Autor Wątek: Przystosowanie sklepowego Maxima do wyprawy  (Przeczytany 512 razy)

Offline kacper

• Miasto:
  • Na forum od: 31.03.2013
Przede wszystkim chciałem serdecznie powitać wszystkich forumowiczów, jednocześnie gratulując świetnego forum. Czytam je dopiero od wczoraj, ale moja pierwsza wyprawa, gdyby nie fatalna aura, mogłaby się odbyć dzisiaj ; )

Z góry przepraszam, jeśli tym postem naruszyłem jakiś punkt regulaminu, nie do końca się orientuję jeszcze w systematyce forum.

Do rzeczy.
W lipcu mam zamiar odbyć podróż rowerową po Norwegii, z braku własnego sprzętu (w mojej 'karierze' skradziono mi już dwa przyzwoite xc...), jestem zmuszony użyć trekkingowego Maxima mojego Taty.

Jest to kilkuletni Maxim Excursion 410.
Mając około 1000 zł (najchętniej wliczając sakwy na tył), jakie części powinienem wymienić przede wszystkim?

Na moje oko, z całą pewnością kierownica i siodło (to aktualne to bardzo szeroka, żelowa kanapa) oraz oświetlenie powinny pójść do wymiany. Czy bagażnik nadaje się do zamocowania sakwy/sakiew?

Dokładny setup roweru znajduje się pod tym linkiem (http://bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&baza=rowery&pid=931)

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady, pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 31 Mar 2013, 16:18 kacper »

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Ja bym zmieniła siodełko, bagażnik i opony na coś z serii marathon. Reszta jeśli dobrze działa to wystarczy. Norwegia kraj cywilizowany, w razie czego wszystko kupisz bez problemu.
Masz już trasę zaplanowaną?

Offline kacper

• Miasto:
Dzięki za odpowiedź. Masz może jakieś konkretne propozycje co do bagażnika i siodła?

Póki co brak planów co do trasy (tylko tyle, że mamy cały lipiec i trzeba oczywiście dojechać do Nordkapp ;))

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
Na Nordkapp nie będzie tak łatwo znowu, są odcinki naprawdę długie bez cywilizacji, nie byłem nigdy rowerem ale samochodem i jest lekko dziko :) Sam jedziesz czy z kimś ?

Co do siodełka zaraz będzie bitwa o brooksa :)
Bagażnik tubus
Sakwy crosso

:)

Generalnie wczytaj się w zaspamowane forum :) trochę ci to zajmie ale warto :)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Tubus dobry, ale drogi. Na allegro coś na pewno znajdziesz. Patrz, żeby wytrzymałość z 25kg miał i jak najmniej śrub. Siodełko zależy od własnych preferencji, jeśli masz możliwość 'przymiarki', jazdy próbnej przed zakupem to skorzystaj. Choć i tak dopiero po dłuższej jeździe można ocenić czy pasuje.
I nadal twierdzę, że Norwegia jest na tyle cywilizowana że nie warto się sprzętem przejmować. Pojeździj po swojej okolicy i sprawdź jak się rower sprawuje. Tyle.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Gdzie ty tam Meride widzisz? :P

Wystarczy opony wymienić i możesz wyruszać w trasę.

Offline kacper

• Miasto:
Maxim, oczywiście, nie Merida  :P

Dziękuję bardzo za dotychczasowe odpowiedzi!

Offline Mężczyzna patyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.12.2012
Sprawdź sobie czy Ci się na nim dobrze jeździ bo może się okazać że nie będziesz musiał nic kupować. Jedynie jakieś zapasowe części i narzędzia.
Sakwy weź Crosso albo jak masz więcej wolnej kasy to Ortlieb - spokojnie powinny się trzymać na tym bagażniku co masz.

"Wszystko stoi. Rowerzyści nie"

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Wg mnie:
* pedały (zagotujesz te plastusie na pierwszej "płaskiej" :) )
* bagażnik (jaki solidny massload, często za grosze można dostać na pewnym serwisie aukcyjnym), Crosso dostanie podobno w czerwcu..
* opony (chociaż.. prawdę powiedziawszy też nie na 100%, trudno wróżyć).

Siodełko jak każde.. do d. jest, najpierw zobacz, czy Ci pasuje. Bardziej martwiłbym się o amortyzowaną sztycę.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Z bagażników to jeszcze Pletscher może wchodzić w rachubę. Używki można kupić dosyć tanio.
Jedną wyprawę w niezbyt trudnym terenie powinno przetrzymać większość bagażników. Jak Cię stać to kup Tubusa bo warto a jak Cie nie stać to zacznij na niego zbierać :)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Jako, że kilka tych rowerów przeszło przez moje ręce wtrącę swoje 3gr.
Przed dłuższym wyjazdem konieczny oczywiście będzie przegląd napędu, hamulców i dokręcenie wszystkich śrubek. Jeśli masz koła dokręcane śrubami ja bym wymienił ośkę i wrzuciłbym tam szybkozamykacz(przydaje się przy wymianie dętki, nie trzeba wozić kluczy płaskich). Przednia lampka może upierdliwie opadać raz w lewo, raz w prawo, raz na oponę(ten model tak ma) więc zadbał bym o solidniejsze jej przytwierdzenie lub wymienił na coś lżejszego/wygodniejszego.
Upewnij się (przy pomocy zwykłego magnesu) co w twoim rowerze jest aluminiowe a co zrobione ze stali (np szprychy) taka wiedza przyda ci się przy serwisowaniu roweru i będziesz wiedział co może pożreć rdza(i o co trzeba dbać), a co niet.
No i najważniejsze: amortyzator. Sprawdź czy nie ma luzu i dbaj o niego.
Ja bym jeszcze wywalił tę pseudo osłonkę na przerzutkę..

Offline kacper

• Miasto:
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi!  :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum