Autor Wątek: Z okolic Warszawy nad Polskie morze  (Przeczytany 1281 razy)

Offline Mężczyzna criginold

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 26.06.2012
Z okolic Warszawy nad Polskie morze
« 1 Kwi 2013, 15:15 »
Witam,
Planujemy z kolegą wyjazd rowerowy nad Polskie morze (nie mamy określonej docelowej miejscowości nadmorskiej-dowolna) w maju lub czerwcu.
Pierwszy problem to wytyczenie trasy. Na pewno po drodze chcemy zobaczyć
Płock i Toruń. Następne wytyczne jakie mamy to jak najwięcej jazdy po
ścieżkach rowerowych i wsiach, jak najmniej po ruchliwych drogach z
sąsiedztwem TIRów itp.
Google podpowiedziało mi szlak bursztynowy greenway. Jechał ktoś tym
szlakiem? Zależy nam, żeby jak najwięcej ciekawych miejsc zobaczyć po
drodze nie zbaczając przy tym mocno z trasy.
Szczerze to liczę na to, że forum przegląda osoba, która kiedyś wybrała się na taką wycieczkę i może poratować gotową mapką.

Z góry dzięki za wszelką formę pomocy.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Szczerze to liczę na to, że forum przegląda osoba, która kiedyś wybrała się na taką wycieczkę i może poratować gotową mapką.
Jak dobrze trafisz to nie tylko mapką, ale i zdjęciami poratuje i nie będziesz musiał w ogóle jechać  :D

Twój wyjazd chcesz zrobić jadąc wg czyjejś mapki?  :o

Przecież to nie przeprawa przez niezbadaną dżunglę czy pustynię.
Planowanie to także część wyjazdu. Zaprojektuj sobie trasę sam wg własnych upodobań i pokaż, to ew. doradzimy.

Ehh, ale jesteście:P
to biorę się za googlanie atrakcji turystycznych po drodze.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
No i tak trzymać!

Tu masz jedno ze źródeł informacji: http://mapa.polskaniezwykla.pl/

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Do Płocka z Warszawy możesz pojechać przez lub obok Kampinosu, potem fajną ścieżką rowerową wzdłuż wału wiślanego. Do Torunia po północnej stronie Wisły małą drogą przez Bobrowniki, lub po południowej przez pojezierze jakośtam-jakieśtam (sprawdź), ale tam jest dużo piachu. Jako atrakcję polecam przepłynąć przez Wisłę którymś z malutkich promików, np. opodal Kwidzyna. Potem najlepiej jechać przez Bory Tucholskie i Kaszuby, a jakie atrakcje tam są to sam sobie poszukaj.

Mogę podsunąć kilka fajnych dzikich miejscówek nad morzem jak chcesz.

Odp: Z okolic Warszawy nad Polskie morze
« 10 Kwi 2013, 14:32 »
Ok trasa:
Dzień 1: Okolice wawy->Kampinos->przekroczenie Wisły w Wyszogrodzie->Płock(Nocleg)
Dzień 2: Płock(wracamy na lewą stronę Wisły)->Włocławek->Toruń->jezioro chełmżyńskie(Nocleg)
Dzień 3: jezioro chełmżyńskie->Grudziądz->Kwidzyn->Jezioro Dąbrówka(nocleg)
Dzień 4: Jezioro Dąbrówka->Malbork-> Gdańsk

Tak wygląda wstępna wersja trasy. Możecie polecieć jakieś ciekawe miejsca w okolicach tej trasy?

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 10 Kwi 2013, 14:40 »
Odcinek Malbork - Gdańsk pojechałabym przez stary most w Tczewie i dalej szlakiem Mennonitów.

Offline Mężczyzna MichałŁódź

• Ex navicula navis
  • Na forum od: 19.02.2012
« 11 Kwi 2013, 20:07 »
Ja za Toruniem przeskoczyłbym na lewy brzeg Wisły zahaczając wpierw o Zamek Bierzgłowski, następnie poprzez Chełmno (miłe miasteczko z licznymi gotyckimi zabytkami) i Świecie (zamek) kierowałbym się na Gniew. Tam, po wizycie na następnym zamku, przeprawił bym się promem na prawy brzeg i dalej już prosto do Malborka.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 11 Kwi 2013, 20:51 »
Ja za Toruniem przeskoczyłbym na lewy brzeg Wisły zahaczając wpierw o Zamek Bierzgłowski, następnie poprzez Chełmno
Hmm...
Na moje oko to wszystkie te 3 punkty są na prawym brzegu Wisły.

Offline Mężczyzna KiESWY

• Na forum od: 27.05.2012
« 11 Kwi 2013, 21:44 »
Ok trasa:
Dzień 1: Okolice wawy->Kampinos->przekroczenie Wisły w Wyszogrodzie->Płock(Nocleg)

Zamiast zmiany stron w Wyszogrodzie poleciłbym trasę dalej po lewej stronie. Dlaczego?
1. Potencjalne noclegi nad jeziorami Zdworskim, Łąckim, ewentualnie Białym (oblegane w sezonie, w maju nie będzie problemów) i Lucieńskim (moim ulubionym, tuż za ośrodkiem prezydenckim masz fajną dziką miejscówkę)
2. DW 575 jest spokojniejsza niż DK 62
2. Płock... jeżeli wystartujesz z Warszawy nad ranem wszystko będzie zamknięte wieczorem (znaczy się katedra... itp) jeśli zaczniesz gdzieś z Mazur Płockich, do miasta dotrzesz o bardziej przyjaznej porze.
4. Nie wiem czy mogę wkleić komercyjnego linka... hmmm, jeśli lubisz piwo polecam browar w hotelu Płock (centrum), gdzie ważą piwo (!) Krakowskie (to chyba od nazwiska) moim zdaniem jedno z lepszych w kraju, tu musisz być z kolei wieczorem... Twój wybór. Zawsze możesz wpaść, zwiedzić miasto, dokonać stosownych zakupów i uciec nad Lucieńskie (jakby co dam dokładny namiar GPS)

« 12 Kwi 2013, 12:00 »
ok, dzięki Wam za odpowiedzi. Bardzo mi pomogliście. Jak skoryguje trasę to podeślę. Pozdrawiam.

Offline Mężczyzna kuba2354

• Miasto: Leźno k/Gdańska
  • Na forum od: 08.04.2013
« 12 Kwi 2013, 14:22 »
http://goo.gl/maps/pgyqs -> Myślę, że to dobra trasa. Jedź do samego Płocka i nie przechodź w Wyszogrodzie, bo potem DK62 jedziesz. Z Płocka do Włocławka jedź tą "trzycyfrówką". No niestety.. Z Włocławka masz o tyle do bani o ile nie lubisz jeździć DK1. Ale masz duże pobocze, ale też dużo wariatów. Zawsze możesz cofnąć sie na prawy brzeg Wisły i jechac do Torunia bokiem. Z Torunia leć najlepiej na Grudziądz i na Kwidzyn. i do Malborka. Bokiem krajówki idzie jakaś wojewódzka. Z Malborka do Tczewa niestety DK22 bo inaczej się nie da. A od Tczewa możesz śmiało lecieć DK91, bo się kilka km dalej zaczyna ścieżka rowerowa (jadąc do Gdańska po lewej stronie).

Zaopatrz się w dobrą mapę. ; ) Bo to podstawa. Najlepiej taką, żebyś widział boczne drogi - niekoniecznie DW i DK. : )

Kuba ; )

Offline Mężczyzna MichałŁódź

• Ex navicula navis
  • Na forum od: 19.02.2012
« 12 Kwi 2013, 16:20 »
Ja za Toruniem przeskoczyłbym na lewy brzeg Wisły zahaczając wpierw o Zamek Bierzgłowski, następnie poprzez Chełmno
Hmm...
Na moje oko to wszystkie te 3 punkty są na prawym brzegu Wisły.
Zgadza się. Zarówno Zamek Bierzgłowski jak i Chełmno są na prawym brzegu wisły. Dlatego jeśli raczysz zauważyć napisałem "wpierw".

Offline Mężczyzna bialypawel

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 19.02.2013
« 18 Kwi 2013, 09:23 »
Jeśli bedziesz na prawym brzegu to polecam trasę wzdłuż wałów wiślanych, od Gniewskich Pól (niedaleko Kwidzyna) i  na północ drogą 605. Na wysokości Janowa mijasz przeprawę promową do Gniewu i jedziesz dalej do Białej Góry- gdzie możesz obejrzec bardzo ciekawe śluzy spinające Wisłę z Nogatem (kawał pięknej roboty hydroinżynieryjnej) a dalej jedziesz do miejscowości o wdzięcznej nazwie Piekło (wszystkie  tabliczki  z nazwą zostały pozdejmowane przez amatorów piekielnych wrażeń;-) ) A stamtąd już do Malborka blisko.
Przed Sztumskim Polem  malutki rodzinny kemping (był 2 lata temu).

wspomniany wyjazd już jutro. Tak się złożyło, że mamy wszystko poza wytyczoną trasą. Znamy jedynie kierunek: Polskie morze.

Wstępna wersja trasy wygląda tak:
Start Żyrardów-> z Żyrardowa do Sochaczewa DK 50->Z Sochaczewa do Płocka DW577
->Z Płocka do Włocławka DW265->z Włocławka do Torunia przez Bobrowniki->z Torunia na Zamek Bierzgłowski DW553, Chełmno, Świecie, Gniew, Malbork, Gdańsk.

Jak widzi Wam się ta trasa? zmienili byście coś? Jakieś atrakcje turystyczne o które warto zahaczyć po drodze?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum