Autor Wątek: Baranek + klamki i manetki MTB. Da się?  (Przeczytany 3356 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Baranek + klamki i manetki MTB. Da się?
« 18 Kwi 2013, 16:58 »
Wymyśliłem sobie taki zestaw jak w temacie, tj baranek + manetki i klamki MTB.

Wszystko pięknie współgrało w mojej głowie, a przed chwilą organoleptycznie doświadczenie uświadomiło mnie, że chyba nic z tego.

Baranek ma odrobinę większą średnicę od kierownicy MTB, i klamki ani manetki nie chcą przejść. Da się z tym coś zrobić?

Może jakoś stoczyć uchwyty klamek od wewnątrz...?

Za tydzień ruszam w trasę, a tu taki zonk...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
A moze rozepchac je lekko, wkrecajac np. sruby M6 (albo cos) w te wyciecia na mocowaniu, ktore normalnie pozwalaja na jego scisniecie? Alu powinno zniesc kilka mm takiej tortury.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
chcę założyć manetki i klamki MTB, a do tego dodatkowo klamkomanetki szosowe, tylko po to żeby chwyt mieć na nich :P a nie muszę przynajmniej nic kombinować z hamulcami i przerzutkami
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Ale mi się podoba takie rozwiązanie bardzo... na pewno się nic nie da wykombinować?

Mam rapidfire'y deore, klamki Deore LX... uchwyt jest dość gruby, może jakby gwintownikiem kilka razy zajechać od wewnątrz, zwiększając średnicę mocowania? ;)

Naginanie średnio idzie trochę...

www.waxmund.pl

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Może drugi mostek i kiera? :)

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Znajdz kilka srub o roznej srednicy. Wkrec taka, ktora wchodzi ledwo-ledwo. Obok niej rozmiar wieksza. Potem trzecia jeszcze grubsza. Ale nie gwarantuje ze ci nie strzeli obrecz, na LXach bym nie probowal ;-)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Miki, myślałem już o tym ;D

Alkos, hmm, nie widzę zbytnio tego wkręcania. Tam ciasno strasznie jest  :-\

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
To może tak?

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Remigiusz też miał chyba manetki mtb na baranku.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
No mi tak ostatnio wyszlo przy meczeniu sie z barankiem, ale ok :-) I tak go obcialem koniec koncow do bullhorna :P

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Ano miał takie cuś Remigiusz..

Dusza, niezłe.

Przynajmniej wiem już, żeby nie naginać :P

Some people have tried just spreading the clamp but ended up cracking and ruining the entire assembly
;)

Tylko skąd taki sprzęcior wziąć? Szlifierka bębnowa to się nazywa po polsku jak mniemam. Ew do wiertarki można by taki sam bęben doczepić... kupię takie coś w castoramie?

Alkos, tzn co Ci wyszło?

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
To znaczy wsadzilem w tego baranka hamulec Alivio, czy tez Acera. Ale mi sie nie podobalo wiec zdjalem i pocialem :-) Mi nie peklo, ale cholera, skoro innym... to moze rzeczywiscie szlifuj/gwintuj. Moze mialem szczescie.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Shimano ASLA050RA założysz
O ile Ci napęd 2x7 wystarczy :P

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Mam bar-endy SunTour: prawa manetka 3090 Bar-Con, lewa SL-BC00 Bar-Con. Prawdopodobnie w najbliższym czasie nie będę ich używał, więc chyba mogłyby się z Tobą przejechać - muszę tylko sprawdzić czy działają mi Morphosy.

Nie mam pojęcia ile biegów obsługuje prawa, nie jest indeksowana. W rowerze jest kaseta 8s i przerzutka Shimano 600 z alternatywnym prowadzeniem linki (hubbub).
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
A zwyczajnie wziąć pilnik okrągły i pojechać od wewnątrz. Precyzji strzeleckiej tu nie trzeba, bez przesady. Wystarczy jako tako się przyłożyć. Ile tam ma zejść? 3, 4mm? Ja bym jechał: pilnik, imadło i mocne ręce.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum