Autor Wątek: MÓJ ŚWINIOLOT  (Przeczytany 1610 razy)

sarmata39

• Gość
MÓJ ŚWINIOLOT
« 26 Mar 2013, 15:46 »
Przedstawiam mój świniolot czyli CHECKER PIG zbudowany na ramie cr-mo podwójnie cieniowanej .
Amortyzator podobnie jak sztyca amortyzowana pochodzi z firmy SR SONTOUR i jest to Rux który ma 32mm golenie oraz pełną regulację . Obecnie posiada zmniejszony skok do 10 cm i 3 cm sagu powoduje że rower ma dobrą geometrię .
Osprzęt to głównie grupa LX oprócz łańcucha i tylnej przerzutki (XT)
Piasty to dzieło TRUVATIVA na łożyskach maszynowych , obręcze to pancerne RODI CR 19 a szprychy SAPINN .
Opony obecnie to Authory 1,95 semi slick ale na wyprawy zakładam CONTINENTALE TOR RIDE 1,75 z białym bokiem co wspaniale współgra z kolorystyką roweru .

sarmata39

• Gość
Odp: MÓJ ŚWINIOLOT
« 26 Mar 2013, 15:52 »
Dodaję zdjecia

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 26 Mar 2013, 16:39 »
Fajna maszyna, ale po co Ci bagażnik na sztycy jeśli masz klasyczny tylni?
Ciekawy projekt przedniego bagaznika:)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 26 Mar 2013, 17:25 »
może nie chce jeździć z jedną sakwą ;)
mnie z kolei zaciekawiła platforma z przodu...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 26 Mar 2013, 17:39 »
To chyba nie jest ten rower, z którym byłeś w  Bieszczadach, ale rowerek oryginalny. Coś się szykuje dłuższego?

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

sarmata39

• Gość
« 26 Mar 2013, 18:25 »
Tak , to nie jest rower z Bieszczad , jak zwykle składam rowery i znowu mam ich za dużo .
Konstrukcja tyłu jest przemyślana , po założeniu bocznych sakw miejsce górne zajmuje ciasno włożony namiot którego nawet nie muszę przywiązywać a dzięki górnej sakwie mam natychmiastowy dostęp do potrzebnych rzeczy . Kiedyś jeździłem z workiem bagażowym ale żeby dostać się do sakw trzeba było go odpiąć . Teraz mam problem z głowy i gdy jadę na krótkie wycieczki to nie biorę bocznych sak , wszystko ładuję w pionie dzięki temu zyskuję na aerodynamice oraz mobilności w ciężkim terenie .

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 26 Mar 2013, 20:59 »
To teraz czas na zdjęcia roweru z pełnym załadunkiem...

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
« 26 Mar 2013, 23:48 »
Wypasiony świniak, białe sprzęty mają to coś   ;) ciekawe jak z wagą całości i jak z dociążeniem przedniego koła po obciążeniu przedniego bagażnika ???

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 27 Mar 2013, 12:16 »
fajny rowerek, a patent z tyłu był nazwał "piętrową szafą",

gratulacje

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 27 Mar 2013, 14:44 »
Wypasiony świniak, białe sprzęty mają to coś   ;) ciekawe jak z wagą całości i jak z dociążeniem przedniego koła po obciążeniu przedniego bagażnika ???
tzn? co ma być nie tak z przednim kołem? mało to ludzi z kompletem sakw jeździ?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 27 Mar 2013, 15:05 »
Kolo jak kolo, mialem kiedys kosz mocowany tak do ramy i po wlozeniu wen 5kg rama zamieniala sie mokry klusek. Chyba jednak lepiej mocowac ciezary do widelca, nisko.

sarmata39

• Gość
« 27 Mar 2013, 16:00 »
Patent mocowania przedniego bagażnika do ramy jest wynikiem przetestowania czterech torebek mocowanych do kierownicy  , zawsze coś było coś nie tak a zwłaszcza kierowanie przypominające kierowanie Starem bez wspomagania . Wszystkie systemy mocowania bagażu do przedniego zawiasu albo sztywnego widelca upośledzają sterowanie rowerem oraz pochłaniają więcej energii do jego sterowania .
Oczywiście są pewne ograniczenia , a mianowicie ograniczenie pojemności bagażowej w stosunku do niskiego jeźdźca , ale w moim przekonaniu oraz moich potrzebach ten system jest dobry.

« 27 Mar 2013, 16:03 »
tzn? co ma być nie tak z przednim kołem? mało to ludzi z kompletem sakw jeździ?

Podejrzewam że ta przednia platforma zamontowana jest po to aby dociążyć przód, ciekawi mnie ile trzeba kilo wrzucić aby się fajnie jechało. Sam mam podobny problem i kombinuję jak rozłożyć najlepiej masę bagażu nie mając możliwości zamontowania low ridera. Podejrzewam że ciężko jechać w lekkim terenie mając prawie cały bagaż z tyłu.
« Ostatnia zmiana: 27 Mar 2013, 16:10 Damian90 »

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 27 Mar 2013, 16:50 »
W lekkim terenie nie jest ciężko :) 
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 28 Mar 2013, 00:22 »
W lekkim terenie nie jest ciężko :)

Lekko z przodu, ciężko z tyłu  ;) Kiedyś zapakowałem cały bagaż na tył tak że wystawał za tylne koło, jakież było moje zdziwienie po nadepnięciu mocniej w pedał  ::) Na szczęście nie trzeba mieć low ridera żeby wozić z przodu małe sakwy  :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum