Autor Wątek: Wyprawa Syberia 2013 - Kokotek - Wierszyna by NiniwaTeam  (Przeczytany 27856 razy)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Nie każdy ma dar bezpretensjonalnego pisania. Niektóre wpisy Niniwy rzeczywiście trduno przejść bez odpowiedniego przygotowania (które chyba mam, mimo to jednak czasem zazgrzytają mi zęby :)), tak naprawdę jednak zupełnie nie w tym rzecz. Ta wyprawa od początku zaplanowana jest jako pielgrzymka, co więcej jest kontynuacją większego projektu realizowanego przez tego samego duchownego i mimo, że nie wszystko podoba mi się w relacjach z Rosji, to jednak bardzo, BARDZO się cieszę, że w czasach takiego kryzysu, jaki obecnie przeżywa kościół katolicki, nadal są charyzmatyczni księża, którzy przyciagają do siebie młodych ludzi. Pobudki religijne czy patriotyczne to chyba sprawa indywidualna każdego z uczestników, nie powinniśmy się w ogóle babrać w dywagacjach, czy ktoś tam jedzie, bo wierzy, czy jest ateista vel agnostykiem, a miał ochotę na większą przygodę z dobrym zapleczem logistycznym.
Teoria spiskowa jest po prostu śmieszna. Forum inwigilowane przez rosyjskie służby... Ciekawe, czy ich macki sięgają też do neutralnej Irlandii :D
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna IVAN VII

• Miasto: CZĘSTOCHOWA
  • Na forum od: 04.01.2012
    • Wyprawy rowerowe
Czekając niecierpliwie na relacje uczestników napisałem na FB :
 Lekcja historii...Po ilości kliknięć "lubię to" widać ,że temat nie cieszy się popularnością.Czy tematyka niestosowna, czy forma  nieodpowiednia ? NIE !!!  Po prostu udzielanie lekcji przy okazji
relacjonowania rowerowej wyprawy-pielgrzymki jest mało atrakcyjne !
Grupa młodych ludzi ma doskonałą okazję lepiej poznać Rosję i i jej mieszkańców.

Jeśli znają język i będą otwarci na kontakty z Rosjanami poznają ich opinię  o wielu trudnych tematach naszej wspólnej historii.Lepiej poznać znaczy lepiej rozumieć....
Mniej lekcji , więcej ciekawych relacji z trasy ! Tego sobie i wielu sympatykom  Ekipy Niniwy życzę !!!
Zainteresowania : międzynarodowa turystyka rowerowa,historia,amatorsko- sporty siłowe , siatkówka
Rowerkiem- Litwa,Łotwa,Estonia,Szwecja ,Finlandia,Niemcy,Belgia,Holandia, Francja ,Anglia,Słowacja,Austria, Luksemburg, Monako ,Watykan, Włochy, Białoruś ,Rosja-Syberia ,Andora ,Hiszpania ,Czechy , Portugalia.Ukraina,Węgry,Dania ,Norwegia

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009

Piękny przykład bratania się milicji i niniwateam ;)
Jakoś doszli do porozumienia.
Ale tego w relacji oficjalnej nie znalazłem. To chyba z innego źródła masz.

Ten niedźwiedź, rozjechany przez rower, na koszulce , to mi się podoba.

@hindiana
W Irlandii to chyba jesteś bezpieczna, ale w Londynie to już niekoniecznie ;)
« Ostatnia zmiana: 20 Maj 2013, 06:16 sinuche »

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
A liczyłem, że to forum od tych smoleńsko-trotylowych bzdur się wywinie...
A ja liczę zawsze na to, że w naszym gronie sakwiarskim nikt nie będzie drugiemu narzucał, o czym ma mówić i pisać, a o czym ma milczeć, bo taki akurat jest główny nurt medialny.

Recenzja, która pasuje jak ulał do naszej gorącej debaty, łącząc Smoleńsk z jazdą na dwóch kółkach:

http://www.fronda.pl/a/to-nie-jest-ksiazka-o-lancie-armstrongu-ale-o-mediach-i-o-smolensku-takze,28277.html

Offline Kobieta hindiana

A ja liczę zawsze na to, że w naszym gronie sakwiarskim nikt nie będzie drugiemu narzucał, o czym ma mówić i pisać, a o czym ma milczeć
Podpisuję się pod tym.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Warto nadmienić, że jedynym realnym powodem zatrzymania grupy była tylko i wyłącznie liczebność… naturalnie w świetle rosyjskiego prawodawstwa.
A to zaskoczenie, w Rosji obowiązuje rosyjskie prawodawstwo a do tego rosyjska policja je egzekwuje.  Trza było jechać do Szwajcarii.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012

Chyba dość dobrze zdajesz sobie sprawę ze wschodnich realiów by wiedzieć, że nie to było realnym powodem zatrzymania grupy.
Ja znam ale obawiam się, że oni nie(o języku nie wspominając) i dlatego obstawiam, że po zatrzymaniu(raczej słusznym bo w kolumnie może być max 10 rowerów, dodatkowo nadwymiarowa flaga) zamiast pogadać jak słowianin ze słowianinem to zaczęli się stawiać, straszyć ambasadą, NATO i Panem Bogiem to Pan Policjant się wkurzył i pokazał kto tu rządzi.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009

Chyba dość dobrze zdajesz sobie sprawę ze wschodnich realiów by wiedzieć, że nie to było realnym powodem zatrzymania grupy.
Ja znam ale obawiam się, że oni nie(o języku nie wspominając) i dlatego obstawiam, że po zatrzymaniu(raczej słusznym bo w kolumnie może być max 10 rowerów, dodatkowo nadwymiarowa flaga) zamiast pogadać jak słowianin ze słowianinem to zaczęli się stawiać, straszyć ambasadą, NATO i Panem Bogiem to Pan Policjant się wkurzył i pokazał kto tu rządzi.

Ale bajki wymyślasz :D

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
Dostałem tą książkę z miesiąc temu ale , jeszcze do niej nie zajrzałem . Trzymam ją na zimę jak nie będzie co robić to ją przeczytam . ;)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Nie dajmy się ponosić emocjom, więcej tolerancji; dajmy choć tutaj spokój katastrofie smoleńskiej. Ludzie wierzący przeżywają pewne sprawy inaczej - dobrze jest to poznać. Mnie też pewne sprawy ideologiczne w tej wyprawie dziwią, ale rozumiem, że uczestników one nie dziwią - to jest ich sumienie.
Jestem zdeklarowanym ateistą, nie przeszkodziło mi to spotkać się z Niniwą, życzyć im sukcesów, z ojcem Maniurą uścisnęliśmy sobie ręce - bez uszczerbku dla żadnego z nas.

Offline Kobieta hindiana

Tylko zauwaz, Szy, ze akurat w tym przypadku to Wilk zachowuje zdrowy rozsadek i nie demonizuje sprawy zatrzymania Niniwy. W wielu komentarzach widze natomiast jakas niechec do grupy ksiedza Maniury, czego zupelnie nie rozumiem. Ja im zazdroszcze wspanialej rowerowej przygody, kondycji, przygod i trzymam kciuki za nich wszystkich. Czytam wpisy na ich stronie, sledze ile przejechali kilometrow. To tutaj powstaja wydumane teorie i zarzuty o tym, ze nie umieja mowic po rosyjsku (ulomna intuicja kobieca mowi mi, ze to wyssane z palca, gdyby nawet jednak tak bylo to co? Emes mowil we wszystkich jezykach krajow, przez ktore przejezdzal? Komunikacja miedzyludzka to nie tylko jezyk). Nie podobaja mi sie bezposrednie ataki na grupe w tym watku i uwazam je za sto razy bardziej szkodliwe niz subiektywne opinie o Smolensku (na szczescie mieszkajac poza krajem tylko z daleka slysze jakies pomruki narodowej dyskusji...).
Powodzenia w trasie, Niniwa!
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Tak :)

Co do wyprawy. Niniwa całkiem zacnie nadrabia straty przestoju... te dwa dni wcale ich "nie zabolały", choć patrząc na ilość dętek i awarii chyba drogi w Rosji im nie do końca służą...

Ciągle robi na mnie wrażenie ilość dystansu jaki muszą przejechać!
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
@hindiana, Jeśli nikt tego nie zgłosił to po prostu moderatorzy mogli tego nie zauważyć. Wiem z doświadczenia. :)
Ja nie zgłaszałem bo mi to nie przeszkadza.

Offline Mężczyzna Susiedka

• Miasto: Stuttgart
  • Na forum od: 03.09.2010
Zajrzałem w wątek spodziewając się ciekawostek z wyprawy Syberia 2013, a tu takie coś. :-\
Jestem zniesmaczony. Uprzejmie proszę Admina o wydzielenie nowego wątku i posprzątania tej Stajni Augiasza.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Nie widzę powodu, dlaczego nagle dyskusję należy przenieść do Hyde Parku.
Przecież wątek - nazwijmy go - polityczny nie jest wrzutką Wilka, czy innego forumowicza, ale wyniknął z postów na oficjalnej stronie wyprawy.
Moim zdaniem Stajnia Augiasza pojawiła się tylko dlatego, że komuś nie spodobało się rzekome upolitycznienie wyprawy. Może to świadczyć o postawie nietolerancji, a może nawet jakiejś alergii na tematy związane z katastrofą smoleńską.

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum