Autor Wątek: Jakie opony na Ukrainę?  (Przeczytany 3687 razy)

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Jakie opony na Ukrainę?
« 8 Lut 2009, 19:44 »
Witam wszystkich chcących pomóc w wyborze odpowiednich opon, i tych nie chcących też :mrgreen:
Oczywiście czytałem wszystkie recenzje i opinie użytkowników, ale chodzi mi konkretniej w jakie opony powinniśmy się z kolegami zaopatrzyć jadąc na Ukrainę. Marnie tam może być z drogami, czasem trochę szutru... żeby sprzęt nie dostawał po dupie myślimy nad Schwalbe Marathon Xr, Marathon cross albo bardziej ekstremmalnie Schwalbe Furious Fred. Mowa tu o 26*2,00. Co radzicie, czy potrzeba takie szerokie i pancerne? Z góry dzięki za podpowiedzi, trzeba przerwać ciszę na forum bo miki coś nie spamuje :P
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Jakie opony na Ukrainę?
« 8 Lut 2009, 20:01 »
Marathony 1.6 w zupełności wystarczą. Po co Ci taka szeroka - 2.0? Jak zamierzasz wybitnymi zadupiami jeździć, to warto przemyśleć wersję XR.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
Jakie opony na Ukrainę?
« 8 Lut 2009, 20:02 »
Jeździłam po Mołdawii, szutru było trochę i zwykłe schwalbe marathony 1,75 w zupełności wystarczyły.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Jakie opony na Ukrainę?
« 8 Lut 2009, 20:09 »
Shwalbe Marathon takie: http://cyklotur.pl/x_C_Sz2.html?PT=53044594&PZTA=8&HNT=T
Sprawdzone "w boju" i nie bardzo drogie. Na wszelki wypadek polecam zabrać jedną oponę zwijaną (Strzeżonego Pan Bóg strzeże :D Szczególnie na jakimś zadupiu na Ukrainie (i nie tylko :mrgreen: ))
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline MaciekPaciek91

Jakie opony na Ukrainę?
« 8 Lut 2009, 20:18 »
obecnie mam 1,75 niestety nie marathony, al tanie silento- i uważam że jadąc z sakwami na zadupie :mrgreen: może być za mało 1,75
Ale czy aby na pewno 2,0 albo chociaż jakieś 1,95 to taka przesada?
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Jakie opony na Ukrainę?
« 8 Lut 2009, 20:38 »
śpiesz się z wyborem Maciek, bo ceny nieźle w górę skoczy - jeszcze na koniec stycznia zwykłe Marathony kosztowały bodajże 59 zł! :|

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Jakie opony na Ukrainę?
« 8 Lut 2009, 22:33 »
Ukraina wbrew pozorom to nie jest taki koniec Świata i drogi są całkiem przyzwoite więc nie ma co popadać w paranoje. A szutry takie jak wszędzie..
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Jakie opony na Ukrainę?
« 8 Lut 2009, 22:49 »
ooops! Marathony faktycznie droższe już o 20 zł... Ja pierdziu! A ciekawe, po ile supreme...?
Dzizas... 134! A w listopadzie były w promocji po 98... A ja nie kupiłem! :(
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline MaciekPaciek91

Jakie opony na Ukrainę?
« 8 Lut 2009, 22:51 »
To może tak: zwykłe maratony czy big apple? Potrzeba coś co uchroni obręcz podczas "wpaścia" w dziurę w asfalcie... Może ktoś ma doświadczenia z big apple? :wink:

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Jakie opony na Ukrainę?
« 8 Lut 2009, 22:55 »
Ja jeżdżę na big apple. Ale po mieście. Świetny grip na asfalcie i oczywiście dobra amortyzacja, ale na szutrze je zmęczysz. To jest opona typowo miejska, chyba szkoda jej na szuter. Nie jeździłem na XR, ale bardziej mi wyglądają na odpowiednie.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Jakie opony na Ukrainę?
« 9 Lut 2009, 00:15 »
Ja to wszystko wiem, Michał. Ale jak kupować osprzęt nie wiedząc, do jakiej ramy się kupuje...?

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Jakie opony na Ukrainę?
« 9 Lut 2009, 08:11 »
Cytat: "szkodnik"
A szutry takie jak wszędzie..

Ot i sedno sprawy. Grunty i szutry są takie same jak u nas, bo przecież to tuż za miedzą. Asfalty słabsze, nie ma takich zupełnie gładkich, czasem trafi się jakaś dziura (Gregor ma takie zdjęcie, gdzie nasz kolega siedzi w dziurze, wystaje mu z tej dziury w zasadzie tylko tułów i głowa, a było to na głównej drodze przez Przełęcz Użocką, dziura była na szczęście oznakowana :D .

Offline MaciekPaciek91

Jakie opony na Ukrainę?
« 9 Lut 2009, 14:37 »
Cytat: "Michał Wolff"
akie elementy jak korba, kaseta, tylna przerzutka, łańcuch, manetki - można kupować spokojnie w ciemno

I linki do przerzutek też :lol:
To jak z tymi oponami?

[ Dodano: Pon Lut 09, 2009 2:38 pm ]
Michale, skromnie oczekiwałem Twojej pomocy co do opon :wink:

Bolo Perez

• Gość
Jakie opony na Ukrainę?
« 13 Lut 2009, 17:47 »
Cześć.

Przywykłem po Europie "na zachód od Bugu" jeździć na zwykłych Maratonach. Kiedy wybierałem się na wschód, zdecydowałem się na XR. Nie zawiodły mnie, więc polecam. A drogi ukraińskie są faktycznie kiepskie. Nawet te niedziurawe są nieprzyjemne, bowiem mają "chropowatą" fakturę.

Pozdro.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum