Autor Wątek: Jestem Batmanem?  (Przeczytany 12073 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Jestem Batmanem?
« 3 Lut 2009, 14:25 »
Cytat: "Joseph"

"Wyrzeźbiony" kawałek aluminiowego profilu 25x25mm :) do tego dwie diody Cree R2, przetwornica od EdiM'a, dwa dyfuzory i akumulator od.... wkrętarki (acz niedługo będzie zmieniony).
Jak to poskładamy do kupy - dostajemy do 550lm światła, czyli tyle co +/-  60W klasyczna żarówka, acz skupione (14*)
Zdjęcia dodam za 2-3h.

Z opisu wygląda niesamowicie. Ile waży? Jak często trzeba ładować? Zrobiłbyś więcej takich? Bo użyte przez Ciebie pojęcia (przetwornica, dyfuzor) mnie osobiście nic nie mówią ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
Jestem Batmanem?
« 3 Lut 2009, 19:22 »
Cytat: "aard"
Z opisu wygląda niesamowicie. Ile waży? Jak często trzeba ładować? Zrobiłbyś więcej takich? Bo użyte przez Ciebie pojęcia (przetwornica, dyfuzor) mnie osobiście nic nie mówią ;)

Waży ze ~100gr (strzelam - poza użytym aluminium nie ma tam co ważyć) + waga zasilania.
Ładowanie: ten akumulator starcza od 1,5h trybu maksymalnego i ~6h trybu najsłabszego - ale ten najsłabszy, i tak jest przyzwoity ;)
ale np. po zmianie na 6*18650 akumulator będzie lżejszy, i powinien starczyć na ~6 godzin w trybie max., i z dobę w trybie low

Na zdjęciach widać 2 przełącznika:
1. OFF - połowa prądu - maksymalny prąd
2. 1/2 diody

zatem teoretycznie mamy 4, a w praktyce 3 tryby/

koszta:
diody Cree R2 x2: 64 PLN + 6 PLN przesyłka
Przetwornica R105: 27 PLN
Dyfuzory LEDIL CRS-D: 16 PLN
uchwyt: 16 PLN
przesyłka 2 powyższych: 6 PLN
przełączniki: 3 PLN
śrubki: 3 PLN
kątownik: 5 PLN
plus jakieś przewody, kabel, kleje termoprzewodzące, klej na gorąco (glut), klej do uszczelnienia.

Wychodzi ~148 PLN + koszta 'nieokreślone', to czego nie chciałem szacować,

ostatnio chciałem zrobić lampkę na MC-E, uprzednio pozbywszy się tej i podobnej jedno diodowej po kosztach części, jednak za cenę 162 PLN + moja wysyłka nikt się chętny nie znalazł, i na allegro, i na forumrowerowe.org,
tu o tym nie pisałem, ponieważ lampka raczej nie jest specjalnie wyprawowa, potrzeba dość przyzwoitego zasilania, na AA nie pociągnie

Wykonać - mógłbym,
jednak wolał bym najpierw ją wykonać, a następnie ew. zaoferować - co by był to w pełni sprawny produkt, a i tak jeszcze jednej takiej potrzebuje.

Lampka nie posiada jednak zasilania!

Tutaj jest kilka podobnych, i innych projektów: http://swiatelka.pl/viewforum.php?f=23
a wygooglac  można jeszcze więcej :)

BTW. Zdjęcia poglądowe, wykonane na szybko telefonem, nie na mojej kierownicy :)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Jestem Batmanem?
« 3 Lut 2009, 21:44 »
Joseph jeszcze trochę i zostaniesz Orłowskim w branży oświetlenia ;)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Jestem Batmanem?
« 3 Lut 2009, 23:44 »
Dzięki za obszerne wyjaśnienie. Koszty wydają się umiarkowane w porównaniu z produktami "firmowymi", tylko że to Twoje urządzenie wygląda na rzeczywiście niezbyt poręczne do sakwiarstwa. Zarówno przez ten kabel jak i wagę całego zestawu. Akumulatory ważą niekiepsko...

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Jestem Batmanem?
« 4 Lut 2009, 00:01 »
Joseph, ja widzę w Tobie bardzo poszukiwany talent  :mrgreen:

Jako obyty z elektronika napewno będziesz wiedział jak najefektywniej wykorzystać prąd z piasty z prądnicą (6V 3W) do ładowania akumulatorków AA, telefonu a może nawet mini laptopa (np IBM Lenovo X61) o ile to wogóle możliwe :)

Podjąłbyś się przemyślenia takiej wizji :?:
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Joseph

Jestem Batmanem?
« 4 Lut 2009, 17:24 »
Cytat: "szkodnik"
Joseph, ja widzę w Tobie bardzo poszukiwany talent  :mrgreen:

Ja to tak na prawdę noga jestem ;)

Jako obyty z elektronika napewno będziesz wiedział jak najefektywniej wykorzystać prąd z piasty z prądnicą (6V 3W) do ładowania akumulatorków AA, telefonu

Z tym to nie jest aż tak łatwo,
ale jest np. coś takiego: http://charbike.webpark.pl/
do tego jeszcze ładowarka samochodowa.

a może nawet mini laptopa (np IBM Lenovo X61) o ile to wogóle możliwe :)
Z 3W (choć tak naprawdę wyciągnąć można znacznie więcej) raczej ciężko.
mam x31, w trybie ekonomicznym pobiera ~10-12W, ładowarka zapewne ma większe zapotrzebowanie (ma jakąś swoją sprawność).
chyba że można jakoś ładować mniejszym prądem ?

Temat dynamo też jest podjęty tutaj: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=890
możliwe że niedługo EdIM zaprezentuje sterownik pod dynamo,
wtedy będzie można zrobić porządną, wyprawową lampkę :)

Jestem Batmanem?
« 4 Lut 2009, 18:39 »
Noo i jest to już spory krok do przodu :)

Mam nadzieje że jak coś sie na światełkach.pl wyświetli to dasz znać ;)

Jeszcze kwestia: kupić od tamtego gościa czy bawić się samemu..?

A może dałoby się ładować jakiś akumulator żelowy 12V i z niego laptopa? (Piotr Kierzkowski na Papui zasilał normalnych rozmiarów laptopa z takiego akumulatora ładowanego dużym panelem słonecznym)  Jak są przetwornice samochodowe 12->230V to może i to by było wykonalne..

Moderator proszony o odcięcie tam gdzie czeba i zrobienie nowego tematu w dziale "sprzęt"
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Joseph

Jestem Batmanem?
« 4 Lut 2009, 21:50 »
A może dałoby się ładować jakiś akumulator żelowy 12V i z niego laptopa? (Piotr Kierzkowski na Papui zasilał normalnych rozmiarów laptopa z takiego akumulatora ładowanego dużym panelem słonecznym)  Jak są przetwornice samochodowe 12->230V to może i to by było wykonalne..

IMO Jak najbardziej można,
akumulator żelowy pewnie można by i ładować prosto z charbike,
a prawdopodobnie udało by się też łatwiej (jednak nie jestem w 100% pewien, nie mam jeszcze dynama, nie znam charakterystyk) - wyprostować to co mamy z dynama, i z tego ładować 2 równolegle połączone akumulatory 6V, a po spięciu w szereg mamy 12v do przetwornicy.
Zamiast przetwornicy i tak była by lepsza ładowarka samochodowa, można ją podpiąć bezpośrednio do aku 12V, a na pewno ma sprawność lepszą niż komplet przetwornica 12V/230V -> zasilacz 230V.

Można popytać też na swiatelka.pl - tam można uzyskać bardziej kompetentną odpowiedź :)

pozostaje tylko kwestia masy całego zestawu - szczególnie akumulatorów żelowych...
6v 4,5Ah waży ~1kg, a nie jest to dużo, rozładowując go szybko mamy tak na prawdę ~2Ah
do tego zasilacze, przetwornice... dużo za dużo tych kg, jak na wyprawę rowerową :)

Jestem Batmanem?
« 5 Lut 2009, 03:28 »
Nie no tą przetwornicę 12/230 to tak tylko podałem.. jako podparcie tezy że byćmoże wykonalne jest ładowanie aku 12 z dynama 6 ;)

Rzeczywiście waga zestawu z akumulatorem może być zbyt duża..  

Ale te małe laptopy chyba maja też zasilacze pod gniazdo zapalniczki samochodowej? Ciekawe czy charbike by to uciągnął ;)

Ładowarkę AA i telefon napewno da się zasilać (kwestia jeszcze czy lepiej przez gniazdo zapalniczki samochodowej czy bezpośrednio). Jak by się dało jeszcze małego laptopa ładować... ;)
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Joseph

Jestem Batmanem?
« 11 Mar 2009, 10:48 »
:wink:

Do tego białego płotka jest 30-35m.
a zdjęcie i tak jest przekłamane, nie widać aż tak mocno białej plamy po środku, a oświetlona powierzchnia jest większa, widać było też 'trochę' za płotkiem. Pewnie przez małą pojemność tonalną matrycy...

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Jestem Batmanem?
« 11 Mar 2009, 10:51 »
Pięknie! Czyli Twoja idea funguje :)

A tak OT: Joseph, widac, że jeździsz (jakieś zimowe zdjecia, teraz to), więc czemu na BS wciąż zero? :o

Offline Joseph

Jestem Batmanem?
« 11 Mar 2009, 11:00 »
Cytat: "aard"
A tak OT: Joseph, widac, że jeździsz (jakieś zimowe zdjecia, teraz to), więc czemu na BS wciąż zero? :o

Ot, błahy problem - licznik mi się rozszczelnił, a konkretniej - pogubił przyciski :D a sezon taki, że nie da się z nim jeździć. To trzecia Sigma gubiąca przyciski, kolejnej nie kupię, a na alternatywę nie mam pomysłu (przynajmniej poza sezonem).

A GPSa 'po miescie' nie chce mi się wozić, ostatnie wpisy są z GPSa właśnie, ale tylko dlatego ze ekipa chciała zrzut trasy.
może zacznę z nim jednak jeździć, Fajna sprawa BS, też żałuję że zaniedbałem.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Jestem Batmanem?
« 11 Mar 2009, 11:31 »
No, jak miałem problem z licznikiem, to kupiłęm speedmastera 5000. Taniocha, a swoje zadanie spełnia. Oczywiście tylko podstawowych 5 funkcji, ale na BS w wariancie wąskim wystarcza. Teraz mam go jako rezerwowy.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Jestem Batmanem?
« 11 Mar 2009, 12:45 »
Cytat: "Joseph"
To trzecia Sigma gubiąca przyciski, kolejnej nie kupię

Miałem tak samo, to chyba przypadłość tych liczników.

Offline krzycho00

• Miasto: Radom
  • Na forum od: 11.08.2008
Jestem Batmanem?
« 11 Mar 2009, 14:07 »
im tańsze tym lepsze :D mialem jakis licznik za 30zl działał mi przez 3 lata dopóki kabla przez przypadek nie przeciąłem, teraz mam cateyea i sam problemy z nim :x

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum