Autor Wątek: Dyskusje o piaście Rohloff  (Przeczytany 87676 razy)

Offline Mężczyzna cyklomman

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 18.11.2011
Odp: Dyskusje o piaście Rohloff
« 31 Sty 2021, 20:40 »
Wyczuwam sarkazm...
Każda piasta ma swój numer, moja ma numer 160000 kilka. Po numerze można się zorientować kiedy została wyprodukowana z dokładnością do miesiąca danego roku.
W korespondencji z panem z Rohloff'a zaznaczyłem że byłbym skłonny wysłać im swoją piastę gdyby wymienili mi felerne elementy na takie które byłyby hartowane ale w odpowiedzi jednoznacznie brzmi że te elementy nigdy  nie były hartowane ponieważ się nie zużywają. Pozostało mi więc dorobić je własnym sumptem, dodam że to jedne z łatwiejszych do dorobienia elementów choć aby je dorobić trzeba mieć dostęp do elektrodrążarki drutowej, w piaście jest wiele elementów których dorobienia bym się nie podjął ze względu na skomplikowany kształt.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 31 Sty 2021, 21:02 »
choć aby je dorobić trzeba mieć dostęp do elektrodrążarki drutowej,
Elektrodrążarka drutowa. Prosta sprawa :)
Ale gratki za konstruktywne rozwiązanie problemu.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 31 Sty 2021, 21:17 »

Skoro sprawę piasty skutecznie rozebrałeś myślnie, konsekwentnie pociągłeś, masz potencjał, by - stosując to samo narzędzie - nowe (mechanizmy) tworzyć.

Krócej: Lewaruj.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 12 Lut 2021, 12:10 »
W korespondencji z panem z Rohloff'a zaznaczyłem że byłbym skłonny wysłać im swoją piastę gdyby wymienili mi felerne elementy na takie które byłyby hartowane ale w odpowiedzi jednoznacznie brzmi że te elementy nigdy  nie były hartowane ponieważ się nie zużywają. Pozostało mi więc dorobić je własnym sumptem [...]

Dziwi mnie, że skoro są świadkiem tak rzadkiej awarii, nie dostałeś nowej piasty, bez względu na stan gwarancji. Koszty piasty (które oni by ponieśli) byłyby nieporównywalne do zysków wizerunkowych.

Szy.
« Ostatnia zmiana: 12 Lut 2021, 18:18 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 12 Lut 2021, 12:16 »
W korespondencji z panem z Rohloff'a zaznaczyłem że byłbym skłonny wysłać im swoją piastę gdyby wymienili mi felerne elementy na takie które byłyby hartowane ale w odpowiedzi jednoznacznie brzmi że te elementy nigdy  nie były hartowane ponieważ się nie zużywają.

Obstawiam, że elementy z elektrodrążarki drutowej też ci się zjadą, bo pewnie coś krzywo chodzi w piaście. Dlatego chcieli, żebyś wysłał.

« 15 Kwi 2021, 01:10 »

"Obstawiam, że elementy z elektrodrążarki drutowej też ci się zjadą, bo pewnie coś krzywo chodzi w piaście. Dlatego chcieli, żebyś wysłał."
Mam nadzieję że nie piszesz na poważnie z tym czymś chodzącym krzywo w piaście. Ta piasta to kawał solidnej niemieckiej roboty, części są precyzyjnie wykonane nie wspomnę o mądrym projekcie całości. ;)
Jeśli chodzi o części które dorobiłem to od oryginału wyróżnia je to że są wykonane z odpowiedniego materiału i poddane obróbce cieplnej po której finalnie mają twardość porównywalną z pozostałymi elementami. To powinno zagwarantować im długą żywotność.

« 15 Kwi 2021, 01:33 »

"Dziwi mnie, że skoro są świadkiem tak rzadkiej awarii, nie dostałeś nowej piasty, bez względu na stan gwarancji. Koszty piasty (które oni by ponieśli) byłyby nieporównywalne do zysków wizerunkowych."

Szy.
[/quote]
Korespondencję z "Rohloffem" rozpocząłem nie po to by mi pomogli usunąć awarię tylko aby uzyskać informację. Chciałem znać ich zdanie na ten temat, nie było łatwo skłonić ich do wynurzeń w drażliwych tematach dotyczących trwałości ich wyrobu. Efekt jest taki że muszę wierzyć że to co mi się przydarzyło jest "rzadko spotykanym zużyciem na wczesnym etapie eksploatacji", tak to zostało określone. Ja mam swoje przemyślenia na ten temat, zacząłem analizować wcześniejsze doświadczenia z wymianą oleju i wyszło mi że chyba zbyt często traciłem olej i co za tym idzie smarowanie w czasie między wymianami. Olej wymieniałem częściej niż sugeruje producent ale z piasty najczęściej niewiele schodziło lub wcale. Uszczelnienie to osobny temat acz ściśle związany ze smarowaniem w kąpieli olejowej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum