Autor Wątek: Odzież i buty na rower i w góry.  (Przeczytany 2326 razy)

Offline Mężczyzna Alchemik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 11.04.2012
Odp: Odzież i buty na rower i w góry.
« 13 Kwi 2013, 23:52 »
jamihau
Dzięki. W sumie o takie buty mi chodzi. Zdaję sobie sprawę, że idealne buty przeznaczone jednocześnie do jazdy i do chodzenia nie istnieją, ponieważ są to różne konstrukcje i zawsze przyczepność, komfort chodzenia, przemakalność czy inne cechy będą się wzajemnie wykluczać. Na moje potrzeby muszę mieć jedną parę, w której będę mógł pedałować, chodzić po nizinach i raz na jakiś czas wyskoczyć w niższe góry.

łatośłętka
Podałeś bardzo ciekawe propozycje, tylko skąd ja na to wszystko wezmę kasę ;-) O skarpetach nie pomyślałem, a to ważne. O wełnie merino wiele czytałem, więc jest w planach. Koncepcje ubrania też ciekawe. A gdzie były takie trudne warunki?
Mnie do tej pory pogoda pokonała tylko w Szkocji, gdzie poddały się nawet buty z goretexu.

Odnośnie wysokich butów w góry to racja, ale wszystko zależy od tego jakie góry, co jest na plecach i jakie są warunki. Jadąc rowerem nastawiam się na niższe góry typu np. Dinara  gdzie ludzie wjeżdżali nawet rowerami górskimi. Nie ma potrzeby używać tam wysokich butów. W Hiszpanii będę na podobnej wysokości do 2,5 tys. W wyższe partie gór to raczej wyprawa z plecakiem bez roweru. Na takie góry mam już Hanwagi Atlas - przetestowane w Alpach. Nie nadają się jednak do zabrania na wyprawę rowerową, ponieważ zabierają za dużo miejsca i są za ciężkie.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwi 2013, 09:13 Alchemik »

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 14 Kwi 2013, 07:48 »

Zapożycz się zwykle i po prostu, zadłuż się po uszy u tzw. bliskich na taki procent, jaki na ich oszczędności oferuje im bank. Stopniowo, w miarę tak zwanych możliwości, spłacaj. Jakichś czas właśnie tak jechaliśmy.
Zapomniałem o ochraniaczach przeciwdeszczowych na buty. Takie szersze, na prawie każdy but, np.
http://www.roseversand.de/artikel/vaude-ueberschuhe-gaiter/aid:481109
Artykuły Vaude kupisz chyba też już w Polsce.
Bez ochraniaczy się nie ruszam, nawet jadąc do roboty je biorę - dużo nie ważą, but suchy, w przypadku najgorszych, długich przejazdów nie masz w butach litrów wody. Miałbyś się zdecydować weź rozmiar większe.
Bardzo północna Skandynawia.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna jamihau

• Miasto: bylegdzieśdalej
  • Na forum od: 06.03.2013
« 14 Kwi 2013, 12:47 »
Alchemik
Cieszę się, że mogłem pomóc.  Dodam, że zabieram je ze sobą na wyprawy typu Czarnogóra, Gruzja Armenia, wraz z sandałami Source i w zasadzie mi to wystarcza, i tak głównie jeżdżę w sandałach bo zwykle ciepło... W goretexie raczej jest zapot. A co do sadałów Source, gdybyś kiedyś potrzebował jakichś to muszę przyznać, że to mistrzostwo świata jest, używam je już 6 rok.
Tu masz jakieś Aku na ebay.de tańsze o 100.

http://www.ebay.de/sch/i.html?_trksid=p5197.m570.l1313.TR0.TRC0&_nkw=aku+rock&_sacat=0&_from=R40

na amazon.de trochę droższe ale wciąż tańsze.

Offline Bicycles couple

• Miasto: Duisburg
  • Na forum od: 12.12.2012
    • Bicycles'couple
« 20 Cze 2013, 18:09 »
My aktualnie jeździmy i chodzimy w niskich Aku:
http://www.aku.it/us/scheda/famiglia/97/1003/rock_lite_gtx.html

Nie możemy narzekać, spisują się świetnie, czy dotrwają do końca wyprawy? To dopiero się okaże w grudniu, ale na razie wygląda to całkiem obiecująco.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 9 Mar 2016, 12:41 »
Pojedź i nam opowiedz

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: