc za 2199 zł
http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/multi-use/crosstrail/crosstraildisc
Co dla żony
wydaje mi sie że typowa rama damki, bo jak coś jest uniwersalne to jest do niczego. jeden ze sprzedawców zaproponował coś fajnego, rower który zaprojektowała kobieta dla kobiety, ale nie pamiętam modelu ani marki, może ktoś z was zaproponuje coś odpowiedniego. Chętnie zapoznam się z waszą opinią i własnymi propozycjami. Czekam na odpowiedzi z niecierpliwością.
Pozdrawiam
olo
Moderator Globalny
Miasto: Bydgoszcz
Na forum od: 12.02.2011
Odp: Rehabilitacja... co wybrać ?
«
26 Mar 2013, 15:17 »
Przede wszystkim upewnij się, że te rowery co dałeś mają w ogóle otwory pod bagażnik. Bo tak nie za bardzo je widać, ale może to kwestia zdjęcia.
co do roweru dla żony, to ze wszystkich kobiet tu na forum nie wiem czy którakolwiek jeździ na damce. te są wygodne głównie na miasto. także ja bym śmiało szukał dla niej normalnego sprzętu, tyle że w innym rozmiarze.
gotowych recept nie damy, nie wiem czy crossowe to idealny wybór, no ale jak tam chcecie. ja bym celował w trekkingi.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
Waxmund
Moderator Globalny
Ironman
Miasto: Baszowice k/Kielc
Na forum od: 07.06.2007
«
26 Mar 2013, 16:01 »
jeździliście na tych rowerach? jak wrażenia? może po prostu wybrać ten, na którym było najwygodniej?
IMO męskie rowery jak najbardziej dla kobiet się mogą nadawać. Siodełko pewnie trzeba będzie tylko wymienić, i można śmigać...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...
www.waxmund.pl
kolibereq
Miasto: Śląsk
Na forum od: 07.02.2013
«
26 Mar 2013, 16:28 »
Jako również kontuzjowana i rehabilitowana zwrócę uwagę na aspekt wagi, bo nie piszesz, gdzie będziecie przechowywali te rowery. Osobiście dwa miesiące dumałam jaki rower kupić i po radach osób z forum zaczęłam przymiarki w sklepie, to chyba najlepszy sposób na dobór roweru co do wielkości ramy, bo rozmiarówka rozmiarówce nie równa.
Kilka z nas jeździ na damce, ja również, ale zrezygnowałam z typowej damki na rzecz ramy ASL Authora. Gdyby nie fakt, że 18 męska była za mała, a 20 za duża, to wybrałabym typowo męską
Nie chodzę, jeżdżę, chyba zostanę listonoszem...
Borafu
Moderator Globalny
Miasto: Łódź
Na forum od: 02.04.2010
«
26 Mar 2013, 16:55 »
Ogólnie mówiąc damska rama jest lepsza tylko wtedy jeśli właścicielka planuje jeździć w długiej spódnicy. Poza tym ma same wady, jak np mniejsza sztywności przy tej samej masie (albo większej masy jeśli jest tak samo sztywna) albo trudności z umocowaniem więcej niż jednego koszyka bidonu.
Parch
«
26 Mar 2013, 18:00 »
Wszystkie rowery dosiadaliśmy (oprócz meridy) i każdy bije nasze wcześniejsze i aktualne bezimienne rowery na głowę pod każdym względem. Na każdym z nich siedzi się wygodnie, i ciężko wypatrzeć amatorowi ich wady, jazda jest płynna. Dobór ramy ramy to podstawa, przy moim wzroście 181/182 (zależy od miary
) wydaje sie najodpowiedniejsza 19", waga 94 kg. Wszystkie zaprezentowane ramy mają otwory pod bagażniki.
Typowe trekingi jakoś nas nie porwały wizualnie, dla tego zdecydowaliśmy się na gołego crossa.
Powiedzcie jak osprzętowo wypadają względem siebie. Chętnie też obejrzę wasze propozycje
skaposzczet
Miasto: Warszawa
Na forum od: 12.02.2013
«
26 Mar 2013, 18:07 »
W takim zakresie cenowym chyba każdy z mocowaniami na bagażnik (i optymalnie na błotniki) oraz wygodny będzie ok.
Co do miejskiego/damki dla żony, to moja właśnie mimo moich ostrzeżeń kupiła miejską damkę (17kg martwej wagi). Po paru wyprawach i jeździe pod wiatr z wyprostowaną pozycją dała się namówić na lekkiego górala o sportowej geometrii i męską ramą
.
Co do kolana, to jeśli cię nie do końca równo zszyli (oby nie) to rower będzie pewnie służył na długie lata i to dość regularnie. Sam miałem rekonstrukcję krzyżowego i teraz jak dłużej nie jeżdżę to z kolanem kiepsko. Lepszej rehabilitacji na początek niż rower to nie znalazłem
.
Mój
BLOG
Waxmund
Moderator Globalny
Ironman
«
26 Mar 2013, 18:12 »
Merida:
słaba kaseta (na kasety srama mówią że są z plasteliny), wywaliłbym też sztycę z amortyzacją, bo i tak szybko luzy będzie łapać. hamulce hydrauliczne fajna zabawka, ale nie wiem czy w tej cenie warto się w nie ładować. Do tego trudniej je przeserwisować samemu od zwykłych mechanicznych.
Chyba jest blokada skoku w amorku - może się przydać jak lubisz dużo na stojąco jeździć, ale jeśli sprzęt rehabilitacyjny, to pewnie spokojna jazda, więc i tak nie ma po co blokować.
Author:
chyba lepszy trochę osprzęt, hample , blokada skoku jw.
Spec:
Mechaniczne hample tarczowe. IMO jak już tarczowe, to lepiej hydrauliczne
a jak mechaniczne, to v'breaki. Co to za marka piast, że nawet jej nie napisali?
IMO najciekawszy Author, później Merida na końcu Spec.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...
www.waxmund.pl
Parch
«
26 Mar 2013, 18:22 »
Kilka podobnych wątków na kilku innych wydawałoby się podobnych forach, a tylko tu temat ruszony
.
Author wydawał się najlepszą pozycją, albo sprzedawca miał dobrą gadkę
... nawet kolorystycznie żonie się spodobał hehe
... ale nie chciałbym żeby barwy zadecydowały o wyborze.
A co do alternatywnych propozycji ??
kolibereq
Miasto: Śląsk
Na forum od: 07.02.2013
«
26 Mar 2013, 18:44 »
Poleć żonie przymiarkę do Author Zenith ASl, wart uwagi, niby damska ale jednak bliżej jej do męskiej ramy, niż typowej damki. Ma ona od razu przełożenie 22, które tu mi zalecono. Ciekawa też opcja Zenith męski rozmiar 18. Dużo dobrego czytałam tu i na innych forach ostatnio o Unibike Viper (dobry stosunek ceny do jakości) i Kross Neos. Author daje gwarancję na ramę 5 lat, nie wiem jak inne.
Nie chodzę, jeżdżę, chyba zostanę listonoszem...
Parch
«
26 Mar 2013, 18:56 »
To prawda z tą 5 letnią gwarancją Authora
. Ale 5 lat to chyba nic skoro komunijne górale potrafią dwa pokolenia katować
. Po za tym nie mamy zamiary nimi skakać na rampach
. Ok zaraz obejrzę te rowerki
Waxmund
Moderator Globalny
Ironman
«
26 Mar 2013, 18:59 »
a żebyś się nie zdziwił
każda rama potrafi pęknąć. Mi po ~3 latach 'zwykłego' jeżdżenia pękła rama Garego Fishera (z dożywotnią gwarancją)...
www.waxmund.pl
Parch
«
26 Mar 2013, 19:05 »
Hmmm może i racja, gwarancja dobra rzecz
A co do wcześniejszych propozycji to szkoda że nie na tarczach :/
Borafu
Moderator Globalny
Miasto: Łódź
Na forum od: 02.04.2010
«
26 Mar 2013, 19:33 »
waxmund
, nie ściemniaj człowiekowi!
Przecież ty nie masz pojęcia jak wygląda zwykłe jeżdżenie
Parch
- a co by zmieniły tarcze?
Parch
«
26 Mar 2013, 19:45 »
Nic prócz efektu wizualnego
( wiem wiem troche żałosne)
A czym jeździłbyś na co dzień z tych propozycji ??
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież