Autor Wątek: Nakolanniki z windstopperem  (Przeczytany 4106 razy)

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
Nakolanniki z windstopperem
« 16 Kwi 2013, 10:58 »
Poszukuję jakiś nakolanników, których można będzie można używać w cieplejsze dni. Znaczy nie poszukuję zwykłych ocieplaczy na zimę, tylko raczej czegoś cienkiego w czym można jeździć jak będzie zimny wiatr. Muszą być zakładane bezpośrednio na kolano, a nie na spodnie tak jak motocyklowe, bo bardzo często jeżdżę w krótkich spodenkach.
Optymalne byłoby, żeby po prostu miał z przodu jakiegoś windstoppera i nie miał jakiegoś większego ocieplenia, żebym się nie gotował jak będzie np. 15 stopni.

Znalazłem 2 modele, które jakoś tam ludzie polecają Endura FS260 i Kellys ISOwind, niestety nie mam za bardzo gdzie ich obmacać w Łodzi i nie mam pewności czy to nie są typowo zimowe.

Istnieją w ogóle takie nakolanniki "na lato"?

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Odp: Nakolanniki z windstopperem
« 16 Kwi 2013, 11:17 »
A na cieplejsze dni (tak od 15 C w górę) jeżdżę w krótkich spodniach + nakolanniki, takich : http://www.mikesport.pl/mimo-nakolanniki-rowerowe-superroubaix.html,
Jeszcze takie, ale już chyba za 'ciepłe'
http://www.mikesport.pl/mimo-nakolanniki-rowerowe-thermoroubaix.html

I jeszcze może to:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=2871.msg99064#msg99064

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 16 Kwi 2013, 11:28 »
Ja używam takich  i jestem zadowolony. Często jeżdżę w nich nawet przy  20 stopniach i nie ma problemu. Jest też wersja nieocieplana, ale w razie czego w kolana wolę mieć za ciepło niż za zimno. Nie mają softshella, ale jeżeli nie mają być na lato i nie chcesz się zapocić, to chyba lepiej go unikać, nie? Ogólnie, nawet jak jest ciepło, to w nakolannikach mocno się nie zapacasz, bo kolana szczególnie się nie nagrzewają i potliwe nie są.

Offline owca

« 16 Kwi 2013, 11:41 »
Kurde, przeszukiwałem dział, żeby nie dublować tematu, a i tak przeoczyłem ten podlinkowany :/

Iwo, interesuje mnie tylko coś z membraną, żeby jak najwięcej wiatru wyłapało. Podczas większego wiatru, niestety w kolana dziwnie zaczynają boleć i nawet jak jeździłem w jakiś materiałowych ocieplaczach i kolana były całkiem nieźle ogrzane, to wiatr robił swoje :/

Ale mam kolejny model do rozważań "Stratos".

Najgorsze jest to, że ciężko dobrać rozmiar przez internet :/ Pewnie dogadam się ze sklepem, kupię 2 rozmiary i jeden odeślę.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 16 Kwi 2013, 13:35 »
My kupiliśmy w zeszłym roku Rogelli z softshellem
http://www.mikesport.pl/rogelli-nakolanniki-rowerowe-softshell.html
Fajne, mi pasują idealnie. Oczywiście zawsze trochę się przesuwają, ale  to chyba każde tak mają. Problem jest nawet nie tyle ze zjeżdżaniem góry, co podjeżdżaniem części pod kolanem.
Zatrzymują też drobny deszcz.

Marek

Offline owca

« 16 Kwi 2013, 15:37 »
A czy nakolanniki, których używacie mają jakieś elementy zapobiegające ściąganiu się?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
« 16 Kwi 2013, 17:16 »
Tak, moje mają u góry pasek silikonowy i działa bez zarzutu, na rowerze dobrze naciągnięte w ogóle się nie zsuwają. Potrafią się tylko opuścić przy dłuższym chodzeniu. Wprawdzie po dwóch latach intensywnego użytkowania (w zasadzie codziennego ) pasek się zbiesił i lekko zjeżdżąją, ale i tak następne które kupię będą takie same.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 16 Kwi 2013, 17:57 »
miewacie problemy od nakolanników?

Już kilkukrotnie przy dłuższej jeździe zaczynały mnie kolana boleć, a jak ściągałem nakolanniki, to ból ustępował. Nakolanniki mam duże (XL?) Czyżby były jednak za ciasne?  :icon_neutral:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 16 Kwi 2013, 18:14 »
Już kilkukrotnie przy dłuższej jeździe zaczynały mnie kolana boleć, a jak ściągałem nakolanniki, to ból ustępował. Nakolanniki mam duże (XL?) Czyżby były jednak za ciasne?
Brzmi jakbyś sam sobie odpowidział na pytanie :P

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 16 Kwi 2013, 18:16 »
Ale nie są zbytnio ciasne... ;p A chodziło mi głównie o 1. pytanie, tzn czy ktoś ma podobny problem ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna memorek

• Na forum od: 12.05.2007
« 16 Kwi 2013, 19:49 »
Nasze też mają pasek silikonowy. Nie zjeżdżają.

Waxmund, bez nakolanników, to bywa, że mnie kolana bolą. Ale z - nigdy :-)

Marek

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 16 Kwi 2013, 23:56 »
Ty Wax czasem nie jeździsz w ściągaczach?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
« 17 Kwi 2013, 00:12 »
Może ci się opaska przytrzymująca naciąga na kolano i blokuje rzepkę? Inaczej sobie tego nie potrafię wyobrazić, dla mnie to tak, jakby kogoś miał boleć łokieć, bo bluzę ubiera :)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 17 Kwi 2013, 09:14 »
Robert, okazyjnie. W nakolannikach częściej.

Rzepki toto nie blokuje, bo na kolanie jest już całkiem luźne. Jedyne co mi do głowy przychodzi, to ucisk na udzie, który utrudnia krążenie czy cuś...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Peio

• Na forum od: 17.12.2012
« 17 Kwi 2013, 09:32 »
Nasze też mają pasek silikonowy. Nie zjeżdżają.

Ale są i też takie opinie http://www.mikesport.pl/review/product/list/id/3778/ Pewno zależy od tego na czym są założone.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum