Autor Wątek: owijka  (Przeczytany 6937 razy)

Offline Mężczyzna szczepan

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.12.2011
owijka
« 23 Kwi 2013, 23:39 »
elllou,
chce wymienić owijke w swojej szosie, czym się kierowac przy zakupie? i jak ją zakłądać??
jakies tips&tricks? ;)
z góry dzięki za pomoc.
pesymista to ten, który z dwojga złego wybiera oba...

www.halawojtowicz.pl

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
Odp: owijka
« 24 Kwi 2013, 11:59 »
http://www.forumszosowe.org/viewtopic.php?t=12179

Obrazy są warte tysiąca słów ;)

Co do wyboru owijki ja zawsze najbardziej lubiłem żelowe jak np. Cinelli Gel Cork.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 24 Kwi 2013, 12:03 »
Kupowałbym w Decathlonie, kosztuje ze 30 zł a wygląda identycznie jak Fizik Microtex za 50 zł - nie ma co przepłacać. W swojej szosie używam akurat tej drugiej. Jest bardzo twarda co nie wszystkim odpowiada (mi akurat zupełnie nie przeszkadzało), co najważniejsze nie paprze się i nie lepi jak owijki korkowe. Jeśli lubi się mieć pod ręką miękko można nawinąć dwie ;) (tj. korkową wewnątrz)

Owijkę nawija się od dołu lub od góry - jak komu się bardziej podoba. W internecie jest pełno filmików instruktażowych, z resztą najlepiej samemu popróbować. Klej na owijce nie musi być mocny więc można zakładać kilka razy i poprawiać jeśli efekt nie jest zadowalający.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 24 Kwi 2013, 12:14 »
Mi polecono fizika jak niebrudzącego się i ogólnie naj. Póki co mam korkowo-żelową easton, ale była biała a jest szara zupełnie.
Zawijanie nie jest trudne, tak jak worek mówi można odklejać i poprawiać, tylko dość mocno naciągaj zawijając. Najgorsza jest końcówka - trzeba coś wymyślić żeby ładnie wyglądało ;)

Czy ktoś z was używał podkładek żelowych pod owijki? Są np na allegro i się zastanawiam, czy to dobre

« 24 Kwi 2013, 12:33 »
Na koniec czarna taśma izolacyjna :P Nic wtedy nie trzeba przycinać.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 24 Kwi 2013, 16:00 »

Mam Ritchey, Road Pro.
Nie będziesz żałował.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
« 24 Kwi 2013, 22:55 »
Wczoraj w sklepie rowerowym widziałem nowego szosowego Treka z owijką bontragera , takiej miękkiej owijki jeszcze nie spotkałem, ponoć z wkładką żelową, Chyba będę musiał kupić coś takiego  :icon_idea:

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 24 Kwi 2013, 23:11 »
wkładkę żelowa możesz zakupić niezależnie :)

np. takie:

« 24 Kwi 2013, 23:39 »
Jeśli się jeździ w rękawiczkach to żelowe bajery nie są konieczne. Jeśli bez korkowa i tak zaraz łapie syf i cała się klei :|

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 26 Kwi 2013, 21:09 »
Zawijanie nie jest trudne, tak jak worek mówi można odklejać i poprawiać, tylko dość mocno naciągaj zawijając. Najgorsza jest końcówka - trzeba coś wymyślić żeby ładnie wyglądało ;)
Najlepiej zawijać od środka, "wiszącą końcówkę" przyklepać korkiem na końcu kierownicy. Taśma izolacyjna po jakimś czasie się odlepia, brudzi i w ogóle nie jest trendy.

Klej na owijce nie musi być mocny
A wg mnie klej jednak jest dość ważny: "słabe" owijki po pewnym czasie niestety przesuwają tuż ponad klamkami. Sam osobiście podklejałm owijkę na klej do szytek, co znacznie poprawiało czas życia.

Czy ktoś z was używał podkładek żelowych pod owijki?
W ostrym kole zasponsorowałem sobie siliconowe cudo na osłonę do linek (tzw "kręgosłup"). Bardzo dobrze wygładzało linkę jednocześnie robiąc fajną "półeczkę".
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
« 27 Kwi 2013, 18:44 »
Owijka na owijkę, dobry pomysł? Obecnie mam nawinięte coś skóropodobnego i dość cienkiego. Podczas jazdy jest niewygodnie( drgania męczą ręcę) i poważnie zastanawiam się nad założeniem na to co mam drugiej żelowej.

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
« 28 Kwi 2013, 00:16 »
Do długich asfaltowych dystansów bardzo miękka owijka mi absolutnie nie potrzebna ze względu na to że używam lemondki, ciekawi mnie czy jest lepszy komfort a co za tym idzie większa przyjemność jak się jedzie po dziurawych szutrach.
Teraz pytanie za 100 pkt. kategoria: przełaj - ktoś używał żelowej, grubej owijki w terenie  ???  ;)

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
« 28 Kwi 2013, 03:53 »
Teraz pytanie za 100 pkt. kategoria: przełaj - ktoś używał żelowej, grubej owijki w terenie
Na chłopski rozum, grubsza owijka-lepszy chwyt i kontrola:>
Ja tak jeżdżę od dość dawna, po prostu uzyskujesz grubszą i bardziej miękką warstwę.
OK, też trzeba będzie tak zrobić.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 28 Kwi 2013, 09:59 »
Teraz pytanie za 100 pkt. kategoria: przełaj - ktoś używał żelowej, grubej owijki w terenie

Ja jadąc przez Walię miałem żelową owijkę Cinelli i do tego podkładki żelowe podopne do tych, które wkleił yoshko.
Na wygodę nie narzekałem. Jedyne co jest zauważalne, to pogrubiony chwyt w miejscach gdzie były podkładki żelowe.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum