Autor Wątek: Jestem Batmanem?  (Przeczytany 12071 razy)

Offline krzycho00

• Miasto: Radom
  • Na forum od: 11.08.2008
Jestem Batmanem?
« 12 Mar 2009, 13:20 »
Cytat: "aard"
Ja nie wiem (i nikt nie wie), czy na skrzyżowaniu szprych to jest "wystarczająco blisko" piasty.

wczesniej miałem tak zaczepiony licznik i wszystko dzialało i liczylo  :D przez 3 lata wiec nie wiem, moze ten sensor jakis dziwny, zobacze w sobote na wielkim tescie nowego amorka :D moze juz bedzie liczył

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Jestem Batmanem?
« 12 Mar 2009, 14:02 »
Krzycho00 nie zrozumiał podstawowych prawd dotyczących mechaniki rowerowej. Jak tylne koło wyprzedza przednie, to znaczy, że zawróciłeś i jedziesz już
z powrotem. Chyba logiczne ? :D

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Jestem Batmanem?
« 12 Mar 2009, 14:18 »
a jak aard wytłumaczysz że mój licznik (stara Sigma 906) potrafił wskazać Vmax rzędu 300 km/h? :lol:
wcześniej miałem licznik Techwella i wszystko było ok, potem zmieniłem na ów Sigmę na nowej podstawce i zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Czyżby to kłopoty kompatybilności starego licznika z nowa podstawką?

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Jestem Batmanem?
« 12 Mar 2009, 17:07 »
Krzysiek, co do ClikTec-a to nie mam pojęcia jak to działa bo ja u siebie mam zwykły przycisk- bardzo swoją drogą precyzyjny...Ja mam magnes zamocowany jeszcze wyżej niż Ty i jest wszystko ok. Nie wiem dlaczego u Ciebie tak przekłamuje wskazania. Jak ja porównywałem prędkość z licznika mojego i licznika firmy Echo to wskazania różniły się ok 1.5km/h natomiast w czasie jazdy pokazuje ładnie przyśpieszenie. Jedyne co mnie zastanawia to dokładność do 0.1km/h a zaczyna mi pokazywać od 4.5km/h, jak prowadzę rower wolniej to pokazuje po prostu 0km/h.

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
Jestem Batmanem?
« 12 Mar 2009, 17:53 »
Z tematu odblaskowo-lampkowego zrobił się nam temat licznikowy :)
Ktoś może go wydzielić ?

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Jestem Batmanem?
« 12 Mar 2009, 20:21 »
Cytat: "transatlantyk"
Jak tylne koło wyprzedza przednie, to znaczy, że zawróciłeś i jedziesz już
z powrotem. Chyba logiczne ?

Nie no.. jak zawracasz to zamieniasz kierownicę i siodełko miejscami.. ;)
A jak masz za wysoko siodełko to spuszczasz powietrze z opony :P
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline krzycho00

• Miasto: Radom
  • Na forum od: 11.08.2008
Jestem Batmanem?
« 13 Mar 2009, 10:18 »
Cytat: "transatlantyk"
Krzycho00 nie zrozumiał podstawowych prawd dotyczących mechaniki rowerowej. Jak tylne koło wyprzedza przednie, to znaczy, że zawróciłeś i jedziesz już
z powrotem. Chyba logiczne ? :D

Jak tylnie kolo wyprzedza przednie :D W takim wypadku ma wieksza predkosc od przedniego czyli gubisz przednie kolo :D
rafalb, jak znam mojego farta to trafiłem na wadliwy egzemplarz :D

Offline Dynuel

• Miasto: Zgierz, York UK
  • Na forum od: 21.12.2008
Jestem Batmanem?
« 12 Maj 2009, 03:51 »
i jak miał ktoś tego CharBike? ja napisałem do kolesia i czekam,

kurcze zestaw dynamo + charbike pozwolił by mi podłączyć pod niego GPS, ładować akumulatorki AA oraz akumulatorki do aparatu, i problem zasilania by został rozwiązany...

Offline Dynuel

Jestem Batmanem?
« 15 Maj 2009, 15:53 »
Dynamo już mam, a charbike zostały właśnie dzisiaj wysłane z Polski... teraz tylko czekać ;]

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Jestem Batmanem?
« 15 Maj 2009, 19:18 »
hmmm, w Szkocji chyba będziesz odwiedzał od czasu do czasu sklep, i zakup baterii chyba nie będzie stanowił problemu, hm ? Czy to już na kolejne wyprawy ma się przydać....  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Dynuel

Jestem Batmanem?
« 15 Maj 2009, 20:41 »
no to zalezy jeszcze od tego czy kupie sobie aparat z dedykowanym akumulatorem, a takowe nie są powszechnie dostępne, a ładowanie jednego to z 2-3h... wiec dynamo i charbike moze okazać sie niezbędne... a zresztą możliwość ładowanie baterii samemu moze być całkiem wygodna ;]

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Jestem Batmanem?
« 15 Maj 2009, 22:48 »
na zjeździe czy na prostej można jeszcze podłączyć, ale pod górę dociążać się jeszcze dynamem?  ciekawy jestem wrażeń :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Jestem Batmanem?
« 15 Maj 2009, 22:49 »
ja tam Dynuela rozumiem. Fajnie być całkowicie samowystarczalnym. A jeszcze On ma ten komfort, że nie musi się przejmować wagą... ;)

Dynuel, a na jakie dynamo toto działa? Takie zwykłe "naoponowe" pociągnie, czy trzeba wymieniać przednią piastę? Może bym to kupił zamiast panela słonecznego, który właściwie przestał działać...?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Dynuel

Jestem Batmanem?
« 16 Maj 2009, 02:38 »
Dynamo jakiekolwiek mające na wyjściu 6v3W (to standard), ja mam takie:
http://www.sjscycles.co.uk/product-Busch-and-Muller-Busch-and-Muller-Dymotec-6-Sidewall-Bottle-Dynamo-1101.htm

Charbike tutaj: http://charbike.webpark.pl/

I podłączasz do tego co kolwiek na ładowarkę samochodową, bądź USB (do tego potrzebna przejściówka)...

Jak to działa jeszcze nie wiem... ale jak dostane nie omieszkam umieścić tutaj jakichś testów...

Cytat: "aard"
Fajnie być całkowicie samowystarczalnym.

A niezależność to jest dla mnie jeden z najważniejszych elementów wypraw rowerowych :D

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Jestem Batmanem?
« 16 Maj 2009, 09:10 »
trzymam kciuki i czekam z niecierpliwością na relację, bo mam cichą nadzieję, że będę mógł w taki sposób ładować odtwarzacz MP3 ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum